Szégyen érte a Star Wars-mítoszt?

2008.09.20. 15:33
Réges-régen, egy messzi-messzi filmstúdióban George Lucas hozzálátott az első Star Wars-film forgatásához. Három évtized elteltével megértük a mítosz rajzfilmváltoztát, a Klónok Háborúját. Érdemes volt kivárni? És vajon mit is vártunk pontosan? Lássuk, mi történt valahol a II. és III. epizód között, hogyan kaszabolta le Obi Wan és Anakin néhány zümmögő pálcával a fél galaxist.
Marionettbábúk támadása - 5/10
Szűcs Gyula

Harmincegy évvel az első Star Wars-film után George Lucas és az új rendező, Dave Filoni bemutatja, hogyan kaszabolta le Obi Wan és Anakin néhány zümmögő pálcával a fél galaxist. A Klónok támadásában kitört a háború, de a Sith-ek bosszújában már véget is ért. Lucas tavaly úgy döntött, keres még néhány millió dollárt, és lenyúz egy újabb űrrókabőrt a jól bejáratott Star Wars-brandről. A külföldi kritikusok azt írták, rosszul tette. Igazuk volt.

Fanatikus Star Wars-rajongó ne üljön be A klónok háborújára, mert fénykarddal akarja majd levágni a saját fejét a sok ellentmondás láttán. A sztorit még a wookipeedia adatbázist kívülről tudóknak is nehéz elhelyezni az idővonalon. Az egyik főellenfél például a kopasz Sith nő, Asajj Ventress, aki egyszer már meghalt a Genndy Tartakovsky-féle Klónháborúk rajzfilmsorozatban, ami elvileg a mostani előtt játszódik.

Mester és tanítványa - Klikk!

A párbeszédeket és a történet bonyolultságát tekintve hatéveseknek szánhatták. Anakin padawant kap maga mellé: Ashókát a csápos, piros Jedi kislányt, akit a főhősnek már akkor meg kellett volna fojtania, amikor először "Skysrácnak" szólította. Szintén új szereplő a gengszterfőnök Jabba eddig sehol sem említett kisfia, a Büdöske nevű, vízfejű hernyó (már plüssverzióban is kapható!), meg a nagybátyja, Ziro, a túlsminkelt varangy, akit hastáncosnőnek öltöztettek be. Ezek a rokonok még Chewbacca majomcsaládjánál is szánalmasabbak, pedig a hardcore Star Wars-rajongók szerint semmi sem rosszabb az éneklő-táncoló vukikat bemutató Holiday Specialnél.

Sajnos látvány se olyan, hogy mentse a gyenge történetet. A lehetetlenül vékony szereplők darabos mozgása miatt azt hihetnénk, hogy egy kezdő bábos rángat marionetteket a vásznon. Minden szereplő úgy néz ki, mintha a Kis Vuk stábja rajzolta volna meg őket, Dooku gróf meg akár Pinokkió rokona is lehetne, annyira fabábu-szerű.

A klónok háborúját végig egy nyomasztó, neonlila árnyalat uralja. A korábbi Star Wars-filmek helyszínei változatosak voltak: sárga sivatag, fehér hómező, zöld dzsungel, vörös vulkánbolygó, fémszürke Halálcsillag. Itt a készítők a Speed Racer vattacukor-felhőihez rajzoltak néhány fénykardozó figurát. Lucasnak viszont annyira tetszett a végeredmény, hogy a klónháború egy új razfilmsorozatban folytatódik tovább "Skysráccal" és mangaszemű tanítványával a főszerepben.

Skysrác galaktikus kalandjai - 7/10
Paulik Áron

Már akkor zavart éreztem az Erőben, amikor a jó öreg főcímzene hangjai és a távolba úszó prológus helyett a galaktikus állapotokról kaptunk gyors, riportszerű helyzetjelentést. Maga a forgatókönyv is alulról súrolta a Star Wars-szintet: a szöveg nagyobbrészt az „Ócskavasat csinálunk a droidokból!” megjegyzésekből állt, amiket már hallhattunk a Robotok című rajzfilmben is. A CGI-figurák plasztikus arca (némelyik kicsit a Moai szobrokra is emlékeztet) és szögletes mozgása felett még napirendre tértem volna, de a Skysrác becenév elhangzásakor (szegény Skywalker) maradék illúzióimat is elvesztettem, vagyis, hogy a Star Wars-sagához teljes mértékben illő filmet látok.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Jar Jar, a Star Wars I. részben megismert gülüszemű lény adhatta az egészre az ihletet, gondoltam, de mivel az idősebbekkel ellentétben a 99-es bemutatókor 9 évesen kifejezetten mókásnak találtam a figurát, rájöttem, hogy a kicsik meg ezt a rajzfilmet szerethetik. Most a – magyar korhatárban is feltüntetett – 12 év alatti korosztályt célozták meg, én meg ugye már 18 vagyok. Vagyis, ha a félretesszük a gyász okozta fájó sipákolást és a célközönséget nézzük: egy korrekt animációs filmet látunk. Rengeteg az akció, a kategóriához illő kereteken belül, a főhősök rendíthetetlen, könnyed eleganciával aprítják az ellent (szigorúan csak robotokat), és a csaták szüneteiben elhangzó dialógusok a Cápamese mellett a Shrekre is emlékeztetnek.

A történetről röviden: izgalmas, jó a sodrása és fordulatok is tarkítják. A Klón Háborúk eseményeivel párhuzamosan fut a fő szál, egy romantikusabb gengsztersztori, amibe beleszövődnek a sötét erők és a hős Jedi lovagok rendje is. A történet egy-két gyengesége ellenére is tud újat hozni.

A kibontakozó csatajelenet is feledtette a rossz érzetet, mert a legszínvonalasabb LucasArts játékokat is megszégyenítette a látvány. Viszont a Star Wars-univerzummal ellentétes csúsztatásokat is végeztek a kiskorúak megnyerése miatt. Például, hogy Anakin Skywalker, tanítvány létére maga is kap egy tanítványt, vagy hogy egyszerre kettőnél több Sith lovag létezik. Nagy baj azért nincs, Dooku gróf így is ördögien gonosz és ravasz, muszáj végig szorítani a Jedik sikeréért, és a hutt bébit is biztos aranyosnak tartják majd a lányok. A kicsik mellett a Csillagok Háborúját még valami miatt nem ismerő, ritka faj képviselőinek is ajánljuk!