Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Szárnyszegettség

2005.04.12. 12:20
Kapcsolódó cikkek (1)

A Főnix útja
Tekintse meg képeinket!

A Főnix útja nem jó film, de nem is simán rossz. A Főnix elrontott film. Ebből a sztoriból ki lehetett volna hozni egy jó filmet is: kényszerleszáll egy kétmotoros repülőgép a Góbi-sivatag közepén, mire a túlélők értelemszerűen építenek a roncsból egy egymotorosat, amivel eljutnak a legközelebbi jurtavárosig, és megmenekülnek. Robinson, Ikarosz és A Legyek Ura történetének keresztezése, és persze a főnix-legendáé. Amely keresztezés egyébként már megtörtént régen, lévén hogy ez a film egy 1964-es másik film remake-je, amit viszont a mai moziközönség nem látott, tehát ez mindegy, csak jelzem, hogy tudok róla, és amúgy nem láttam én se.

A Főnix igen érdekes filmnek indul, merthogy a kényszerleszállást nagyon megcsinálták, tiszta immerzió, érzi az ember, hogy kényszerleszállni betyáros szar dolog, és sikerült érzékeltetni azt is, hogy micsoda ócskavas ez az öreg repülőgép. Innentől jönne a lényeg, az egymásrautaltságok és kétségbeesések izgalmas pszichodrámája, amit viszont sajnos olyan szájbarágósan fejt ki a film, hogy a tizennégy éven felüli néző kínosan fészkelődni kezd a székében.

A fordulatok, a habitusok meg a repülőgép-építéssel járó feszültség azért ott tart a székben. Repülőt építeni ugyanis nem egyszerű dolog, még ha van is egy mérnök a csapatban: sokezer évig tartott az emberiségnek, míg rájött, hogy kell. Repülőt építeni másrészt magasztos munka, ahogy a már hivatkozott Ikarosz-mondából kitetszik. Első felszállására készülő repülővel mongol lovashadsereg elől menekülni viszont az álmoskönyv szerint is rosszat jelent, meg hát forgatókönyvnek is gyermeteg. Ez Pokémon, nem dráma. Azt már csak a rend kedvéért, hogy don't try this at home, repülőt nem így építünk, és ha jön a homokvihar, azt nem éli túl a gép.

A Főnix útja
Klikk a képre!

A személyiségrajzokkal lehetne játszani, hiszen a sivatag közepén, repülőgép-építés közben mindenkiből előjön a valódi énje. A film meg is próbálja, csak hát ehhez nem ártana egy-két színész, aki a westernekből megszokottnál árnyaltabb figurákat is elő tud adni. A Főnix útjában sajnos nincsenek ilyenek, legfeljebb tisztességes iparosmunkának nevezhető, amit a vásznon látszó emberek csinálnak. Igaz, ilyen beteg párbeszédeket nehéz hitelesen előadni. Az a helyzet, hogy az ilyen hajótörős filmeknél nem szabad spórolni a karaktereken, különben a néző egyszer csak leszarja, túlélik-e a kalandot.

Jajistenem, micsoda kellemetlen szemét ez a Főnix. Pedig milyen jó lehetne. Én szeretem a repülőgép-építős filmeket, megnézem a Spektrumon, ha belebotlok. Szeretem Robinsont meg Ikaroszt is. A nyeretlen, béna, primitív rendezőket, na azokat utálom viszont, és egyszer majd csinálok egy filmet, ahol építünk ellenük egy sportbombázót.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.