Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Virtuális építészet V.

2000.06.06. 18:23
Neil Spiller 1998-as könyve, az Építészet és az új alkimista technológiák rendkívül alapos, szárnyaló fantáziával megírt, de még a legelrugaszkodottabbnak tűnő jövőképek esetében is konkrét kutatási eredményekből kiinduló munka.
Mesterséges intelligenciák

A jövő városát benépesítő lények egyik típusa. Ikon, numero egy: azok a gépek, amelyek sikeresen átmentek a Turing-teszten, azaz "mesterséges intelligenciával" bírnak. Ikon, numero kettő: a cybertér - emberi (sőt: felerősített emberi) aggyal felfoghatatlan fekete lyukaira figyelmeztet. A másik, a digitális gondolkodó-gép istenség jelenlétére. Ikon, numero három: az elszabadult, baktériumok módjára szaporodó, fertőző és pusztító, a nanotechnológia segítségével előállított képződmények elleni nano-rendőrség.

Nem szokványos könyv; már küllemében is műalkotás. Ami a felépítést illeti, kicsit a (szintén klasszikus) Mondo 2000: A User's Guide to the New Edge-re emlékeztet. A tizenegy fejezet és a különös című epilógus (Új sátáni malmok) egymás mellett futó, egymásba ékelt, főszövegekből, illusztratív mellékszövegekből, szó- és kifejezés-magyarázatokból, gazdag jegyzetanyagból áll össze. Szövegekre, képekre nyomtatott szlogenek. Különböző típusú, különböző méretű betűk, már-már hypertexturális elrendezés. Absztrakt, számítógépes grafika. Időnként sokkoló design; jelképekkel telitűzdelt, fiktív tervrajzok.

A bevezető megadja az alaptónust: "Mióta a tér állandóan újraértelmeződik, ez a folyamat az építészetet - alkalmazását, hatékonyságát, működését és esztétikumát - is átfogalmazza. Sokan építészeti krízisről beszélnek, mások a változásokat észre se veszik, és megint mások egy sor térbeli határ megszűnéseként fogják fel őket. Ez a könyv az utóbbi megközelítésből indul ki. A lehetséges perspektívákat villantja fel, a technológiai innováció sokszínűségét, e technikák interakcióját, és az így létrejövő architektúrákat."

Mágikus építészet
Az építészet titkokat tár fel, titkokat örökít meg. A titkok önmagukat reprodukálják; úgy működnek, mint a mémek. Spiller Dawkinsra hivatkozik: az építész tervrajza tökéletes (a szakmán belül talán az egyetlen) "mém-rejtekhely", s éppen ezért felbecsülhetetlen kincs a jövő archeológusai számára. "Az építészek és a mémek lehetséges szimbiózisát a titok jellemzi." Az építészet egyrészt a leginkább közösségi művészet, másrészt - a titkok felismerése, másokkal történő megosztásuk által - szélsőségesen privát szférákat is feltárhat.

Ugyanúgy, mint az alkimisták, vagy az alkimisták ihlette (szintén "technika-hívő") szürrealisták.

Az alkimista szellemtemplom a katár / albigens hagyományból merített. Spiller poszt-posztmodern párhuzamokat von: a közeljövő alkimistája a komplex rendszereket tervező nano-mérnök. A "csüggedés ingoványa": a megoldás egyelőre még ismeretlen, a titkok homályába vész. Az én kreatív felét új impulzusok érik, az ősi ellentétek (a biológiai és a mechanikus rendszerek) fúziója csak távolról sejlik fel. Az alkimista kád: a reveláció kapuja. A sárkánytorony és a királyi lombik: az ellentétes erők megbékélnek egymással. Az újjászületés. Az alkahest, a prima materia, minden anyagok esszenciája: az építész tér-manipulátor. Az atomokat, a DNS-kódot összeszerelő és sokszorosító nanogépekkel módosítja. A királyi lombik, másodszor: "funkcionális és jelképes, a Nap és a Hold, egyszerre több tudatszinten működő alkimista feszület", az arany- és egyéb molekulákat előállító nanokád.

Szlogenek

"Ez az algoritmus birodalma, a második esztétikáé." "Az építészeti jelentés állandóan eltolódik. Az építészeti jelentés halott." "Hiperstruktúra egyenlő emergencia." "Ez egy információ-ház."

A sámán az alkimista szellemtestvére, s mivel a cybertér az ember földet és mennyet összekötő hídkeresésének csúcspontja, a két világ közti közvetítők szerepe új kontextusba kerül. Az eksztatikus ősi vallások azonban nemcsak ezért élednek újjá, hanem azért is, mert a cybertér már önmagában eksztatikus tér. A transzot, az utazást mágikus gombák és egyéb tudatmódosító szerek segítik. A csúcstechnológia és a drogok használata között egyértelmű a párhuzam. Spiller a Gibson-regényeket benépesítő techno-sámánokra hivatkozik: Case-re, mesterséges intelligenciákra, a karibi vudukkal rokon loákra.

A virtuális város
"Történelmileg, a várost vagy mechanikusnak, vagy biológiainak láttuk. Ha e kettősség bármelyik oldalát elfogadjuk, alapvetően reduktív a megközelítés. A város a láthatatlan, a virtuális produktumaként is felfogható - több skálán, szimultán működő interaktív csomópontok komplex hálója... A virtuális aspektus egyre fontosabb, az emberi lakótér meghatározó összetevője." Az építésznek nemcsak tereket, de a tereket belakó lényeket is meg kell terveznie.

Például az első nanogépet - utána az már úgyis "megszaporítja" önmagát. Cyborgokat is: a "hagyományos" mellett a "cybertér-cyborgot" és a "nanocyborgot". Homunculusokat, biomechanikus doppelgangereket, avatárákat, mesterséges intelligenciákat, (Hans Moravecnek tetsző) robotokat. Az emberi test túlhaladott állapot - Spiller átveszi Stelarc tézisét.

A lélek és a város analóg jelenségek. A társadalom az egymással kapcsolatban álló lelkek, párhuzamos organizmusok entitása. Az építésznek a kapcsolatrendszereket is kell tanulmányoznia: "a valóságnak hívott, állandóan alakuló forgatókönyvet a város lelke a lélek városával egy időben, megállás nélkül formálja."

A hagyományos "felületek" mögé hatol, a nanovilágig ás le.

Cybertér-szentélyek

A kellően konzervált testet nanogépek támasztják fel. De "elméletileg (és ötven éven belül valószínűleg gyakorlatilag is) lehetséges, hogy az emberi személyiséget számítógépre, tehát a cybertérbe töltsük le." A halhatatlanság és a feltámadás valóság lesz...
Spiller különös - a jövőben viszont köznapi - történetet mesél el:
"Amikor hazaértem, nyitva volt az ablak. Nagypapa tért vissza. Rámosolyogtam, ő meg visszapislogott a vörös szemével. Ugyanott tartózkodott, ahol annak idején hagytuk. És ahogy szeretett lenni: a nappali sarkában, a plafonról lógott lefelé.
Valamit meg kellett kérdeznem tőle. Felálltam egy székre; így a szemembe nézhetett.
"Jó reggelt, Dave" - mondta.
"Ki készített el téged? Akarom mondani, akit látok" - kérdeztem.
"Én, de két építész segített."
"Mennyi ideig voltál halott?"
"Ötven évig" - hangzott a válasz.
Aztán felvihogott: "Nem is annyira rossz... És közben észre se veszed, hogy megszületsz."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.