Ez nem rendes Micimackó, furán sétál

2007.10.28. 07:45
Walt Disney-filmeket, meg két fapados változatot teszteltünk az Animáció világnapja előkészületeként két gyerekkel: az 5 éves Domonkossal, meg a 3 éves Bálinttal. A válogatás szempontja csak az volt, hogy mindegyik friss dvdmegjelenés legyen. Ez többnyire sikerült.

Micimackó könyve: Szívből jövő történetek - 3/10

"Ez nem rendes Micimackó" - méltatlankodott Bálintka, aki egyébként nagy Micimackó-fan, mikor betettük a dvd-sorozat egyik darabját, a Szívből jövő történeteket. Hát nemcsak a két gyereknek, de nekünk, szülőknek is leesett az állunk, mert azon kívül, hogy Micimackó feje játékmacis volt a borítón, a megjelenésen sehol sem jelezték, hogy ez bábfilm. "Egyfolytában furcsán sétálnak" - reklamált itt már Domonkos is, aki a figurák anyagával sem volt elégedett: "Olyan szivacsosak, puhák. Kicsi, érzékenyes gyerekeknek való". A bábozást a döbbenet elmúltával hamar megszoktuk volna, ha ezek a Pagony-lakók nem ennyire idétlenek: vertikálisan és horizontálisan is kimozogták magukat. Tigris például percenként 365-ször ugrott ki a képernyőből. Emellett minden szavukat minimum 65 fokos fejkörzéssel vagy 70 centis bólintással kísérték, ezzel pótolva a mimika hiányát. A rajzfilmhez képest olyan változások is történtek, hogy Micimackó és Malacka az eddiginél 55-ször butább lett.

A Robinson család titka - 9/10

Ez volt nálunk a favorit. Bár 12 éves korhatárt állapítottak meg a filmre itthon, a 3 éves Bálint másodszorra, szülői segítséggel ugyan, de már értette a "nagyfiús film" történetét. Sok az adat, gyorsak a párbeszédek, figyelni kell ugyan, de aztán összeállt neki is egy érthető egésszé, és később már egyedül nézték meg. Rengetegszer.

Itt a sztori jött be legjobban nekik: "az ellenfelek, Keménykalapos Úr robotsegítőjével meg Lewis, a csodagyerek nagyon ügyesen cselezték ki egymást. És mindent meg tudtak szerelni, még időgépet is összeraktak. Ügyesek, talpraesettek" - mondta Domonkos, aki nagykorában csapdaépítést szeretne tanítani az egyetemen. A figurák, a karakterek összessége tényleg telitalálat, leginkább az irreálisan piszkafa-pálcika lábú Keménykalapos Úr. A párbeszédek logikusak és viccesek, Danny Elfman zenéje meg ha nem is olyan karakteres, mint a Charlie és a csokigyárnál volt, de most is fülbemászó.

William Joyce könyvéből egy végig feszes, izgalmas filmet készítettek a Walt Disney stúdiójában (a túlzsúfolt tartalomra hivatkozott a korhatárbizottság.) Tény, hogy a film felépítése is az utólagos megértést célozza meg, az utolsó fél órára tisztul ki a kép, és áll össze szép lassan a történet és a tanulság: a siker titka a család és a tudás. A pozitív üzeneteket közvetítő további közhelyek meg ("Semmi nincs kőbe vésve!" "Okosak vagyunk" - "Akik okosak, azok jót tudnak csinálni") Nesquik kakaó módjára feloldódnak. Szóval érdemes dvd-n megvenni és ismételni.

Micimackó könyve: Milyen mókás a jó modor - 2,5/10

Azért a Walt Disney-bábsorozat következő filmjébe, a Milyen mókás a jó modorba is belenéztünk. Ennek kimondott célja volt a tanítás, a nevelés, a példamutatás és a mindenkit kielégítő okulás. Bár lehet, hogy az amerikai oktatás miatt a tengerentúlon szükség van erre a szájbarágásra: tanulj meg köszönni, kérni, ilyenek, de itthon 3 év fölött szerintem ezeken már túl vagyunk. Ja, meg a világbéke: "A Pagony lakóinak kalandjai kedvet fognak csinálni ahhoz, hogy a gyerekek odafigyeljenek egymásra!" - írják még. Hát én csak annyit pozitívumot véltem felfedezni az üzenetekben, hogy Micimackó pólója a takarékosságra és a kövérség felvállalására nevel.

A borítókon olvashattuk amúgy azt is, hogy "fergeteges kalandok várnak" ránk. Ezt is eredménytelenül kerestük, a legizgalmasabb az volt, amikor Micimackó átsétált a szemközti hegyre. Mindenesetre a gyerekek másnap reggel egymásnak tologatták a Micimackós műanyag tányért, egyikük sem akarta már használni. Reméljük, ez elmúlik.

