Brad, baszod

2008.03.03. 12:39

Szerintem az úgy volt, hogy Brad Pitt és Eric Bana kardoztak a Trójában. Kardozás után megszomjaztak, és hosszasan söröztek, s mivel mindketten jó fejek, össze is barátkoztak. A harmadik sörnél Brad Pitt már a Sólyom végveszélybent (Black hawk down) dicsérte Ericnek, aki korábban leszopta már Bradet A hetedik miatt, lassan túl voltak már minden tiszteletkörön, amikor Eric egyszerre csak a fejéhez kapott:

- Brad, baszod, nem mondod, hogy nem láttad a Chopper, a kegyetlent!.

Én csak azért láttam, mert annyira szemét borítót találtam valamelyik szupermarket 600 forintos polcán, hogy annyiért egy Eric Banát nem hagyok ki. Megnéztem, és a film állat, Eric Bana egy behízott taplót alakít, és a film még vicces is, meg van stílusa, meg megtörtént események alapján, meg ami kell.

Brad viszont nem jár Tescóba, úgyhogy nem látta. Eric később elküldte neki, rendezte Andrew Dominik, Brad is beleszeretett. Hiába nem rendezett még egyéb filmet Andrew Dominik, az új zélandi Fellini. És Dominik ezt is megcsinálta. Az első 30 perc arról szól, hogy akik azt hitték, ez egy western, amiben Brad Pitt a főszereplő, elhagyják a mozi területét. A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford természetesen a vadnyugaton játszódik, de csak annyira western, mint mondjuk Jarmusch Halott embere, amit Tarr Béla vágott újra.

Jó lassú, szépek a képek, jók a színészek, Brad az Brad, mind az ötféle nézését korrektül hozza. Casey Affleck tökéletes kombinatív szellemi fogyatékos, Sam Rockwell zseniális, mint mindig; igazából nálam Sam Rockwell az új Tim Roth. Fantasztikus karakter Jesse James bátyja szerepében Sam Shephard, akinek viszont csak egyféle nézését ismerhetjük meg.

Lassú a film, az tény, állítólag eredetileg még lassúbb volt, de én azt is szívesen megnézném. Jó a ritmus, szépek a képek, a színek, jók a karakterek és állat a lélektani ív, ahogy a film többször túllép egy-egy hagyományos filmes végponton, és megmutatja, hogy nahát, tényleg, a másnap, a harmadnap és a negyednap is milyen átkozottul érdekes.