Apu, nézd, így halt meg Ödön, a tehénfiú!

2007.11.01. 15:09
"Miért hal meg Ödön?" - az élet nagy kérdését feszegeti a Pata tanya című film. Menetközben kellett felnőnünk a feladathoz, mert erre nem voltunk felkészülve rendesen. Hogy pont egy nyálas amerikai állatos rajzfilm alatt kelljen nekifeszülnünk az alapkérdéseknek?

Az, hogy mi történik a dédivel, akit beraktak a föld alá, már többször fel-felvetődött, a 4 éves Zorkát azonban Ödön, a papabika halála döbbentette meg annyira, hogy végigbeszéljük a témát. Nagyon szívszorító volt ugyanis: túlerőben lévő prérifarkasok ellen védte a farmot, aztán a tyúkok szeme láttára, utolsó erejével visszaverve a civilizáció ellen intézett támadást, térdre rogyott és meghalt.

Ödön, a tehénfiú

A halál a farm választott serifjeként működő Ödön személyiségének alapos bemutatása után, a film közepén éri utol a hőst. (Egyébként a rajzfilm szerint nincsenek bikák csak tehénfiúk, de ez már túl sok probléma tisztázása lett volna, így maradtunk az elsőnél.)

Szóval Zorka egyszercsak térdre esett, majd arcra bukott az ágyban: "Így halt meg az Ödön". Ezt később többször is láthattuk, mint ahányszor a filmet, amit legalább 25-ször nézett meg. (A Macskafogó azért így is csúcstartó: legalább százszor megvolt.)

A film maradék felében meg gyászolhattuk Ödönt, pedig követhettük volna a kis hebehurgya, balhés bika jellemfejlődését is.

Ödön ugyanis szerető apa is volt egyben, sőt a fia ölében lehelte ki lelkét, akit bulizásból hívtak oda. A fiúból lesz az új serif. A westernszerű történetépítés szerint apja nyomdokaiba lép, és furfangosságával meg is harcol a gaz felforgatókkal. A bad guy, a piros prérifarkas, apja gyilkosa azonban nem esik vérbosszú áldozatául, hanem egy mezőgazdasági golfütő repíti orbitális pályára. Happy end: a fiú összejön egy mástól terhes tehénkével.

A kis bika sokat bulizik. Az elején

A fő kérdés viszont az volt, hogy miért halt meg az Ödön?

- Mert lábon harapták, válaszoltuk.
- És berakták a temetőbe?
- A sírba.
- Mi az a sír?
- Minden embernek külön sírja van. Sok sírból áll a temető.
- És az állatoknak?
- Nekik is.
- Mi lett Ödönnel a halála után?
- Meghal, és ott a vége.

Próbáltuk elvágni a beszélgetést, de aztán bejött a mennyország téma is. Kiderült, hogy nyáron a nagypapa azt mondta, hogy azok, akik nem járnak templomba, a pokolra jutnak. De akkor mi lesz az egyébként becsületes és jóravaló bikával? Megegyeztünk abban, hogy azért van esély arra, hogy a mennyországba jut.

(Az Önök gyerekeken tesztelt halálos beszámolóit ide várjuk!)