Piroska
-10 °C
1 °C

Leépített rémség

2005.05.04. 11:50
Eltelt öt év, itt a folytatás. A horkantó FBI-ügynöknő, Gracie Hart története tovább pereg, Sandra Bullock nem nyugodott, amíg nem futott egy újabb kört az eredeti kasszasiker lendületével.
Ez persze teljesen emberi, elfogadható reakció: a Beépített szépséget szerették, több mint százmillió dollárt hozott, hát akkor adjunk még nekik, beülnek erre is, folytassuk a sikert.

Beépített szépség 2.
Tekintse meg képeinket!

A sztori szerint alig három hét telt el azóta, hogy Hart ügynök megmentette barátnőjét, Cherylt a szépségkirálynő-választáson és bonuszként pasit is szerzett hozzá. A második részben csalódnia kell, mert az első öt percben kiderül, hogy a pasi meggondolta magát és lelép. Ez a hirtelen felütés lehet akár meglepően, üdítően életszerű is. Nagy kár, hogy viszonylag hamar az is eldől, hogy kizárólag azért alakult így, hogy a filmkészítők teljes erőből az új üzenetre összpontosíthassanak.

Az új üzenet

Bullock az utóbbi néhány hónapban a Newsweektől a Hollywood Reporterig mindenhol lenyilatkozta, hogy elege van a vígjátékok férfisovinizmusából; férfifőszereplő nélkül akar vicces filmet csinálni. A keserű felhangoktól sem mentes új iránynak megfelelően a folytatásból kimarad a szerelmi szál: Gracie Hart ebben a részben inkább a munkába veti magát és összes energiáját leköti egy másik női ügynök, Sam Fuller (Regina King) kellemetlenkedése. Hogy Fuller ügynök karaktere miért éppen a legendás amerikai rendező nevét kapta, rejtély.

Ha jól értem, egy nevetségesen kidolgozatlan emberrablási szál mellett a Beépített szépség 2. - Csábítunk és védünk Gracie és Sam barátságáról is szól, és arról, milyen jó, ha két nő összefog. Regina King remek színésznő, itt mégis azzal tölti az idejét, hogy a film nagy részében dühösen néz vagy verekedik Bullockkal, a kibékülést pedig ripsz-ropsz egy éjszaka alatt lezavarják, súlya semmi.

A régi szépség

Ez az a típusú folytatás, amitől a halványan eredeti első rész egyenesen fenomenálisnak hat. Az Átváltoztatjuk!-vonal izgalmát csak egyszer lehet átélni, és Michael Caine, aki a 2000-es filmben egy kis életet vitt a meleg stylist fényesre koptatott sablonjába, messze jár. Helyette az itthon gyakorlatilag ismeretlen komikus, Diedrich Bader majomkodik Bullock mögött szaporán tipegve, így lökdösi vissza a karaktert a halálosan unalmas buziparódiák közé.

Heather Burns, a cuki-debil szépségkirálynő szerepében ugyanazt a figurát hozza, mint öt évvel ezelőtt, ebben az esetben ez is valami. Ha a stáb többi tagja is csak annyit tett volna bele a folytatásba, mint amennyit annak idején az eredetibe, nézhető film lenne a Beépített szépség 2.

Beépített szépség 2.
Klikk a képre!

Sok a fáradt poén, a valószerűtlen, erőltetett fordulatok - ilyen például a nőimátornak öltözött ügynöknők magánszámának felvezetése: "Csak úgy kerülhetünk az öltözők közelébe, hogy kihallgassuk a gyanús ál-Dolly Partont, ha előtte megnyerjük a Tina Turner-imitátor versenyt." Látszik, hogy Bullock és Marc Lawrence, a film írója, forgatókönyv helyett inkább a bejáratott karakterekre bízták a filmet. Kár, mert ez nem elég: ez még nem film, ahhoz ott a videótéka, ki lehet venni az első részt.

Lehetetlen kikerülni az eredetit, még ebben a kritikában sem szabadulok tőle, mert a második rész önállóan nem áll meg a lábán. Sandra Bullock jó színésznő, helyenként ebben a filmben is megnevettet, Gracie Hart pedig jó karakter volt. Kár volt leépíteni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.