Szafari Dr. Jómellű Cruzzal

2005.07.29. 11:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Afrika egy játszótér, ahol lazaság és keki ing kérdése, hogy a jó nővel oldalunkon szert tegyünk néhány láda aranyra. Az amerikai kormány pedig hülye. Szahara kritika.
A XXI. század technikai és kulturális színvonalának köszönhetően egy jó sivatagos kalandfilmhez már nem kell feltalálni semmit. Kísérleti eredmények bizonyítják, hogy a filmben lennie kell egzotikus helyszíneken elrejtett kincsnek, kétfedelű repülőgépnek, keki ingeknek, súrló fényben úszó, poros könyvtárnak, helyes kutatónőnek és sármos hősnek, aki vicces segítője oldalán lövöldöz a rosszakra.

A pontos géntérkép ismeretében meglepő, hogy a klónozás állandó problémákba ütközik, így, az Indiana Jones-sorozat idevágó részeit leszámítva eddig főleg szánalmas teremtmények másztak elő a petricsészéből.

Egzotikum, humor, párkeresés


Nézze meg képeinket!
Egyelőre nincsenek végleges eredmények arra vonatkozólag, hogy hogyan sikerülhetett szórakoztatóra a Szahara című film, annak ellenére, hogy kutatócsoportunk nem bukkant új összetevőre az elegyben. A sármos kincskereső egy rejtélyes módon a sivatagba került amerikai polgárháborús naszád felkutatására indul a zavargások és diktatúra sújtotta Maliba. Az utolsó pillanatban csatlakozik hozzá a WHO orvosa, egy elhivatott és helyes doktornő, akit a borostás kincskereső persze nem akar magával vinni, de aztán mégis.

A külön szálon futó küldetések a sivatagban váratlanul összefutnak, és a pár, vicces segítőjükkel, keki öltözetben indul a szegény négereket sújtó járvány eredetének nyomába, keresztül súrló fényben úszó, ősi könyvtárakon, dűnéken, egzotikus városokon és katonai ellenőrzőpontokon.

Poros könyvtár, lazaság

A történet persze blőd, de az ember nem is a csavaros sztori vagy az emberi drámák miatt néz sivatagos kalandfilmet, hanem hogy azt érezze: a világ nagy, izgalmas és egzotikus játszótér, ahol csupán lazaság és poros könyvtárakban gyűjtött információk kérdése, hogy egy jó nő oldalán szert tegyünk néhány láda aranyra.

A Szahara pedig hozza ezt a hangulatot. A főszereplő, Matthew McConaughey sivatagi Tom Selleckként adja a humoros sármőrt, Penelope Cruz kedvesen néz, Mali sikátorai és színes kikötői pedig világvégi egzotikumtól fűtöttek. A rendező ügyesen update-elte a kliséket, a konfliktus a környezetszennyezés körül forog, Afrika nem csak romantikusan távoli vidék, hanem polgárháborúk és tömegmészárlások helyszíne is, az amerikai kormány pedig hülye.

És bár a film vége felé kezd eluralkodni az öncélú viccelődés, a néző megkapja, amit akar, a XIX. századi, felfedező romantikát. Ami csak azért érdekes, mert a mozin kívül valójában egyre kevesebben akarnak idegen kultúrákat felfedezni, jelenleg ugyanis éppen azt szeretnék az emberek, ha a világ legfeljebb annyira legyen egzotikus, mint egy kínai büfé.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.