Goofy - A film - 7,5/10

Az első tiniszerelem idejére, meg anyukáknak ajánljuk elsősorban a Goofy-mozifilmet, de a fiúk is élvezték, csak a film végén derült ki, hogy a történet annyira nem kötötte le őket. "Nulla randijuk volt" - mondta el röviden Domonkos ugyan a lényeget, de mikor rákérdeztünk, mi az a randi, azt már nem tudta elmondani. A filmben egyébként Goofy fia, Maxi szeretne Roxival találkozni, de a randijuk az apa miatt halasztódik.

Ha ez még nem érdekli őket, akkor miért utánozták napokkal később is Maxi táncát, amivel az évzáró ünnepségen kápráztatta el a vörös hajú, pirulós bakfisdémont? (Fergeteges electric boogie-ba öltött, nyomokban Back Street Boys-os elemekkel fűszerezett pszeudo Jacko-figurák voltak ezek, a film ugyanis még 1996-ban készült.) Mert "a tánc, ahogy énekelt, meg mutogatott, az nagyon vicces volt" - mondták.

Na, az iskolaigazgató nem nevetett, behívta egy elbeszélgetésre a kissé idétlen, nem túl acélos elméjű, de annál jólelkűbb Goofyt, aki terápiás céllal közös pecázással egybekötött nosztalgiakirándulásra vitte a fiát. A film innentől a randi halasztása mellett apa és fiú fokozatos egymásra találásáról szól sok kalandon, vicces jeleneteken és jó zenéken keresztül. Ja, és persze a végén happy enddel, mert az jár a gyerekeknek.

Herkules - Varázslatos mesék-sorozat - 5,5/10

A Varázslatos mesék-sorozat a Walt Disney-mesék fapados változata, a Sony wonder kiadásában. Interneten is alig van nyoma. Herkulest a Tescóban vettük 250 forintért egy Gulliver-dvd mellett, ez utóbbit nem is sikerült lejátszanunk. A film kortalan, de inkább 8-9 év alattiaknak való. A két fiúnak elsőre bejött, én meg frászt kaptam.

"Milyen jó, hogy mindig énekelnek, hogy vicces jelenetek vannak benne. Például, mikor nagy mutogatásokkal cselezi ki az Atlaszt Herkules. És Zeusz meg szárnyas lóval jön le az égből" - magyarázta lelkesen Domonkos. Én meg inkább azt vártam volna, hogy a hős 12 feladata közül az első 10-et ne fél perc alatt ugorják át, hogy Küklopszot ne Herkules verje meg, mert az Odüsszeusz feladata, hogy ne ő döntse össze Sámson helyett a palotát, és ne Hegylakó módjára cikázzanak a villámok az égre emelt kezeiben. Azt meg, hogy az ikertestvérének más az anyja, miközben az apjuk eleve más, és hogy nevelői meg Vergilius és Homérosz, akik épp soha semmit nem írtak Herkulesről, már nem is említem. Ami viszont jó: megnézhetjük, hogyan válik a heves, sötét izomagyúból racionális, de érzelgős királyává az Olümposznak. Segít ebben neki szemüveges szerelme, Ariana.

Három nagy énekblokk adta meg a keretet Herkules személyiségfejlődéséhez. A két fiatal találkozása és szerelme kicsit pomádés: "Jaj egy láány, jaj egy sráác" - éneklik, bár az idilli jelenet után azonnal elgázolja egy robogó szekér Herkules anyját. Pintácsi Viki és a Viki-suli hallhatólag mindent elkövetett a dalok szinkronizálásban: odatették magukat lelkesen, de az eredményen inkább csak mosolyogtunk. Persze a srácok imádták. És ami nemcsak nekik tetszett, hogy igazán gyerek-és szülőbarát a 48 perces játékidő.

Cocco Bill - 3/10

"Mindenkit legyőz, és olyan vicces, és laza, mint Lucky Luke. Csak fafejű, makacs" - tetszett nekik eleinte. A Cocco Bill - sorozatra fokozottan érvényes, hogy olcsó húsnak híg a leve. Mindez a Lucky Luke talján, gyengén sikerült, szintén fapados változata. Az eredeti toposzaiból sok elemet adaptáltak, csak azokat nem sikerült szellemesen meghonosítani. Mert az nem elég, hogy kiszólnak, hogy ez csak egy rajzfilm, hogy a beszélő ló azon poénkodik: a lovak nem is tudnak beszélni, és hogy Bill meg csakis kamillateát iszik a kocsmákban.

A film kivitelezésével nincs baj, a rajzok jól sikerültek, ám a történetek több sebből véreznek, leginkább erőltetettek. Lemezenként 10-11 epizód épül ugyanarra a sémára: Cocco Bill megakadályozza a gonosz és megátalkodott Mega Frászt, hogy az különböző módokon gaztetteket hajtson végre. Hol bányát foglal el, hol terminátort küld ellenfelére. A szereplők, a környezet más és más (szerepel Frankenstein, sejk, múmia, zombi és szent kard is), de a történet és a csattanó ugyanaz. Szerencsére nem azok közé a lemezek közé tartozik, amit kikönyörögnek.