Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Mindenki rasszista

2005.11.10. 12:55
Az Ütközések az a ritka közönségfilm, ahol a történet egyáltalán nem zárul happy enddel, vagy legalább megnyugtató erkölcsi igazsággal. A film nyíltan rasszista szövegeivel, és a faji ellenségeskedés nyers ábrázolásával botrányt keltett az Egyesült Államokban. A kritikus mérsékelten lelkesedik, noha Paul Haggis rendezését esélyesnek tartják az Oscarra is.
Az Ütközések az a ritka amerikai közönségfilm, ahol a történet egyáltalán nem zárul happy enddel, vagy legalább megnyugtató erkölcsi igazsággal. A négerek tovább bűnöznek, a kínaiak csempésznek, a fehérek maradnak intoleráns bunkók.

"Az emberek olyan távol kerültek egymástól, hogy a kapcsolatteremtésre egyetlen mód marad, mégpedig a konfliktus", mondja ki egy néger rendőr a film tézismondatát rögtön az Ütközések című film elején. Gondolom azért akartak gyorsan túl lenni az amerikai mainstream filmekben kötelező magyarázaton, mert a rendezőtől a forgatókönyvírón át a fővilágosítóig mindenki tisztában volt a ténnyel, hogy ez kamu.


Tekintse meg képeinket!
Nem az elszigeteltség az oka a film témájául szolgáló rasszizmusnak, hanem. Hanem senki nem tudja, micsoda, azt pedig még inkább nem, hogy miként lehetne kimászni a problémából.

Mindenki szív

A rengeteg szálon futó sztoriban ugyanis nincsenek jó és szereplők, hogy ennek mentén lehessen a végén aztán igazságot osztani. Mintha nem is hollywoodi produkciót látnánk.

A szemét, rasszista rendőrtől éppen ökölbe szorul a kezünk, amikor látjuk, ahogy otthon beteg apját ápolja a remény legkisebb jele nélkül, végül pedig vészhelyzetben éppen az általa megalázottakat menti ki a lángok közül. A hisztis, fehér, high society-feleségről kiderül, hogy végtelen magányát vezeti le a színes bőrű alkalmazottakon. A szerencsétlen, elgázolt kínairól megtudjuk, hogy kórházon és felesége ölelő karjain kívül embercsempész. A fiatal, fehér PC rendőrből pedig éles helyzetben önkéntelenül törnek elő a rasszista reflexek.

Az egymást keresztező sorsok kibogozhatatlanul kapaszkodnak egymásba, és olyan erővel fogják egymást, hogy világos, ha az egyiken javítanánk, azt valaki más fogja megszenvedni. Nincs megoldás.

Non-PC

Érthető, hogy a film komoly vitákat kavart az Egyesült Államokban, újságírók estek egymásnak, feketék, sárgák és fehérek háborogtak azokon a filmben elhangzó, nyíltan rasszista megnyilvánulásokon, amik egyébként naponta hallhatóak, amikor a célszemély nincs a közelben.

Persze az Ütközések esetében azért szó sincs vérrealista drámáról, a felkavaró jeleneteket menetrendszerűen követik a lírai betétek, lassított felvételekkel, könnyező szemekkel és himnikus zenével. A rendező, Paul Haggis a teljesen értelmetlen nyitómondat után egyébként meg sem próbálta megnyugtató megoldással zárni filmjét. Miután az összes létező bőrszín képviselői elküldték egymást az anyjukba/rálőttek a másikra, húszperces, ringató videoklipbe torkollik a film, a néző elandalodik, és csak az esti híradónál gondolkozik el, hogy akkor most mit kellene csinálni. Megnyugtatjuk az olvasót, senki sem tudja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.