Árpád
-2 °C
9 °C

Cicababák és csodafegyverek

2005.09.06. 12:55
Felkészültem rá, hogy újra elverem a port a franciákon, akik az elmúlt időkben irtózatos mozgóképeket sóztak rá a forgalmazókra, és arra is, hogy filmkritika helyett inkább Rossy de Palma orráról fogok írni. De sajnos el kell ismerni, hogy a két dupla nullás komikus és Speier Dávid kínrímfordításai miatt a Kémek krémje jó film.

A sztori meglehetősen blőd, Ben Zinkút (Eric Judor) és Will Le Menő (Ramzy Bedia), két agyament barom, akiket a francia titkosszolgálat csalinak vet be egy ellopott rakéta utáni nyomozásba annak reményében, hogy általuk elfoghatják a besúgót.


Didijétől Himbaldig

Az akciót valójában Miss Lik (Li Xin) és társa végzik, ám hamar elvéreznek, úgyhogy a briliáns ötlet kiagyalója, Monokli (Rossy de Palma) legnagyobb rémületére mégis Ben és Will végzi el a piszkos munkát.

A két dupla nullás persze önfeledten veti magát az ügynökéletbe, hiszen már a 007-es óta köztudott, hogy ezzel szép nők, még szebb autók és rettenthetetlen fegyverek járnak.

A rakétát Didije de Zsír (Georgianna Robertson vezette topmodell banda őrzi, akik amúgy Austin Poweresen rajongják körül Himbaldot (Edouard Baer), akinek egyetlen célja, hogy a világ összes hímét impotenssé tegye, és a szexi cicababák közreműködésével népesítse be újra a Földet.


Speier az új Romhányi

Az akció-vígjáték nagyon veszélyes műfaj, legtöbbször döbbenetesen kínos darabok születnek. Szerintem még az állítólag jobban sikerült Csupasz pisztoly is rémes, úgyhogy magam is meglepődtem, amikor ezen a filmen fetrengős röhögőgörcsön kaptam magam.

Speier Dávid nem lefordította a filmet, hanem újraírta. A szereplők zseniális nevein kívül ugyanis olyan mondatok hangzanak el a filmben, hogy "jó ez a kalyiba, ilyen volt egy Jókaiba'", meg "atom van benne törpe dózis, és torpedóz is", és pláne, hogy "azért üldözné a hálám, ha nem lenne többé a hálón".

Gyakorlatilag az egész film kínrímekbe van szedve, persze van, ahol csetlik-botlik kicsit a mondatszerkezet, és van, hogy nem esik le elsőre a poén, de a szöveg egyszerűen fergeteges.

A franciák titkos fegyvere
Eric és Ramzy két komikus, akik két évig léptek fel Párizs különböző színpadain. Az első igazi áttörést egy rádióműsor hozta meg számukra, melyben egyszerre alakították a vendéget és a közönséget. Később a francia "H" sorozatban kaptak főszerepet, melynek köszönhetően Franciaország legmenőbb komikusai közé emelkedtek. A pokoli torony balekjai és a Lucky Luke és a Daltonok után a Kémek krémje Eric és Ramzy harmadik nagyjátékfilmje, bár az eredeti állítólag nem olyan vicces.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.