A Csúcsformában 2-nél is van rosszabb

2007.09.24. 09:47
Brett Ratner az X-Men 3 sikere után azt hitte, kisujjból kirázza a harmadik Csúcsformábant. Tévedett: 2 pont a 10-ből.

A Sikoly-filmekben a filmbuzi mellékszereplő szépen elmondja a filmtrilógiák szabályait: az első folytatásnál még elég a "nagyobb, hosszabb, vágatlan" képlet, de a harmadik résznek meg kell szegnie az előző kettőben felállított szabályokat, hogy a néző azt hihesse, most már bármi megtörténhet. Darth Vadernek a császár ellen kell fordulnia, az alienkirálynőnek Ripley-be kell petéznie, satöbbi. A Csúcsformában 3 tökéletes megcsúfolása ennek: nincs (csúcs)formabontás, de még azt sem sikerült elérni, hogy a film legalább annyira élvezhető legyen, mint az előző két rész.

Has ki, mellkas be

Az 1998-as Csúcsformában is csak egyszer nézhető darab volt: a film a Halálos fegyver-széria után támadt űrt próbálta betölteni, de már az első részen is érezni lehetett, hogy a készítők nem figyeltek eléggé oda az amerikai filmegyetemek "furcsa zsarupáros" óráin. Ennek a zsánernek ugyanis épkézláb forgatókönyv kell, a karakterek nem tudják elvinni a hátukon a filmet (hiába tűnik úgy, hogy igen). A műfaj legutóbbi nagy sikere, a Kiss kiss bang bang (amit egészen véletlenül a Halálos fegyverek forgatókönyvírója rendezett) is zseniális szkriptje miatt aratott csak.

A Csúcsformában-sorozatban viszont egyre gyengébb cselekményben szenvedtek hőseink. A hongkongi-harlemi párosból a készítők eleinte a kulturális különbségek adta vicces helyzetkomikumokat hozták ki, aztán egyre inkább áttértek a sárga-fekete színskálán értelmezhető poénok közül a legprosztóbbakra. A harmadik rész ezekből is a legalját adja, a logikai lyukakkal teli, széteső történetet pedig a forgatókönyvírók elképzelésem szerint egy hétvége alatt dobták össze. A legrosszabb klisék köszönnek vissza, a sztori a hongkongi maffia legféltettebb titka körül bonyolódik, ezt a titkot természetesen Párizs legjobb nője őrzi, Párizs rendőrfőnöke meg látens buzi (Roman Polanski karrierje mélypontján), és szegény Max von Sydowról már az első jelenetében nyilvánvaló, hogy a gonoszok beépített embere (hiába remekelt régen az Ördögűző szerepében).

A főszereplők sem mentik ezt a szutykot, Chris Tucker rendőrén leginkább a 2001-es második rész óta felzabált fánkok látszanak meg, Jackie Chan pedig sajnos öregszik. Az 53 éves sztár sosem a színészi képességeiről volt híres, de azt ismerjük el, hogy az Istenek fegyverzete I., II. meg a Rendőrsztori-trilógia nem véletlenül voltak videótékák legtöbbször kikölcsönzött akciófilmjei között. Chan még első amerikai filmjeiben is hozta a megbízható 4-es alá színvonalat: láthattuk gólyalábbal, fapapuccsal sőt, talicskával verekedni, és cserébe megbocsátottuk neki az esetlen színészi játékot.

Az első Csúcsformában volt az első, ahol a magyar cím ellenére Chan már láthatóan nem ugrált úgy, mint régen, azt viszont nem látta be, hogy vissza kellene vonulnia. Ez fokozottan érződik a Csúcsformában 3 akciójelenetein is: nincs már olyan snitt, ami felkerülhetne a majdani "Jackie Chan legjobb pofonjai" válogatás-dvd-re, és a páros csodálatos menekülését az Eiffel-torony tetejéről egy rajzfilmből is kifütyülném. A film végén a hagyományos bakiparádéban pedig egyetlen "úristen, ez most majdnem meghalt" pillanatot sem láthatunk már: ez már nem Jackie filmje és nem az ő trilógiája. Gyújtsunk egy gyertyát a karrierjéért és vegyük ki a tékából a Rendőrsztori 3-at.

Akcentusos karatemester menni Európa - 4/10

Azért össze tudunk szedni néhány kellemes pillanatot a Rush Hour 3-ból, ha nagyon erőlködünk: például a Beyonce-hasonmás Noémie Lenoirnak a jelenetei. Főleg a sztriptízszáma, amit óvodások is élvezhetnek, mert inkább a 'semmit a szemnek'-fajtából készült, de azért jó. A film végén meg a szamurájkardozós párbaj Jackie Chan rosszarcú mostohatesójával az Eiffel-torony tetején szerintem Bond-filmbe is elment volna.

Amikor orvlövész végzett egy fontosnak kinéző politikusfélével, azt is tekinthetjük jónak, ha a filmvégi bakik közé képzeljük: Jackie Chan átrohan a zsúfolt tárgyalótermen, és kiveti magát az ablakon. Itt ugye azt várná az ember, hogy hősünk egy szerelőrámpára érkezik, és zászlórudakon akrobatikázva, meg óriáshirdetésekbe kapaszkodva jut le. Ehelyett egy elrontott tigrisbukfenccel zuttyan a gyepre, és közben olyan fejet vág, mint akinek satuba szorították a golyóit.

De viisszatérve a direkt viccesekre: a stáblista alatt megmutatták a szokásos bénázásokat. Azon például jót nevettem, mikor a nagy kungfumester véletlenül fejbevágta magát egy üvegasztallal, amit eredetileg lábbal kellett volna a falhoz csapnia. Ezekből sosem elég, a Csúcsformában 4 remélem, egy másfél órás Jackie Chan-bakiparádé lesz, olyan 'haha, az öregnek ez sem sikerült'-jellegű. Én meg a Részeges karatemester 2-t nézem addig, az a Rendőrsztorinál is viccesebb (Szűcs Gyula).