Elkufircolt film felpuffadt Bridgettel

2004.11.11. 17:26
A Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-ben kiderült, hogy amit mindig sejtettünk, de nem mertük kimondani, igaz. Bridget autista, és helyenként mozgássérült. A forgatókönyvírók nem kímélték a világ leghíresebb csokizabáló, vodkavedelő szinglijét. Felhízlalták, majd egy szőke nős viccgyűjteménnyel estek neki, hogy a legtöbb poén a nagy mellén, vagy a seggén csattanjon. A széteső történetben a biztos pontok a Bridget körüli férfiak: Daniel Cleaver flegmább, Mark Darcy pedig Assisibb, mint valaha.
Tetszett az első részben, hogy Mark Darcy és Bridget Jones összejött a film végén? Akkor a második részt, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-et is élvezni fogja! Az első ötven perce ugyanis olyan, mintha Bridget Jones naplójához tartozó dvd extra-lemezen lenne "Kimaradt jelenetek, forgatási poénok" címmel. De ne legyünk igazságtalanok. Az első rész Bridget non-stop leégését ábrázoló epizódjait különböző variációkban megismétli ugyan, de a széteső részeket egy új tartalomszerűséggel össze is tartja.

Szakítás után szétesés

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Mark és Bridget már túl vannak hat hetes járáson és hetvennyolc "kufirculáson", de a környezetük következetes munkával próbálja őket szétválasztani. (Szerencsére Bridget szinkronhangja, Udvaros Dorottya ezúttal egyszer sem mondja közben, hogy "Basztikuli!", de enélkül is borzalmas a szöveg magyar fordítása.) Szóval új problémák is megjelennek a kapcsolatukban, például a társadalmi osztálykülönbség és egy leszbikus barátnő. Ennyi közhelyes ötlet már a főszereplőknek is sok, és az ötvenedik percben szakítanak. Végre, hiszen különben nem lenne film.

De tévedünk, mert így sem lesz. Egyszerűen kifullad. A forgatókönyvírók az első részhez képest újítani akartak, és a változatosság miatt olyan területre értek, ami nem egyeztethető össze egy könnyű komédiával. Bridgetet egy thaiföldi kirándulás után börtönbe zárják bangkoki kurvák és drogosok közé, a film mégis megtartja a komikus vonalat. Amikor Bridget a Madonna-számot éneklő kórust vezeti, nyilvánvalóvá válik, hogy ez már Chicago-paródiának is sok, és Bridget a filmmel együtt elvesztette a valóságérzékét.

Feminsita film, macsó poénok

A lángosarcú Renée Zellweger dagadtabb, mint valaha, és brit akcentusát is tökéletesítette, de minden próbálkozását hazavágja Andrew Davis forgatókönyvíró és Beeban Kidron rendező. Ha ugyanis kifogytak a kevés humorforrásból, azonnal Bridget túlsúlyos idomaira fókuszálnak: gyorsan C-kosaras melltartóját lengeti, és mellel vagy seggel belenyomódik a kamerába.

#alt#
Klikk a képre!
Richard Curtis forgatókönyvírónak viszont csak az volt az - amúgy nagyon hálás - feladata, hogy a második Helen Fielding-könyvből majdnem teljesen kiírt Daniel Cleavert visszatunkolja a filmbe. Curtis így A Négy esküvő egy temetés és a Sztárom a párom című filmek után már a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! összes jó poénját is jegyzi. Bár Hugh Grant karaktere nem túl bonyolult, csak egy csábító rosszfiú, aki még a letartóztatása közben is magára hagyja Bridgetet, nagyszerűen kiegészíti Assisi Szent Darcy egysíkúan jó figuráját, aki Bridgetet minden fogyatékossága ellenére is bevállalja.

Hurka Bridget kinő a filmből

Az önutáló Bridget Jones hurkás teste kemény utat jár be, és nem árulok el titkot: elfogadja saját magát. Ki maradhatna korlátolt egy olyan eredeti helyszín megtekintése után, mint a börtön, ahol megértheti, hogy vannak olyan nők, akiknek nagyobb a bajuk, mint az övé? De mi lesz velünk, nézőkkel, ha kedvenc hősünk már egyáltalán nem görcsöl saját tökéletlenségén, így elveszítjük az egyetlen kedves poénforrást?

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.