Vaskos előjáték

2005.10.17. 11:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Önmagát arcon pisáló főszereplő, vicceskedő gettónéger és nőnek álcázott transzszexuális kurva a 40 éves szűzben. És ennek ellenére nagyon jó.

Eddig legfeljebb extrém pornóvideókat gyűjtő rendszergazdák, az anyagcsere-folyamatokra izguló perverzek, és dél-német szvingerpárok merték nyíltan felvállalni, hogy lehet jó egy film, amiben a főszereplő arcon vizeli saját magát, A 40 éves szűz premierje óta viszont már az Egyesült Államok lakosságának jelentős része is hasonlóan gondolkodik.

A címben tökéletesen összefoglalt alaphelyzetre épülő vígjáték a tengerentúlon már a premier hétvégéjén 21 millió dollárt fialt, és azóta is rendesen termel, számítások szerint jóval negyedmilliárd dolláros bevétel felett fog teljesíteni. És akkor ebbe még nem számoltuk bele a dvd-kiadást, "A 40 éves szűz"-logóval ellátott elemes vibrátorokat és a kínai mozik jegyeladásait sem.

Persze erre még mondhatjuk, hogy na ja, a hollywoodi marketinggépezet diadala, meg hogy a silány tömegfilm értékromboló hatása, bezzeg Godard, meg Fellini, csavargathatjuk dühösen a nyakunkban lógó farkasfogat, meg rángathatjuk idegességünkben a tarisznyánk szárát, de sajnos a 40 éves szűz tényleg megéri a mozijegy árát. Én például már régen röhögtem olyan önfeledten egy moziban, hogy többször is véletlenül fejbe rúgtam az előttem ülőt.

A 40 éves szűz
Tekintse meg képeinket!

Pedig a már csak Jim Carrey utódjaként ünnepelt Steve Carell nem nagy szám, sőt a Jóbarátokban Phoebe férjeként feltűnő Paul Rudd, az McHammer életrajzi filmjének főszerepével az alsó-középkategóriás hollywoodi sztárok klubjába bekerülő Romany Malco, vagy a Donnie Darkóból ismerős Seth Rogen sem viszi túlzásba a komédiázást. Hozzák a már jól bejáratott kliséket, a hősszerelmes, a tökös csávó vagy éppen a gettónéger délutáni tanfolyamokon elsajátítható mimikáját és gesztusait.

A történet sem túl eredeti: három haver próbál csajt szerezni a negyediknek, akinek nagyon nincs szerencséje a nőknél. Olyannyira, hogy negyven év alatt eggyel sem sikerült közelebbről megismerkedni, és most már inkább hagyná a fenébe az egészet, és nyomna pár menetet a Playstationnel.

Mindez egy elektronikai bolt, egy bár és egy GI Joe-figurákkal telezsúfolt legénylakás díszletei közt, leginkább a helyzetkomikumra építve, félreértésekkel, vicces afrozsidókkal és transzszexuális mellékszereplővel, némi romantikával és néhány szóra redukálható közhelyes lelkizéssel.

Kétórás sitcom a 40 éves szűz, ami nem csoda, hiszen a főszereplő is a reklámblokkok köze préselt sorozatokat járva tengődött eddig. Bár nem furnérlemezből vannak a falak, nincs a poénok alá keverve a röhögés, és a reklámszünetnek sem csinálták meg a helyet két vicc között, de azért ez csak egy soha el nem készült televíziós sorozat best of pillanatainak kicsit hosszúra nyúlt válogatása.

Nincs persze ezzel semmi baj, hiszen a poénokat gondosan adagolják az alkotók, kit érdekel, hogy egyik sem üt olyan igazán nagyot, ha alig van időnk levegőt venni, olyan nagy löketet kapunk.

Ne kerteljünk: a vegyipari pontossággal kimért klisékkel dolgozó hollywoodi vígjátéküzem idei nívódíjas terméke a 40 éves szűz, amiről harminc év múlva nem fognak értelmiségi filmklubokban vitatkozni dohányfüstbe burkolózva, de azért mi még röhöghetünk rajta egy jót. Vagy többet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!