Török és Árpa húzzák egymást

2004.08.11. 13:06
Török Ferenc, a Moszkva tér rendezője a Szigeten egy sátor előtt fejtegette az Index riporterének, hogy reméli, nemsokára a szeptemberben mozikba kerülő Szezon rendezőjeként emlegetik majd. Szó esett a pornóról, aktuális konkurenciájáról: Árpa Attiláról, sőt Marlon Brandóról is. Török ugyanis nem mondott le arról, hogy egyszer az amerikai színészóriást rendezze.
Török Ferencet, a Moszkva tér rendezőjét a Mozinet sátrában faggatta egy moderátor vezetésével harminc szigetes csütörtök délután. A "ki a kedvenc rendeződ, mi a kedvenc színed, miért van pornó az új filmedben" kérdések mellett a rendezőt csak az idegesítette, amikor arról érdeklődtek, hogy "Feri bácsi" még mindig meg akar-e felelni a közönségnek és a szakmának. Az Index a beszélgetés után a sátor előtt ült a fűbe a napszemüveges rendezővel.

Tekintse meg képeinket!
"Ki ne akarna megfelelni a közönségnek és a szakmának? Ha összejön, akkor az jó film lett" - magyarázta utólag Török, miért zavarta a kérdés. Szerinte folyamatosan próbálják nyomasztani a Moszkva tér sikerével. De most, hogy a szeptemberben bemutatásra kerülő Szezon azzal bizonyított, hogy meghívták az augusztus 4-én kezdődő A kategóriás locarnói és "egy csomó más fesztiválra", már csak a magyar mozikban kell jól szerepelnie, hogy Török túljusson az "egyszeri jó rendező" imidzsén.

A pornó racionálisan szerepel az életükben

A cél, hogy a szeptemberi bemutató után az új filmet is megnézzék legalább annyian, mint a Moszkva teret, vagyis százezren. Ezért a Szigeten népszerűsítő akcióba kezdtek, a Pesti est szervezésében például szórólapot osztanak, hogy "rögzítsék a fejekben a Szezon filmcímet".

"Drukkolok neki, tehetséges csávó - mondta Árpa Attiláról, mikor arról faggattam, milyen konkurenciának tartja a nézettségi küzdelemben a Szezon után két héttel moziba kerülő Török szerint szerencsés esetben segíteni fogják egymást az őszi magyar filmek, hiszen ez "rántós dolog", ahogy annak idején a Moszkva tér sikere után is mindenki beült az Üvegtigrisre és a Valami Amerikára is, és ahogy tavasszal az első gyengébb magyar film után "buktasorozat" lett a multiplexekben.

A szigetesek érdekesebb kérdése Török szerint a filmben szereplő pornóipar volt. "A balatoni vonalkódos tetkós pincéreknek a pornó olyan racionálisan szerepel az életükben, mintha egy fagyit ennének a sarkon" - fejtette ki utólag a választ az Indexnek.

A szerepválogatáskor Brando neve is felmerült

Tekintse meg képeinket!
Két cigi és a szigetesek érdeklődő köszöntgetése közben az Index is bulvárosabb kérdésekre váltott, mire Török elmondta, hogy Sinkó Lászlóval élvezte legjobban a forgatást, hiszen őt nem is kellett rendezni, csak letenni elé a kamerát. Robert De Niróval és Edward Nortonnal szeretne még hasonló élményt átélni.

Pálfi Györggyel pedig együtt gyászolják Marlon Brandót, mert Pálfi új filmjének, a Taxidermiának a szerepválogatásakor Brando neve is felmerült Bud Spencer mellett. "Kövéreket keresett - mondta. - Én viszont nem mondtam le Brandóról, de biztos, hogy már csak digitálisan rendezhetem."

Török amúgy minden nap kint lesz a Szigeten, hiszen a Sziget tévé műsorában, a Sziget arca válogatáson vesz részt, és a Szezon filmzeneszerzőjének, Zságer Balázsnak a fellépésére megy még el mindenképpen szombat este, aztán hétfőn "elhúz" Locarnóba.