Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A szexi ex-junkie dala

2005.06.10. 12:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Heroinista énekesnő önmegvalósítása a méltatlan halállal és a száraz családjogi törvényekkel szemben. Olivier Assayas hangulatos, finoman árnyalt filmje időnként lelapul, de Maggie Cheung konok varázsa a legkeményebb ásítást is elnyomja. Junkie-mozi hideg veríték nélkül.
Emily junkie plusz reménybeli énekesnő, a férje, Lee lecsúszott rockzenész plusz junkie, aki egy veszedős éjjelen túladagol és a nő egyedül marad. Van egy fiuk, Jay, akit Lee szülei nevelnek, őt akarja visszaszerezni Emily, de előbb le kell jönnie a heroinról.

A Tiszta a kanadai Hamiltonban indul. Az ipari táj légies egyszerűsége a daruk árnyaival, a kikötők fényeivel szíven üt - Tony Scott indította ilyen bátran a lerohadt Detroit képeivel a Tiszta románcot. A végzetes, túlnyomott éjszakán Emily idejön, ezeket a fényeket nézve lövi be magát a kocsiban, amíg Lee a motelszobában, az ágyon fekve csendben meghal.

Az erős kezdésbe belejátszik még a kanadai indie zenekar, a Metric, az ő fellépésüket látjuk egy hamiltoni klubban. Hitelesen, jól nyomják a Dead Disco-t, miközben Emily és Lee megérkeznek. Assayas jó érzékkel választja ki épp a Metric-et és épp ezt a számot, és aztán jó ritmusban vágja össze a koncertet a sztorival.

Tiszta
Klikk a képre!

A zene és a zenészek szerves részei a filmnek: Maggie Cheung énekel, Lee-t James Johnstone alakítja, aki az életben Nick Cave-et kíséri, fontos szereplő David Roback a Mazzy Starból, a film zenéjét meg Tricky rakta össze. Tricky egyébként magát játssza a Tisztában - Lee halála után Emily nála próbálkozik, hogy segítse őt az énekesnői pályán (a kérést Tricky szokatlan élethűséggel, lazán lesöpri magáról, az özvegy mehet vissza pincérkedni a kínai étterembe.)

A film Emily Wang (Maggie Cheung) története. Minden a hongkongi színésznő körül forog, akár az Irma Vepben az öltöztetőlányok rebbenő ujjai, úgy tapogatja le Eric Gautier légies kamerája Cheung törékeny alakját. Szinte folyamatosan kézikamerán keresztül látjuk a filmet, de ahelyett, hogy az ingázó, lebegő képbe belefájdulna a fejünk, Gautier kezében mindez természetessé és hatásossá válik. Itt van, itt lélegzik Emily, övé ez a film; őt látjuk szinte minden pillanatban, ahogy Londonban, Párizsban, Kanadában vándorol, és angolul, franciául, kínaiul próbálja helyrehozni az életét.

Emily egyszerre küzd a leszokással, a szegénységgel, a karrierálmaival, és közben még a fiát is megpróbálja visszaszerezni. Cheung pontosan eltalálja Emily szívósságának és törékenységének izgalmas keverékét, ez az ellenállhatatlan mix a nő szexepilje. A történet helyenként lelapul és lassú unalomba fullad, de az ember mégsem hagyja ott az egészet. Kíváncsi a hősnőre, kíváncsi a sorsára, bár a Tiszta nem Trainspotting: a címmel ellentétben érdekes módon nem is próbálja meg bemutatni a leszokás poklát - inkább Emily szomorú mandulaszeme dominál, nem a remegő kéz vagy az izzadt émelygés.

A film ezért aztán nem is merül mélyre, de nem is süllyed el. A happy end sem katarzis, csak csendes derű. Feltűnik még a remek Nick Nolte is Lee apjának szerepében, itt van a bettyblue-s Béatrice Dalle és a nagyszerű Jeanne Balibar, de ez Maggie Cheung jutalomjátéka, az első perctől az utolsóig. Jól csinálja, érdemes megnézni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.