Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Jungiánus fingás

2005.08.11. 11:50
Minden hülye álmodik valamiről. Gus arról, hogy híres képregényrajzoló lesz, Lenny Jean-Claude Van Damme-ról, Pam pedig egy piros mazsorettes ruháról. A franciák kollektív álma pedig az, hogy egyszer megint jó filmeket csinálnak.

"Gus narkolepsziás, mindenhol elalszik, túl emocionális gyerek” – mondja az orvos. „Ezt eddig is tudtam. De lehet vele valamit csinálni?” - kérdezi Gus apja. „Nem, nincs rá gyógymód”.

Szürreália


Klikk a képre!

A Narco főszereplője tényleg mindenhol elalszik, állva, munkában, szeretkezés közben. Kikapcsol az idegrendszere, hibaüzenet nélkül, kék halál. Gus-t (Guillaume Canet) a betegsége gyakorlatilag megfosztja a normális élet lehetőségétől, minden munkahelyéről kirúgják, a felesége megcsalja álmában, és egyáltalán nem tud előre tervezni, még egy vacsorát sem.

A betegséget akkor állítja a saját oldalára, amikor rájön, hogy az álmait le kell rajzolnia. Nem új a módszer, az automatikus alkotást már a szürrealisták feltalálták. Ahogy Dalí, úgy Gus is álmából felkelve lát munkához.

Felskicceli a tudatalattiját, sörösdoboz formájú űrjárműveket, pizzafutárt a csatamezőn, autós üldözést macskanadrágos démonnal, szóval csupa fiús dolgot, a wannabe hős dobozból. Ebből lesz a Klopp című képregény, Gustave Klopp után.

Mert mire a mű megjelenik Gus már csak egy jel a kórházi monitoron. Zseniális rajzai miatt a pszichiátere megpróbálja eltetetni láb alól, a felesége, Pam (Zabou) és barátja, Lenny (Benoît Poelvoorde) segítségével. Az álomkóros, aki soha nem volt jó semmire, hirtelen feneketlen pénzes zsákká változik.

Reália

Amikor azonban Gus felébred a kómából, bezár az álomgyár. De már nem is baj, mert addigra úgyis halálra untuk magunkat. Bármennyire is ígéretes a kezdet, a filmből nem lesz sem pszichológiai alapmű, sem pörgő vígjáték, de még csak hosszúra nyúlt videoklip sem.


Klikk a képre!

A karaktereknek hárommondatos identitásuk van, az álmok csak annyira abszurdak, mint egy délutáni szieszta, és a film végére kikristályosodó szeretetblablától katapult üléssé változik a plázafotel.

Nincs az a jó színész, aki elvigyen a hátán egy ilyen filmet, Poelvoorde szükségszerűen változik át képregényfigurává, a jobb sorsra érdemes Canet pedig megmarad szépfiúnak, akinek elég, ha csak szépen néz.

Mindenki álmodik valamiről, Tristan Aurouet és Gilles Lellouche például arról, hogy rendező lesz.

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.