Vilma
-8 °C
3 °C

Colin Farrell és a barna szósz

2005.04.27. 15:14
"Helyre szól a jegy?" "Igen, de oda ülnek, ahova akarnak. Eddig ez a két jegy fogyott el." "Akkor most vetítik a filmet vagy nem?" "Ha kiadom ezt a két jegyet, akkor igen." "Jó, akkor adja ki." Így néztük meg a Kényszerszünetet, üresen kongó nagyteremben és nem bántuk meg.
A film jó. Szórakoztat, még éppen nem fáraszt le. A végefőcím után könnyedén el lehet felejteni, de megéri azt az ezrest a százperc röhögés. Az elsőfilmes John Crowley biztos kézzel rendezte meg a dublini lúzerek filmjét, volt egy csomó jó színésze hozzá és egy feszes forgatókönyve Mark O'Rowe színdarabírótól.

Sztori nincs, csak gegek és karakterek egymás hegyén-hátán: Colin Farrell a tetkós bajkeverő, Colm Meaney, akit ezer amerikai akciófilmben láttunk mellékszereplőként, itt Jerry Lynchet, a pszichopata rendőrt játssza, aki kelta dallamokra töri a csontot. A nagyszerű skót színésznő, Shirley Henderson vastag bajszot növeszt, ezért időről időre Tom Selleckhez és Burt Reynoldshoz hasonlítják. Itt van a trainspottingos Kelly Macdonald is: ő Deirdre, akit kidob a pasija, úgyhogy bosszúból gyorsan felszed egy kopaszodó bankigazgatót.

Kényszerszünet
Klikk a képre!

A pasija, John, erre belemegy, hogy egy álarcos bandával elrabolják a lányt, hogy így szedjenek ki pénzt a házasságtörő bankemberből. Házasságtörő, mert Deirdre kedvéért elhagyja a feleségét, aki viszont John egyik barátjával kezd ki, akit viszont egyre inkább Deirdre húga, a bajszos Sally érdekel. Az álarcos banda feje Farrell, aki nyugis otthonról álmodik, tele turmixgéppel és wokkal, de végül meg kell küzdenie ősellenségével, Jerry Lynch nyomozóval, aki évek óta csak erre a percre vár.

Bonyolult, persze, lehetetlen elmesélni, de a filmben természetes iramban követik egymást az események, a karakterek minden erőlködés nélkül fonódnak össze. Ez a legnagyobb erénye a Kényszerszünetnek: a rengeteg szerteágazó, bogaras sztori ellenére friss és könnyed tud maradni az elejétől a végéig. Nem lankad a figyelmünk, hiszen ami az egyik pillanatban még csöpögős románc, a másik pillanatban erőszak - villámgyorsan vált a sztori szerelmesfilmből akcióba és vissza.

Az ír Farrell, aki legutóbb sárga parókában lovagolt egy 300 millió dolláros hollywoodi produkcióban, szemmel láthatólag boldogan tért haza 2003-ban ezért a filmért, még a soundtracken is énekel ("I Fought the Law"). Csakúgy lubickol a vastag hazai akcentusban és a barna szószban - utóbbi a film talán egyetlen erőltetett, túlhajszolt poénja, a többi rendben van. Jó, ahogy kiröhögik a nyolcvanas-kilencvenes évek ír mániáját riverdance-estül, mindenestül, aztán valahogy mégis büszkék rá. Jó a szupermarket-eladók frusztrált világa, a buszsofőr és az utasok között feszülő örök gyűlölet, Jerry rendőr mániákus becsvágya és a belvárosi tévés szerkesztő kibic izgalma.

Nincs benne se kényszer, se szünet, jó kis film.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.