Az Igenember egyszer nézhető vígjáték

2009.01.25. 15:38
Az Ace Ventura óta nem volt egy jó filmje a gumiarcú színésznek? Marhaság. Az Igenember biztosan hozza az elvárásokat: Jim Carrey viccesen romantikus. És akkor Zooey Deschanelről még nem is beszéltünk.

Az Igenembert nem Jim Carrey felől kell megközelíteni, bármennyire is adja magát, hogy az úgynevezett gumiarcú színésszel foglalkozzunk, hanem Peyton Reed felől. Jó, az ő neve semmit nem mond senkinek, pedig ő jegyzi a Szakíts, ha bírsz című Jennifer Aniston-os mozit is, és ő az, aki bebizonyította, hogy a romantikus komédia műfaját is ki lehet fordítani, mert a szakításban sokkal több érzelem van, ha mondjuk nem a tányérdobálós Rózsák háborújáról beszélünk. Az Igenembernél mondhatni adott volt az elvárás: közönségszórakoztatás sok érzelemmel és valami fájdalommal. (Romantikafaktor: 8/10. Humorfaktor: 7/10.)

Jim Carrey legalább három filmmel bizonyította, hogy jó színész (Truman Show, Ember a holdon és Egy makulátlan elme örök ragyogása), és hát ki lehetne jobb színész annál, akin rengeteget lehet nevetni, mert mindenféle olyan arcjátékra képes, amire más nem. Persze volt rengeteg rossz filmje, és ez az Igenember is inkább egy egyszer nézhető romantikus vígjáték, mint mondjuk Gondryval készített, amit például kifejezetten tilos megnézni szakítás előtt, után és közben, mert belehal az ember.

Jim Carrey életunt hitelügyintézőt alakít, aki befordulva él azóta, hogy elhagyta élete nagy szerelme. Ha valakit már hagyta el élete nagy szerelme, az ugorjon a következő bekezdésre, akit még nem, az szerencsés, és természetesen ilyenen nem gondolkozik. Előbbiek felismerik Jim Carrey karakterében az elhagyott énjüket, akinek mindennél fontosabb az otthon csendje, a barátok kapják be, de utóbbiak jót röhögnek csak, mert nem tudják elhinni, hogy tényleg létezik ilyen állapot, amikor már semmiben sem hisz az ember. Pedig két kapcsolat között a legnehezebb, az átmeneti időszak, amikor éppen teljesen értelmetlen az életed. Na, ezt játssza meggyőzően Jim Carrey.

Képek a filmből

"Mondj igent mindenre" - tanulja meg a know how-t ezután a különleges showegyháztól Jim Carrey, és mivel az első igen-sorozata jól sikerül, hiszen egy olyan csajt csókol le Zooey Deschanel személyében, akiért én is minden létező egyházban elkezdenék hinni. Zooey az Igenemberben egy nem átlagos, futófotózó szakkört vezető lányt alakít, aki mindeközben együttesben énekel, és mindent kipróbálna, ami az éppen aktuális hangulatára illik. És mivel Zooey Deschanel a mindennapokban a She&Him különleges énekesnője, ezért nagyon megtalálja a szerepét, vicces és bohókás, szeretnivalóan más, mint az ilyen filmek tipikus csajai, így a tök átlagos életet élő Jim Carrey-től is elüt.

Persze főhősünk kicsit túlzásba esik azzal, hogy tényleg mindenre igent mond (a hitelektől kezdve a gerontofíliáig mindenre), jön is a dráma, de ezt most hagyjuk, meg persze sok dologba bele lehet kötni, ha valaki eleve nem szereti Jim Carreyt vagy a vicces romantikus filmeket, de mi most nem tesszük.