Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bénadzsó Kettő

2004.08.12. 12:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Stanley Lieber szeretnék lenni. Ezen a héten őt irígylem. Fehér a bajsza, a keze az asztalon pihen, szikárul mosolyog a CNN stúdiójában. "Superman sosem érdekelt különösebben, mert sose aggódtam érte. Ha nem félted a hősödet, nincs izgalom. Akkor semmi nincs." Művészneve Stan Lee. Az X-Men és Hulk után 1963-ban kitalálta Peter Parkert, a Pókembert. Azt mondják, a többi történelem.
Stan Lee
Klikk a képre!
Életemben nem fogtam még a kezembe szuperhős-képregényt. Szerintem elég sokan vannak így ezzel. Én a Rahant olvastam, a szőke, lobogó-ágyékú, prehisztorikus Rahant a csontkésével, és volt még a flegma Lucky Luke, a cowboy, akiről a múltkor azt olvastam, hogy ő az egyik rejtett meleg képregényhős, de ezt hatévesen nem vettem észre.

Superman, Batman, Spider-Man nekem mozihősök, színészek, nézettségi statisztikák. Mindegy, már a Pókember 2 főcíme is azt sugallja: ez egy negyvenéves legenda, gyerünk, te is a része vagy. Igen! Megjelennek az eredeti, Stan Lee-féle pókos skiccek, megszólalnak a vonósok és érzem, és érzem, beszippant a Marvel-univerzum.

A hős csak te vagy

Stan Lee filozófiájához híven, Peter Parker tovább bénázik. Bejutott a Columbia egyetemre, de semmi ideje nem marad a fizikára, motoros pizzafutár, de kirúgják, mert munkaidőben szuperhős, Mary Jane-nek pedig azóta se tudta kimondani, hogy I love you. Peter fáradt, kielégületlen és egy fillérje sincs, ez így tényleg nehéz. Éreztünk már ilyet? Igen. Előfordul. Boldogan dőlök hátra, szuper ez a film.

Tobey Maguire eljátssza ezt a szomorú figurát és nagyon jól csinálja. Hálás szerep, teletűzdelték apró gegekkel; a magas szőke férfi felemás cipőben most New York utcáin botladozik. A készítők ügyeltek a részletekre: megnézhetjük, milyen egy szegény diák havi 700 dolláros albérlete Queensben, ahol a főbérlő szláv (értsd: temperamentumos, kövér, piszkos és nem beszél angolul) és borzonghatunk May néni retró házikóján (értsd: ronda), egészen pontosan a sárga függönyön.

Jó, még jobb, legrosszabb

Ahol tud, segít
Peter Parker világa tapinthatóan kétségbeejtő. De az igazság az, hogy az akciójelenetekben elfeledkezünk Peterről és helyette egy jó testű, piros-kék mezes férfit látunk pókfonálon. Szerencsére a fim szuperhős-pillanatai is lenyűgözőek; rettegtem, hogy megint rajzfilm-hatású trükkökön kell majd a szememet forgatnom, mint az első részben, de nem. Ez a két vonal váltakozik, Peter és Spider-Man. Verhetetlen formula, kettő az egyben. Az egyiken nevetgélünk, a másik alatt elakad a lélegzetünk.

Elviselhetetlen jelenetek is vannak persze, ezek többnyire az idegesítő véntündér May néni szentenciái, ilyenkor kikapcsolok és gondolatban a to-do listámat frissítgetem. May néninél csak a borzfejű Ben bácsi volt elviselhetetlenebb, de ő legalább halott, és csak öt percre tér vissza a második részben, amikor megjelenik Peter előtt mint vízió. De Ben bácsi, May néni és általában a párbeszédek megbocsáthatók, mert abban a pillanatban köddé válnak, ahogy továbblendül a film.

A szépség és a szörnyeteg

Kirsten Dunst nem tud mit kezdeni Mary Jane-nel, a szerep egysíkú, egysíkúra írták és Dunst belenyugszik ebbe. Megelégszik azzal, hogy a homlokára ragasztja az 'Imádott Lény' - címkét és mélyeket lélegzik. Nem meggyőző ez a Mary Jane, érthetetlen, miért éppen ő lesz a Broadway ünnepelt sztárja az ötvenezer másik new yorki pincér-színészből és az sem derül ki, miért szerelmes a már-már félkegyelmű Peter Parkerbe, akivel évente négyszer találkozik. A film erre végül azt a magyarázatot adja, hogy Peter jobban csókol fejjel lefelé, mint Mary Jane asztronauta vőlegénye.

Annál jobban sikerült Dr. Otto Octavius, a tébolyult tudós castingja; Alfred Molina megfelelő színészi alázattal közelítette meg a 'szimpatikus-tudósnak-négy-hatalmas-és-veszélyes-fémcsápja-nő' - helyzetgyakorlatot. A film egyik csúcspontja, amikor Doc Ock elszabadul és meglepő kegyetlenséggel számol le a rajta segíteni próbáló orvoscsapattal. Hátborzongató, rettenetes, pompás.

Jöhet a harmadik

Doc Ock és a hidegfúzió
A film vége felé kicsit szétesik minden. Pókember nagy dilemmája, hogy mit kezdjen sértettszívû, dacos barátjával, Harry Osbornnal (James Franco), akinek édesapját, a Zöld Manót éppen ő és éppen ágyékánál szelte ketté az elõzõ részben, villámgyorsan feloldódik. Bocs, Harry, ez van, meg aztán nincs idõ szégyenkezve toporogni, menni kell, újra veszélyben a világ. Mary Jane-t a második rész végén is elküldi, mert túl veszélyes az élet egy szuperhős mellett, így hát a lánynak kell dönteni, lesz-e maradása.
A lezárás egy új kezdet ígérete, naná. 2007: Spider-Man 3.

Pókember 2
(Spider-Man 2)
színes szinkronizált amerikai fantasztikus film, 127 perc, 2004

rendező: Sam Raimi
forgatókönyvíró: Michael Chabon
zene: Danny Elfman
operatőr: Anette Haellmigk, Bill Pope
vágó: Bob Murawski

szereplők:
Tobey Maguire (Peter Parker/Pókember)
Kirsten Dunst (Mary Jane Watson)
Alfred Molina (Dr. Otto Octavius/Dr. Octopus)
James Franco (Harry Osborn)
Rosemary Harris (May Parker)
Elya Baskin (Mr. Ditkovich)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.