Jövő-szkepszis

2000.09.18. 18:04
Ray Kurzweil könyve, A spirituális gépek kora megosztotta a tudományos közvéleményt. Olyannyira, hogy például Bill Joy, a Sun Microsystem társalapítója a Wired magazin ezév áprilisi számában, monumentális tanulmányban a genetika, nanotechnológia, robotika "hármas" (GNR) veszélyeiről elmélkedett. Az ő kritikus észrevételeire pedig nemcsak Kurzweil, de az amerikai (főként kaliforniai) transzhumanisták, az extrópiánusok is reagáltak.
Gépuralom, avagy visszatérés a "természetes létformákhoz"?
A jövőnek miért nincs szüksége ránk? - az esszé címe rögtön megadja az alaptónust. Tény: úgy hangzik, mintha egy luddita kiáltvány lenne. Holott Joy sok-mindennek nevezhető, csak éppen géprombolónak nem. Ezt bőven ki is fejti: Heinlein és Asimov írásait, valamint a Star Treket gyermekkori alapélményei között tartja számon, Drexler már első olvasásra lenyűgözte, a hetvenes évek közepe óta a számítógépek világában él, mikroprocesszor- és internet-technológiákat fejleszt.

És mégis - akárcsak Kurzweil - Theodore Kaczynski, a Unabomber elhíresült (technológia-ellenes) kiáltványát idézi. Egy, részigazságokat ugyan tartalmazó, de alapjaiban téves koncepciót, melyet - durván leegyszerűsítve - a következő kérdésben összegezhetünk: gépuralom, avagy visszatérés a "természetes létformákhoz"?

A Kaczynski-féle disztópiával Hans Moravec (eljövendő) intelligens robotjait, és Kurzweil XXI. század-képét állítja párhuzamba. Moravec és Kurzweil megfeledkeznek az emberről - sugallja. Egy tudósnak nemcsak a kutatások tárgyával, de a kutatások során felmerülő morális kérdésekkel is számot kell vetnie - fűzi hozzá az immáron szakállas (de valószínűleg Moravec és Kurzweil által szintén figyelembe vett) axiómát. Többek között Oppenheimerre, Tellerre, s a Manhattan-projektre hivatkozik.

Csakhogy a XX. századi főbb (nukleáris, biológiai, kémiai, rövidítve: NBC) technológiák, összes pusztító effektusukkal együtt, kevésbé voltak (?) veszélyesek. A tömegpusztító fegyverek előállításához nagy mennyiségű és (általában ritka, nehezen hozzáférhető) nyersanyag igényeltetett. Hatalmas költségek, szuper-biztos óvintézkedések, és így tovább, és így tovább. A fejlesztéseket elsősorban a mindenható államok, és nem a (manapság még mindenhatóbb) multinacionális cégek, kisebb (bizonyos esetekben terrorista) csoportok irányították. Katonai céllal, kormánypénzekből fenntartott laboratóriumokban, szupertitokban folyt a munka.

Viszont abban a pillanatban, amikor az első önreplikáló gép valósággá lesz, a kiadások drasztikusan csökkenhetnek, s az előállítás lényegesen egyszerűbbé válik. A technológia könnyen elszabadulhat, illetéktelen kezekbe kerülhet, felmérhetetlen pusztulást okozhat. Még szerencse, hogy Joy egyetlen tetszetős (potenciális) összeesküvés-elméletet se vázol fel... (Egyébként a nanotechnológiában rejlő veszélyekre történetesen maga Drexler is felhívta a figyelmet.)

Mire használható fel a tudás? Nincs új a Nap alatt - jóra, rosszra egyaránt... Az örökkévalósághoz robotika helyett inkább az altruizmuson keresztül jussunk el! Joy egyértelműen elveti "Kurzweil álmát", követendő példaként Jacques Attalit és a Dalai Lámát állítja elénk. Valóban követendő példák, csakhogy nem ebben a kontextusban. Mint ahogy a dolgok természetes rendjének menetére hivatkozás, és úgy általában, az egész természetes-mesterséges ellentét keresése is súlyos tévedés. (A konzervatívabb beállítottságú zöldek bele is esnek nap, nap után. Hiszen, például mi szüntethetné meg a környezetszennyezést, ha nem a nanotechnológia? A GNR-t - a kockázatokat figyelembe véve - akár így is népszerűsíthetjük...)

Sajnos a szerző nem mond semmi újat, s amit mond, azt is túl bő lére ereszti, helyenként csúsztat, máskor irdatlan apparátussal bizonyítja az egy meg egy egyenlő kettőt. Kétségtelen, jóindulat vezérli, de tudományos-filozófiai megalapozottság nélkül - a tetszetős Thoreau-, Nietzsche-, vagy Arisztotelész-idézetek, s a technikai ismeretek ellenére - nem tanácsos mélyenszántó futurológiai polémiákba bocsátkozni. Különösen akkor nem, ha a másik oldalon a téma szaktekintélyei állnak.

Mondjunk le a csúcstechnológiákról, vagy (jobbik esetben) csak nagyon lassú, nagyon megfontolt léptekkel haladjunk előre - a szózuhatag legfőbb mondandója ennyi, nem több.

Joy, azt állítva, hogy minden úgy a legkevésbé rossz, ahogy van, figyelmen kívül hagyja a biológia és a technológia fokozatos egymásba integrálódását - írja Max More, az Extropy Institute vezetője. A Sun-guru is úgy tesz, mint a klónozást lefutott és tarthatatlan morálfilozófiák alapján elitélő vatikáni bölcsek... Holott, legfőbb ideje, hogy végérvényesen hátat fordítsunk az ősi mítoszoknak és a tudomány-előtti világmagyarázatoknak.
"A technológia kardja mindig kétélű volt" - kezdődik Kurzweil válasza.
Valóban. Csak tőlünk függ, hogy melyik él mellett voksolunk.