Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Johnny Cash a mennybe megy

2006.02.09. 11:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Alábbiakban A nyughatatlan című filmről lelkendezünk, ha Ön elfoglalt ember, ne is olvasson tovább: a cikk megnézésre buzdít.

Azt már korábban kifejtettük, hogy Johnny Cash mekkora egy isten, erre itt nem is vesztegetünk több szót, inkább az volt a kérdés, hogy Joaquin Phoenix mennyire tud hozni egy ilyen figurát, aki ráadásul nemcsak a rock and roll hőskorában létezett és szerepelt, szóval nehezebb elkenni és misztifikálni, hanem még pár éve is (említsük meg itt azonnal a Nine Inch Nails-átdolgozás Hurt-nek a klipjét, mint ajánlott irodalmat).

#alt#
Kattintson a képekért!

Annyiban persze szerencsés a helyzet, hogy A nyughatatlan Cash karrierjének kezdetével és June Carterrel való megismerkedésével foglalkozik, ami azért ötven évvel ezelőtt történt. Viszont Cash-nek még ezek az évei sem voltak különösebben fordulatosak, így értelemszerűen sokkal több feladat hárul a színészekre. Egy-egy.

Hatalmas meglepetéseket tehát nem ígér a sztori, annak pláne nem, aki akár minimálisan is ismeri Cash életét: arkansasi gyapotföldről a városba, aztán stúdióba, siker, drogok, alkohol, aztán élethosszig tartó házasság, közös munka, szépen megöregedés. Ebből a film a gyapotföld-város, siker-drogok, házasság versus szerelem rendszerben mozog, bőségesen adagolt zenei betétekkel, szinte minden jelenetben szól a rádió vagy énekel valaki.

Joaquin Phoenix állítólag egy teljes évet töltött a szerepre való felkészüléssel, és azt kell mondjuk, ez meg is látszik, szóval azon kívül, hogy Cash-nek kicsit sokat áll sírásra a szája, az alakítás ötös, és csak azért nem csillagos, mert azt Reese Witherspoon kapja. Úgy tűnik, ő mostanra véglegesen meghaladta magát és a Doktor Szöszi-féle szerepeket, és külön jó pont, hogy mind a két színész maga énekel a filmben, ami szintén bravúros teljesítmény.

#alt#
Kattintás = még több kép

A történetvezetés kissé didaktikus, itt azért már legendába illő elemek is felbukkannak: Cash a börtönből kapott levelek miatt szolidaritást vállal a szerencsétlen emberekkel, úgyhogy onnantól csak feketét visel és hasonlók. June Cartert viszont nagyon könnyű lett volna kétdimenziósan ábrázolni, hogy látják, ő az, akit Cash feleségül vett, meg igen, valamikor énekelt is. Ehhez képest az ő figurája talán még Cash-énél is kidolgozottabb, részletgazdagabb.

Cash annak idején Elvis Presley-vel, Jerry Lee Lewiszal és Roy Orbisonnal is föllépett, a filmben természetesen őket is megmutatják, különösen Elvis vicces, ahogy az arcéle lassan előtűnik a homályból. Az utólag leginkább countryelőadóként számon tartott Cash-ről ma már nehéz elképzelni, hogy szó szerint együtt, egy helyről indult a rock and roll sztárjaival, A nyughatatlan viszont ezt a dolgot is rendbe teszi valamennyire. De nem is raboljuk tovább a drága idejüket, ha mostanában csak egy filmre hajlandók befizetni, ez legyen az.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!