Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hőre lágyuló Hollywood

2005.11.02. 13:45
Az Oscar-díjas gyurmasztárok első egész estés kalandja. Zöldségek, apácapankrátorok és groteszk kisváros családbarát kiszerelésben. Sebaj Tóbiás sírna.

Ha gyurmafilm, akkor Sebaj Tóbiás. Az eszelős hangon óbégató fakóbarna gyurmagnóm a fakóbarna gyurmaházak közt, aki esernyővé, szemetessé vagy kutyaszarrá változott, ha a cselekmény úgy kívánta. Ráadásul mindezt egy általános iskolai rajzszakkör igényességével, és ez még csak nem is a rothadó szocializmus trehánysága volt, hanem tudatos koncepció: akkoriban ugyanis úgy hitték, hogy a gyerekek nem azért rajzolnak pont-pont-vesszőcske embereket, mert jobbat nem tudnak, hanem mert vonzódnak a minimalista absztrakcióhoz. Az oviban.

Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény
Tekintse meg képeinket!

A késő Kádár-rendszer kifinomult kegyetlenségét jól jellemzi egyébként, hogy Sebaj Tóbiás a Szeszélyes évszakok csúcspontjaként tűnt fel a képernyőn. Főműsoridőben, hogy minél több embernek fájjon.

A dekadens nyugaton persze már ekkor is futotta színes gyurmára, aztán kicsivel később, a nyolcvanas évek végén jött Wallace és Gromit, akik ugyan gyurmából voltak, de nem nyúltak meg, vagy változtak tűzcsappá folyton egy-egy rossz poén kedvéért. A sajtimádó ezermester és megfontolt kutyája értelmetlen találmányokat fejlesztett, meg rejtélyeket oldott meg az angol rövidfilmsorozatban, amiért is 1990-ben Oscar-díjat érdemeltek, azóta pedig kaptak még egyet, a Királyi Filmművészeti Akadémia pedig már háromszor adta át nekik a Bafta-díjat.

Már régóta érett tehát, hogy a bögre- és egéralátét-bizniszben is jól teljesítő párost felkérjék egy egész estés, széles vásznú filmre, Hollywood fel is vásárolta az egész stúdiót az utolsó gyurmadarabig, de az angol animátorok mégis először a Csibefutamot készítették el, hogy azzal mérjék fel a nézői igényeket. A csirkefarmot a náci haláltáborok tónusaival megfestő családi gyurmavígjáték beváltotta a producerek várakozásait, így most elkészült a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény, ami kilencvennégy perces, szélesvásznú és tele van óriási zöldségekkel, meg nyulakkal.

A képi világban az alkotók tartották magukat a régi kisfilmekhez: az aprólékosan kidolgozott, már-már élethű angol kisvárosban karikatúraszerűen groteszk figurák élik mindennapjaikat, ezúttal például kapálnak és dugványoznak, hogy az övék legyen az első díj a hétvégi, nagy zöldség- és takarmányversenyen. Persze van konfliktus is, most a magát a címszerepig küzdő elvetemült vetemlény személyében, akiről persze kiderül, hogy mégsem olyan elvetemült, ahogy az már csak egy mesében szokás.

Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény
Klikk a képre!

Egyedül a felnőtteknek odalökött poénokra lehetne panaszkodni, olyan mintha ezeket utólag fércelték volna a kedves mesefilmhez cinikus, pókhasú és gonosz vigyorral szivarozó amerikai producerek. Persze a szombat délelőttüket feláldozó apukáknak is kell valamit adni, de miért pont iszapbirkózó apácákat, meg nemi szervekre hasonlító zöldségeket? Persze mindez csak egy-egy villanásra tűnik fel, akkor is családbarát kiszerelésben, így a Wallace és Gromit ezúttal is a megszokott minőség, csak háromszáz százalékkal nagyobb kiszerelésben. Hat éves kor alatt kötelező, afelett erősen ajánlott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.