Pál
-9 °C
0 °C

Jövő-szkepszis

2000.09.18. 18:04
Ray Kurzweil könyve, A spirituális gépek kora megosztotta a tudományos közvéleményt. Olyannyira, hogy például Bill Joy, a Sun Microsystem társalapítója a Wired magazin ezév áprilisi számában, monumentális tanulmányban a genetika, nanotechnológia, robotika "hármas" (GNR) veszélyeiről elmélkedett. Az ő kritikus észrevételeire pedig nemcsak Kurzweil, de az amerikai (főként kaliforniai) transzhumanisták, az extrópiánusok is reagáltak.
Gépuralom, avagy visszatérés a "természetes létformákhoz"?
A jövőnek miért nincs szüksége ránk? - az esszé címe rögtön megadja az alaptónust. Tény: úgy hangzik, mintha egy luddita kiáltvány lenne. Holott Joy sok-mindennek nevezhető, csak éppen géprombolónak nem. Ezt bőven ki is fejti: Heinlein és Asimov írásait, valamint a Star Treket gyermekkori alapélményei között tartja számon, Drexler már első olvasásra lenyűgözte, a hetvenes évek közepe óta a számítógépek világában él, mikroprocesszor- és internet-technológiákat fejleszt.

És mégis - akárcsak Kurzweil - Theodore Kaczynski, a Unabomber elhíresült (technológia-ellenes) kiáltványát idézi. Egy, részigazságokat ugyan tartalmazó, de alapjaiban téves koncepciót, melyet - durván leegyszerűsítve - a következő kérdésben összegezhetünk: gépuralom, avagy visszatérés a "természetes létformákhoz"?

A Kaczynski-féle disztópiával Hans Moravec (eljövendő) intelligens robotjait, és Kurzweil XXI. század-képét állítja párhuzamba. Moravec és Kurzweil megfeledkeznek az emberről - sugallja. Egy tudósnak nemcsak a kutatások tárgyával, de a kutatások során felmerülő morális kérdésekkel is számot kell vetnie - fűzi hozzá az immáron szakállas (de valószínűleg Moravec és Kurzweil által szintén figyelembe vett) axiómát. Többek között Oppenheimerre, Tellerre, s a Manhattan-projektre hivatkozik.

Csakhogy a XX. századi főbb (nukleáris, biológiai, kémiai, rövidítve: NBC) technológiák, összes pusztító effektusukkal együtt, kevésbé voltak (?) veszélyesek. A tömegpusztító fegyverek előállításához nagy mennyiségű és (általában ritka, nehezen hozzáférhető) nyersanyag igényeltetett. Hatalmas költségek, szuper-biztos óvintézkedések, és így tovább, és így tovább. A fejlesztéseket elsősorban a mindenható államok, és nem a (manapság még mindenhatóbb) multinacionális cégek, kisebb (bizonyos esetekben terrorista) csoportok irányították. Katonai céllal, kormánypénzekből fenntartott laboratóriumokban, szupertitokban folyt a munka.

Viszont abban a pillanatban, amikor az első önreplikáló gép valósággá lesz, a kiadások drasztikusan csökkenhetnek, s az előállítás lényegesen egyszerűbbé válik. A technológia könnyen elszabadulhat, illetéktelen kezekbe kerülhet, felmérhetetlen pusztulást okozhat. Még szerencse, hogy Joy egyetlen tetszetős (potenciális) összeesküvés-elméletet se vázol fel... (Egyébként a nanotechnológiában rejlő veszélyekre történetesen maga Drexler is felhívta a figyelmet.)

Mire használható fel a tudás? Nincs új a Nap alatt - jóra, rosszra egyaránt... Az örökkévalósághoz robotika helyett inkább az altruizmuson keresztül jussunk el! Joy egyértelműen elveti "Kurzweil álmát", követendő példaként Jacques Attalit és a Dalai Lámát állítja elénk. Valóban követendő példák, csakhogy nem ebben a kontextusban. Mint ahogy a dolgok természetes rendjének menetére hivatkozás, és úgy általában, az egész természetes-mesterséges ellentét keresése is súlyos tévedés. (A konzervatívabb beállítottságú zöldek bele is esnek nap, nap után. Hiszen, például mi szüntethetné meg a környezetszennyezést, ha nem a nanotechnológia? A GNR-t - a kockázatokat figyelembe véve - akár így is népszerűsíthetjük...)

Sajnos a szerző nem mond semmi újat, s amit mond, azt is túl bő lére ereszti, helyenként csúsztat, máskor irdatlan apparátussal bizonyítja az egy meg egy egyenlő kettőt. Kétségtelen, jóindulat vezérli, de tudományos-filozófiai megalapozottság nélkül - a tetszetős Thoreau-, Nietzsche-, vagy Arisztotelész-idézetek, s a technikai ismeretek ellenére - nem tanácsos mélyenszántó futurológiai polémiákba bocsátkozni. Különösen akkor nem, ha a másik oldalon a téma szaktekintélyei állnak.

Mondjunk le a csúcstechnológiákról, vagy (jobbik esetben) csak nagyon lassú, nagyon megfontolt léptekkel haladjunk előre - a szózuhatag legfőbb mondandója ennyi, nem több.

Joy, azt állítva, hogy minden úgy a legkevésbé rossz, ahogy van, figyelmen kívül hagyja a biológia és a technológia fokozatos egymásba integrálódását - írja Max More, az Extropy Institute vezetője. A Sun-guru is úgy tesz, mint a klónozást lefutott és tarthatatlan morálfilozófiák alapján elitélő vatikáni bölcsek... Holott, legfőbb ideje, hogy végérvényesen hátat fordítsunk az ősi mítoszoknak és a tudomány-előtti világmagyarázatoknak.
"A technológia kardja mindig kétélű volt" - kezdődik Kurzweil válasza.
Valóban. Csak tőlünk függ, hogy melyik él mellett voksolunk.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!