Vilma
-8 °C
3 °C

Hitler emésztése

2006.07.21. 12:57
A Napola bonyolult film, egy-egy mellékszereplőjéről is lehetne írni külön cikket. Inkább töprengés, mint kritika ez, mert itten a világtörténelem átértelmezése folyik. Hitler megemésztése. Rágós falat, időbe és sok büfibe került, hogy tökéletes film készüljön a korról, ami ő volt, és arról, hogy az a kor nemcsak ő volt. Nem a pokol, de csak a hősök élték túl ép lélekkel. Viszont belehaltak.
Egyszer tizenvalahány éve egy német turistával próbáltam beszélgetni. A szokásos bevezető kérdésre, hogy honnan jött, azt válaszolta, Berchtesgadenből.

- Ahá, Berchtesgaden! Ott volt ugye a...
- Igen, ott volt - felelte a német, és az arckifejezéséből az derült ki, hogy nem akar arról beszélgetni, ami ott volt. Hitler Sasfészke tudniillik. A vendégnek vélhetően a töke tele volt már azzal, hogy mindenki Hitlerről akar beszélgetni vele külföldön. Talán túl volt már néhány kollektívbűnösség-trippen. Ez az a terep, ahol ő eleve hátránnyal indult.

Maguk a németek részletesebben ismerik a saját történelmüket, ezért zavarta őket ez a dolog, és úgy gondolják, elmagyaráznának nekünk néhány dolgot. A fekete és a fehér közti színtartományt, és abból a sötétszürkét.


Tekintse meg képeinket!

A német film ma bátran és őszintén nyúl a hitlerájhoz, A bukás és a Sophie Scholl után a Napola is az új, de mégis ismerősnek tűnő, ugyanis egyszerűen egészséges történelemszemléletet közvetíti. Igen, így és csak így lehet erről gondolkodni, csap a homlokára a néző ezektől a filmektől: sem önfelmentés, mentegetőzés, sem a hazug, primitív PC. Nem igaz, hogy a náci egy arctalan, agyatlan gyilkológép, meg az sem igaz, hogy parancsra tettek mindent, és csak Hitler volt a hibás. Bizony a németek jó része őszintén és okkal örvendett, mert megmozdult az ország, kitárultak a lehetőségek: így kerülhetett a munkásgyerek Friedrich Weimer az elitiskolába. A Napola-iskolák - nemzetpolitikai nevelőintézetek - a leendő német világbirodalom krémjét képezték volna: SS-tiszteket, Gauleitereket, csúcsvezetőket - természetesen katonai módszerekkel, mert mi mással. A magyar nézőnek Ottlik Géza fog eszébe jutni, az egyenruhába csomagolt esendőség. A többinek a Holt Költők Társasága.

Zavarbaejtő, gondolkodós film; maga a bajtársiasság, a katonai körülmények közt elmélyülő, modern-puhány szemmel a homoszexualitás határát súroló férfibarátság is nehezen érthető meg. Nem könnyű túllendülni az előbb a kommunisták, majd a liberálisok által sulykolt sztereotípia tarthatatlanságán sem: a náci Németország nemcsak elnyomásból és népirtásból állt, hanem milliók reményéből, lelkesedéséből, és a mindennapi élet szépségeiből és csúnyaságaiból.

A totális rendszer persze szűk pályákat jelöl ki, olyan kanyarokat, amikből kicsúszik az ember, ha normális akar maradni. Csak a hősöké az erkölcsi tisztaság, de nem lehet mindenki hős, mert a hősök belehalnak. A Napola egyáltalán nem fest idilli képet Hitler birodalmáról, sőt roppant erővel mutatja meg a náci eszme embertelenségét. De a fellélegzéshez és a hitelességhez elengedhetetlen, hogy nem egyszínű, fekete pokolnak festi meg. A tragédiához ez is elegendő alapozás.

A Napola nem háborús film. A már említett alkotásokhoz hasonlóan szolid; ember-, illetve színészközpontú mozi. Ehhez nyilván színészekre van szükség, és abból a jelek szerint van elég Németországban. Ideje lesz megtanulni német színészek nevét is. Ideje ezt a filmet megnézni, és újrarendezni magunkban a Képes Történelmi Atlaszt.


Klikk a képre!

Mellesleg ideje lenne nekilátni a saját, jobbára feketén-fehéren ábrázolt múltunk feldolgozásához; majd egyszer, valamikor. Aztán ha lesznek nagy és jó filmjeink az árnyaltan ábrázolt Horthy-korról, meg az ésszel és hátsó szándék nélkül megjelenített Kádár-korról - egy nagy, jó és igaz Kádár-film, az hiányzik nagyon -, akkor hátradőlhetünk egy időre. Már nem egyszerű kétállású kapcsolók leszünk, hanem kultúrnemzet. Majd akkor rendezhetünk világbajnokságot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.