Ágnes
-11 °C
-4 °C

Az utolsó első csók

2005.03.11. 11:50
A Randiguru régi típusú romantikus vígjáték, okádós poénok nélkül, némi önironikus kikacsintással. Will Smith és Kevin James mindent megtesz azért, hogy megtanuljuk: az élet vicces, a jó pedig elnyeri méltó jutalmát. Még ha kicsit ragacsossá is válik tőle.
Ahogy Kevin James ott ücsörög a lépcsőn, rosszul szabott öltönyében, fehér zoknijában, mustáros arcával és a maga százötven kilójával, nehéz elképzelni, hogy bármiféle élőlényt is képes lenne elcsábítani. Persze a lányok nyílván azt mondják rá: édes, aztán beszállnak százkilencven magas pasijuk sportautójába, és még azelőtt elhúznak, mint ahogy ezt a mondatot egy gyorsíró bepötyögi.

Tudja ezt ő is magáról, és mivel egyformán nincs esélye senkinél, miért ne: a szürke, túlsúlyos könyvelő Hollywood leghíresebb és legcsinosabb nőjét szemeli ki magának. Sok reménye nincs, talán csak egy, a randiguru. A randiguru (Will Smith) természetesen bárkit képes elcsábítani, sőt, elcsábíttatni, tuti tippjeivel - némi térítésért cserébe - bármelyik szerencsétlenből megalkotja a kiszemelt nő számára tökéletes férfit.

A film harmadik főszereplője a törtető bulvárújságírónő. Természetesen az első pillanatban tudjuk, hogy - (Innen töröltem egy hosszú, spoilerezős részt. a szerk)

Tökéletes választás


Tekintse meg képeinket!
Will Smith emberemlékezet óta nem játszott olyan filmben, amiben ne mentette volna meg az univerzumot, de legalábbis a Földet. Persze előfordult, hogy csak emberi fejeket szakított le száguldás közben, a Grammy díjas ex-rapper mindenesetre szépen építgette akciósztár imázsát, amíg hat éves kisfia nem figyelmeztette, hogy lazítson. És kiderült, hogy a vígjáték is jól áll neki, még akkor is, ha romantikus.

De a többi szereplő is tökéletes választás, Kevin James - akit elsősorban a Férjek gyöngye című sorozatból ismerhetünk - annyira szerencsétlen, hogy nem lehet nem szeretni, Eva Mendes az újságírónő szerepében kellően vonzó és taszító egyszerre, Amber Valetta pedig olyan szupersztárt alakít, amilyen az életben valószínűleg nem létezik: érzékeny, csinos, és a béna, kövér pasikra bukik.

Ironikusan konzervatív

A filmben találunk remek poénokat, jó szituációkat, jó alakításokat, meg egy giccses befejezést, de hát enélkül, úgy látszik, a tengerentúlon nem megy. Ugyanakkor a film működik. A történet egész eredeti, magába hordozza egy csomó vicces helyzet lehetőségét, amit a rendező többnyire ki is használ. A Randiguru tele van önironikus kikacsintásokkal, és helyzetbe hozott színészekkel, persze mindez csak a saját világán belül működik.

Will Smith például minden további nélkül követi el a legnagyobb bénázásokat a saját randiján (óvatlanul fejbe rúgja kiszemeltjét), ugyanakkor a film következetesen hisz az örök szerelemben, a jó győzelmében és makulátlan tisztaságában. Ezzel együtt a Randiguru intelligens vígjáték, ha a fingós, spriccelős, okádós poénok hiánya ezt jelenti, amikor pedig a nagy csók előtt Kevin James bátran elhajítja az asztmapipát, na, ott megszületik az igazi szenvedély.

Ha első randinkon arra vetemednénk, hogy moziba vinnénk a kiszemeltet, A Bukás - Hitler utolsó napjai című filmmel szemben a Randiguru például tökéletes választás lehet. A moziból kifelé jövet garantáltan elcsattan az első csók, bátrabbak a hátsó sorokban már az utolsó tíz perc alatt egymásnak eshetnek. A végét már úgyis csak azoknak érdemes megnézniük, akiket az első randin nem lehet az utolsó sorra rábeszélni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.