Mária
-6 °C
-2 °C

A macsók kizsákmányolása

2004.08.27. 15:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Három alacsonyhomlokú, izompólós pincérfiú meghódítaná a Balatont, a pornóipart és az útba eső nőket, de végül kiderül, hogy a világ csak kihasználja a macsókat. A Moszkva tér rendezője elhagyja Budapestet.
Első nagyjátékfilmjének sikere után Török Ferenc biztos bukás elé nézett. Hogy a Moszkva tér okkal szólt olyan nagyot, vagy csak jó érzékkel elsütött blöff volt, arról három évvel a bemutatója után is megoszlanak a vélemények. Objektív ítéletet magam számára sem tudtam kialakítani, mivel boldog résztvevője voltam az érettségi botrány néven elhíresült heppeningnek csakúgy, mint a rendszerváltás és a 18 éves életkor egyéb sajátos interferenciáinak - mindannak, amiről a film szólt.

Tekintse meg képeinket!
Annyi azonban bizonyos, hogy a Moszkva tér generációs kultfilmmé vált, viszonyítási ponttá, amihez a nézők nem csak a valóságot vagy emlékeiket mérik hozzá, hanem a rendező későbbi munkáit is.

Az alkotónak azonban nehéz újat mondania, ha nézői közben csak "tudod, ő az, aki a Moszkva teret rendezte"-ként emlegetik. Ráadásul Török utóbbi két munkája igazolni látszottak a jóslatokat. A Jött egy busz című szkeccsfilmbe készült jelenete tétova útkeresésnek tűnt. Baljós előjel volt a balatonaligai üdülő pincéreiről forgatott, széteső dokumentumfilmje is. Ez a munka szolgált ugyanis a Szezon alapjául.

Budapest, pornófilm, csajozás

Török Ferenc azonban meglepő könnyedséggel lépett túl a Moszkva tér-mitológián: egy újabb kult-, vagy nemzedéki filmes státuszra hajtó munka helyett céltalan vidéki macsókról forgatott filmet, tartózkodva mindenfajta visszatekintéstől, kikacsintástól.

Ha minden áron párhuzamokat keresünk, az alaphelyzet inkább mundruczókornélos: kisváros, fiatalok, nihil, por. Ez az a világ, ahol a dolgok csak megtörténnek, senki sem tervez, választ, hanem csak reagál.

A három alacsonyhomlokú, izompólós srác egyikét gyors egymásutánban kirúgja a barátnője majd a főnöke, mire haverjaival elindul Balatonra, mert ott majd "lesz valami". A valami alatt talán pénzt vagy nőket kell érteni, ez nem derül ki a néző számára, mivel maguk a szereplők sem tudják. A fiúk elit üdülőben pincérkednek néhány hétig, aztán egyéb dolgokkal is megpróbálkoznak - Budapest, pornófilm, csajozás - de végül mindenhol ugyanaz a helyzet, mint otthon: ők a jóképű macsók, akiket lendületük ellenére kihasználnak, akik megszívják, akik alul maradnak.

Könnyű élet

Tekintse meg képeinket!
A Szezon - mielőtt rémülten kortárs operát és meggyötört arcokat vizionálnánk - nem Mundruczó kedvenc toposzai közt csoszog a kilátástalanság félhomályában. Egzisztenciális létfájdalom és kilátástalanság helyett meglepő módon jó humorú, szórakoztató darabot látunk.

A történet szerencsére nem magyarázza túl magát, a jelenetek pont olyan súlytalanul követik egymást, ahogy a pincérfiúk megélik azokat. Márpedig ők élvezni akarják az életet, minden áron.

Török filmjének mégsincsenek csúcspontjai, vagy központi konfliktusa: ebben a világban az események nem függnek össze, nem rendeződnek értelmes mintázatba, egyszerűen csak követik egymás. A Podmaniczky Szilárddal írt forgatókönyv és Garas Dániel erős képei azonban autósüldözés vagy kitárulkozó monológ nélkül is élettel töltik meg a filmet.

Valószínűleg a jól sikerült anyag tehet arról, hogy a rendező a vágásnál nehezen tudott szelektálni, és munkája a szükségesnél tíz perccel több céltalan kalandot és túlreprezentált Zagar-zeneszámot tár a néző elé.

A Szezon összességében azonban működik, ami az előképül szolgáló dokumentumfilm felől nézve nem a fikció győzelmét hirdeti a valóság felett, hanem inkább azt, hogy Török Ferencnek érdemesebb dokumentum helyett a játékfilmre koncentrálnia.

Való Világ helyett Big Brother és egyéb tények
Török Ferenc a Szezon sajtótájékoztatóján az Indexnek elmondta, hogy a februári Filmszemlét követően egyetlen dolgot változtatott a filmjében. Mivel az RTL Klub támogatása fejében ragaszkodott ahhoz, hogy a Szezont csak a nagyobb erővel futtatott filmjük, Árpa Attila Argójának premierje előtt, vagy után két hónappal mutathatják be, a Szezon november előtt nem kerülhetett volna mozikba. Törökék ezért inkább a TV2 támogatását választották, aminek következtében a szereplők már nem a Való Világ, hanem a Big Brother játékosait bámulják üveges tekintettel a filmben.

A Szezonnak majdnem a fele a színészek improvizációira épül - mesélte a kemény pincérfiút alakító Nagy Ervin. "Egymást kóstolgattuk. Improvizáltunk és figyeltük, hogy tud-e utánunk jönni a másik".

A film koncepciójában is szerepet kapott a spontaneitás, tudtuk meg Török Ferenctől. Török a balatonaligai üdülőről készülő dokumentumfilmjében a Kádár érából itt maradt régi pincéreket akarta megszólaltatni. A helyszínen azonban kiderült, sokkal érdekesebbek a nyáron ott pincérkedő "alföldi csávók" történetei. Az ő sorsukat követve született meg a Szezon ötlete.

A film, amelyet a legutóbbi Magyar Filmszemlén közönségdíjjal jutalmazták, meghívást kapott a Locarnóban és a Cottbusban rendezett filmfesztiválokra, és a producer reményei szerint bemutathatják majd Rotterdamban és a Sundance-en is. A Szezon itthon a művészfilmektől szokatlanul magas, húsz kópiával kerül mozikba. Erre azért is szükség van, mert a film részt vett abban a támogatási programban, amely a bevállalt 80 ezres nézőszám fejében juttatott pénzt a produkciónak.

Török Ferenc a film elindítása mellett egyébként "három-négy ötleten" dolgozik. Egy Soros alapítvány által támogatott, az ország jobbítását célzó szkeccsfilm mellett Garaczi László társ-forgatókönyvíróval a Csodálatos vadállatok című tévéfilm előkészületeit végzi.

Szezon
Színes magyar játékfilm, 89 perc, 2003

rendező: Török Ferenc
forgatókönyvíró: Török Ferenc, Podmaniczky Szilárd
operatőr: Garas Dániel
díszlettervező: Valcz Gábor
jelmeztervező: Nagy Fruzsina, Jurisztovszky Sosa
zene: Zságer Balázs

Szereplők:
Nagy Zsolt
Nagy Ervin
Rezes Judit

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.