Mária
-6 °C
-2 °C

Öngyilkosság helyett

2005.04.13. 10:57
Hiába birkózik szerelme hullájával a sivatagi szingli, a Japán szerető belefullad a szirupba.
Súlyos szakítást követően a legtöbben alkohol, könnyelmű kalandok, munka- vagy tévémánia segítségével vészelik át a nehéz időszakot. Egy kevésbé szokványos megoldás lehet még a filmrendezés, ahogy erre A japán szerető című film alapján következtethetünk. Életrajzi adatok nincsenek birtokunkban arra vonatkozóan, hogy Sue Brooks valóban magánéleti krízisen ment volna keresztül filmje készítése előtt. A nyomokból ennek ellenére különösebb pszichológiai előképzettség nélkül is megállapítható, hogy az ausztrál rendezőnővel alaposan elbánt az élet, mielőtt a hazájában agyondíjazott filmjének nekilátott volna.

Hüje japánok

A japán szerető
Tekintse meg képeinket!

A történet szerint egy munkájában sikeres, de szétszórt, túlhajszolt, magányos geológusnő egy fiatal, japán üzletembert kalauzol körbe Ausztráliában. A japán természetesen szerencsétlen, karót nyelt alak. Hűvös, udvarias és mindent lefényképez - ismerjük a japánokat, ők már csak ilyenek.

A kényszerűségből együtt utazó pár természetesen utálja egymást, egészen addig, míg a homokba süppedő dzsipjük miatt el nem töltenek egy éjszakát a sivatagban. A nézőben itt megfagyhat a vér, hogy a Gerryből ismert, lidérces vánszorgásba csap át a film, mélyművészeti alapon, de szerencsére ez azért nem következik be. Ehelyett a főcsapáson maradva hőseink kiszabadulnak, majd gyorsan össze is jönnek. A képek itt belassulnak, a kamera hosszasan időzik a kezeken, férfi mellkason, szemeken, és csak a néző kapkodja a fejét, hogy mi volt a váratlan összeborulás előzménye.

Birkózás a semmivel

A film a közhelyesség medrében halad tovább, már készülünk a kulturális különbségek és a szerelem kölcsönhatását feszegető darabra, amikor a japán üzletember egy rosszul kivitelezett fejesugrás következtében meghal.

Érdekes módon bár ezután alig történik valami, a film mégis érdekessé válik. A geológusnő a legközelebbi településre viszi halott szeretőjét, repülőn megérkezik az orvos, elszállítják őket a városba, ahol a főszereplőnő hosszasan néz a halott férfi feleségének vágott szemébe.

A szimpla sztorit Toni Collette alakítása tölti meg élettel. A film legerősebb jelenete, amikor a kétségbeesett nő megpróbálja a magatehetetlen testet a kocsiba rángatni. A kínosan hosszú procedúra lecsupaszítja a halott köré szőtt érzelmi burkot, a feladat rövid időre azzá teszi a japán szeretőt, ami: sem törődést, sem szeretet nem igénylő, súlyos hústömeggé.

A japán szerető
Klikk a képre!

A kegyetlenül groteszk jelenet azonban csak zárvány. A főszerep egyre inkább az áradó érzelmeké lesz. A női rendező, forgatókönyvíró és producer által készített film megindítóan mutatja meg, ahogy a tárgy nélkül maradt szerelem, nem zavartatva a körülményektől, saját pályáján haladva egyre mélyül. Az utólag kézhez kapott szerelmes levél azonban a mélybe taszítja a csöpögős romantika szirupja felett egyensúlyozó filmet, és a néző ahelyett, hogy végül azon merengene el, létezik-e női film, az ausztrál filmes zsűrik sajátos szempontjain kell hogy dohogjon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.