Miklós
-7 °C
4 °C

Falra digitalizált ördög

2004.11.30. 16:21
Egy újabb értelmetlen, sokadik folytatás, egy horror, ami kevésbé félelmetes, mint amilyen véres. A remélhetőleg utolsó Ördögűző legnagyobb erénye, hogy nem annyira rossz, mint ahogy várná az ember, bár egyedül Stellan Skarsgard szomorú szemei hitelesek.
Az eredeti Ördögüző 1973-ban millióknak okozott álmatlan éjszakákat, és azóta is benne van a tíz legjobb horrorfilmben. Folytatásai a hisztérikusan nézhetetlen és a tragikusan pocsék között helyezkedtek, ehhez képest Az Ördögűző - A kezdet felüdülés. Aki követi a sorozatot, szépen fényképezett, érdektelenségbe és komputergrafikába fulladó horrort kap, aki csak az eredetit látta, sikoltva menekül majd a lélektani hadviselést váltó tombraideres akció láttán.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Merrin atya a II. világháború megpróbáltatásai után hitéből kitérve régészként próbál szerencsét Kenyában egy ezerötszáz éves keresztény templom feltárásán. A helyiek hiába mondják, hogy az épület alatt a sátán lakik, felesleges kiásni, a brit sereget ez nem győzi meg, összetűzésre is sor kerül. Max von Sydow fiatalabb kiadása ezúttal a szintén svéd Stellan Skarsgard, neki kell egyedül szembenéznie a gonosszal.

Benne van minden (szubatomi szintig csépelt) kellék, amiből a nagykönyv szerint félelmetes horrorfilm készül: ideges rajzok, legyek, férgek, hiénák, varjak, neszek, zajok, áramkimaradások, őrültekháza, sírásás, fordított kereszt, kriptába ugrás, az ördög maga! A cékategóriás akciófilmekhez szokott Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger) kezei közül mindez kecsapként csorog a lábára: "Hogy is volt a Hetedikben? Na mindegy, tegyétek ide a véres madártollakat, ezeket úgy szeretem, aztán majd kicsapódik az ablak váratlanul."

Vérbő semmi

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az Ördögűző - A kezdet készítésének előzményeit ismerve ezen annyira nem lehet meglepődni. Az első rendező John Frankenheimer (Ronin) inkább meghalt, minthogy ez legyen az utolsó filmje. A helyére beállt Paul Schrader pszichohorrort készített, ami nem egyezett a befektetők "beleket mindenhová" koncepciójával, és kirúgták, miután leforgatta a teljes filmet. Ezt a verziót vélhetően dvd-n azért kiadják, hátha többen viszik haza Harlin változatát, ami - ha már a sztorija nem tart sehová - leginkább a kor követelményeinek megfelelően értelmetlenül véres.

Merrin atya flashbackjeiben számtalanszor lövik fejbe különböző kameraállásokból ugyanazt a zsidó kislányt a defaultban gonosz nácik, a démoni zaklatásnak kitett fiú bátyját percekig tépik digitális hiénák, és a brit katonaság lemészárol egy kenyai törzset. Az erőszak látványával sokkolás mellett elfelejtettek feszültséget teremteni, a karakterek semmilyen szimpátiát nem váltanak ki, a gonosz meg beazonosíthatatlan marad. Merrin atya nyilván túléli, hiszen ez a sztori szerint az eredeti Ördögűző előtt történt.

A film felétől előrehaladottan széteső történet és a zavaróan utánfestett számítógépes trükkök között a legnehezebb mégis azt kivárni, mikor eszmél rá a hitehagyott pap arra, amit minden néző a kezdetektől fogva kész tényként fogad, hogy a démoni jelenlét márpedig létezik, és nem az időjárás okozza a furcsaságokat. Ha a box office is úgy akarja, a producerek elbizonytalanodnak annyira, hogy a következő évfordulón nem próbálják tovább nyújtani az Ördögűző utóéletét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.