Judit
-2 °C
8 °C

A szakács, a díler, a cicababa és a sofőrje

2005.03.06. 10:59
A por a filmtörténet minimum kétszázadik drogos filmje, ezúttal a metamfetamin-függőkről. Ez még nem lenne feltétlenül baj, de a videoklip-rendezőként befutott Akerlundnak sikerült egy szinte nézhetetlen mozit csinálnia lejárt vizuális effektekkel, kínos helyzetkomikumokkal és az egykori szexszimbólum, Mickey Rourke szomorú feltámasztásával.

A történet egy lecsúszott külvárosi bandáról szól, akik úgy tolják a port, mint elkényeztetett macskák a Whiskast.

A fortyogó lábostól a lúzer dílerig

A por
Klikk a képre!

A szakács (Mickey Rourke) a helyi italboltból szerzi be a kamionsofőröknek ajánlott pirulákat, amikből fortyogó lábosa fölött szép kis kristályokat gyárt. A labor és a díler (John Leguizamo) között a szakács porosorrú cicababája (Brittany Murphy) közvetít, aki unalmában felveszi a körömrágós srácot (Jason Schwartzman) sofőrnek, testőrnek és lelkipásztornak.

Van még három napos pörgés is, amikor a sofőr kikötözve felejti az ágyon a csaját, a cicababa bekattan és haza akar menni anyucihoz, a dílerből pedig a társa (Mena Suvari) szerint lúzer lesz, amiért már sokadszorra hagyja el a cuccot.

A sztoriban fellelhető még néhány léha lány, egy pattanásos videójáték-függő kamasz, egy telefonszexből élő leszbikus matróna, és a 88. percben feltűnik két rendőr is, hogy a filmnek legyen végre története is.

Vihorászó orrok, betépett öleb

Addig azonban hihetetlenül idegesítő - a film készültekor legalább hat éve lejárt - vizuális effektekkel hímzett helyzetkomikumok vannak csak. A szakács az amerikai zászló előtt felesküszik a metamfetaminra, a dílernél ülő véreres orrok érthetetlenül vihorásznak, a zöldre sprayzett öleb betép, a fotelba hízott meztelen anyu pedig élőben nézi végig a tévében saját letartóztatását.

De a karakterek sajnos egydimenziósak, és így az egyébként remek színészek nem tudják elvinni a filmet. A helyzetkomikumok közti szüneteket pedig pláne nem, ezért aztán a moziban senki nem szól be az előtte ülőnek, amiért közbe fecseg.

"A drog rossz, értem?!"

A por
Tekintse meg képeinket!

Ez azonban még mindig felejthető lenne, de a másodpercenként ugráló kamera, a váratlan pillanatokban beütő kakofónia, és a Málnadíjra eséllyel pályázó filmzene miatt talán mégis jobb lett volna, ha Akerlund megmarad Lenny Kravitznél és a montírozógépnél.

Mert csak azért filmet csinálnia, hogy idejét múlt módon elmondja, metamfetamint használni rossz, és hogy a speedesek a világ legidegesítőbb emberei, az egyrészt érdektelen és fals, másrészt ugyanezt a South Park iskolapszichológusa már sokkal viccesebben megmondta.

Temetetlen sztárok

Amiért mégis érdemes megjegyezni ezt a filmet, az Mickey Rourke meglepetésszerű „alakítása”. Az Angyalszív és a Rablóhal sztárja – talán a drog, talán a boksz hatására – ötvenéves korára elfelejtett játszani, artikulálni, létezni a vásznon.

Alakját nem tartja össze más, csak a hasa fölött megkötött kockás ing, a veszkócsizma és a texasi kalap. Az egykori szexszimbólumból nem maradt más, csak egy emberre alig emlékeztető disznófejű, kigyúrt monszter, akinek a vásznon még azt sem hisszük el, hogy képes fejben tartani a metamfetamin receptjét.

Rourke-ot mutogatni szégyen, és ha a Sin Cityben nem kapja össze magát, akkor lassan kegyeletsértés is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.