Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Légy a mellbimbón

2004.11.23. 12:02
Kapcsolódó cikkek (1)
Lomha uszály siklik a Clyde folyón, rajta Les, a tetovált hajós, felesége, a szögletes Ella és Jim, a fiuk. A negyedik, Joe, Les segítője, menet közben csapódik hozzájuk. Így élnek ők négyen: a két kormostestű férfi szenet lapátol, Ella morogva tojást süt és a gyereket mosdatja. Aztán a víz hozzájuk sodorja egy kombinés lány holttestét és elindul a film.
A halott nő nyugtalanító, elkerülhetetlen felbukkanása csak a bevezető; az igazi történet maga Joe (Ewan McGregor), a köd-előttem-köd-mögöttem alkalmi munkás. A hajón lebeg ő is, mint a többi három, fel-le sodródik a vízen, mint egy leszakadt sziget és nem is nagyon vonzza a szárazföld. Az első néhány szemvillanásából kiderül, hogy leginkább Ella (Tilda Swinton), a darócruhás feleség érdekli és ami kell neki, elveszi.

Young Adam
Klikk a képre!

Ahogy a csatornákon, fénytelen alagutakon át kormányozza a szénszállító hajót, Joe vízi élete, és szárazföldi múltja lassan, egymás mellett bomlik ki Mackenzie biztos keze alatt. A szűk térben lassan elviselhetetlenné válik a feszültség, és a vízben lebegő halott lányról sem feledkezik meg senki; valahogy mindig szóba kerül. Ella és Joe mohón esnek egymásnak, Les (Peter Mullan) nem sejt semmit. A titok Joe minden elfojtott, befejezetlen mozdulatában ott bujkál. Minél többet mutat meg belőle a flashback, annál felfoghatatlanabb és távolibb lesz minden pillanata.

Beat-regény jó színészekkel

A skót Alexander Trocchi az ötvenes években megírta Joe, az ide-odacsapódó, szexéhes csavargó történetét, ez lett a Young Adam, Mackenzie ezt vitte vászonra. A címe rejtély, a magyarországi forgalmazó meg sem próbálta lefordítani. Talán nem is baj; Hong Kongban A folyó mindent tud a szerelemről és hallgat címmel futott. A filmváltozat szorosan követi a regényt, még az Ella mellbimbóján vakarászó légy is ott van az eredetiben.

Ami nincs ott, nem lehet ott, az a színészek érzékeny, húsbavágó játéka. Mackenzie színészei komoly, átgondolt, szenvedélyes odaadással dolgoznak - láthatóan meg akarták csinálni ezt a filmet és szerették csinálni. McGregor izgalmas, gyors, és kellőképpen vonzó: villanásnyi idő alatt vált gonoszból csínytevőre.

Young Adam
Tekintse meg képeinket!

Tilda Swinton éretten, súlyosan uralja a jeleneteit, egy orrcimpa-rezdülésében ott van Ella végzete. Peter Mullan éppen annyira szánalmas, mint amilyen megható, jól egyensúlyozik a kettő között. Emily Mortimer szerepe a volt barátnő, Cathie, az áldozati bárány. Joe őt süti meg ebédre - kapcsolatuk csúcspontján szó szerint megszórja ketchuppal, mustárral, mielőtt hátulról megdöfi néhányszor.

Mert sok a szex. Joe a cigarettáján keresztül vesz levegőt, és a szex az egyetlen visszatérő, biztos pont az életében. Láncdohányos sorozatszerető - néha már csak azért, hogy miért ne és itt vékonyodik el végül a film, amikor na, még egy felesleges nőt magáévá tesz, unottan, rutinosan, ahogy az orrát fújja az ember. A végén üres kézzel állunk, kiürül minden, Joe is, a sztori is, Ella, Les, a hajó már a múlt. Gyilkosság nincs, csak holttest és halálos ítélet, szerelem helyett marad az ütemes izommunka és a pillanatnyi elernyedés.

Megéri

Mackenzie és az operatőr Giles Nuttgens mindent kihoz a szénporos folyó, a csatornák világából, jól gazdálkodik a sejtelmes kék-zöld sodrás és a rozsdás uszály árnyalataival. David Byrne zenéje néha sok, de megbocsátható, főleg ott, ahol játékosabb, szvingesebb és elfeledkezik a világ fájdalmáról. Mégsem szólhat minden az elmúlásról, ugye.

Nyomasztó, nyugtalanító film a Young Adam. Nem moralizál, csak elmesél és aztán tovább áll. Szép film. Meg kell nézni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.