Puncikalauz Nőnapra

2004.03.08. 16:12
Kultrovatunk nőnapi ajándéka szerzőnőnk kritikája egy kötetről, amelyben Nancy Friday a nők Bibliáját akarta megírni arról, hogy a maszturbálás és az orgazmus jó. A Nők a csúcsonban Friday Freud elméleteivel bátorítja a nőket arra, hogy képzelődjenek a "legsúlyosabb dolgokról": gorilláról, kutyákról, és "ocsmány fekete nőkről". A nőknek szánt világmegváltó evidenciákból egy Zs kategóriás pornókötet született - férfiaknak.
Nancy Friday a A szerző a fejezeteket magyarázataival, vagy ahogy ő nevezi "értekezéseivel" köti össze, melyek tudományosságát "történelem-kutatók" segítségével támasztja alá és bonyolult körülményes nyelvezettel, szépelgéssel írja körül, hogy méltó legyen a szabadságharcos eszméihez: "anyagi függetlenség után szexuális függetlenséget" is élvezzenek a nők.

Saját magán kívül egy levélíró (Helga) is nagy szexuálpszichológiai érdemeket tulajdonít a szerzőnek: "Először azt gondoltam: Na, ez a Nancy Friday tisztára Freudiánus! Mindazt a kárt tekintve, amit Freud okozott ezeknek a nőknek a péniszirigységről meg a hüvelyorgazmusról vallott röhejes nézeteivel. De te Nancy, meg tudtál győzni arról, hogy Freud nem csak ártott." Mindez tényleg szép lenne, de magyarázataiban Friday amellett, hogy elismétli Freud nézeteit, újdonságképpen annyit mutat fel az Oidipusz-konfliktus alapján, hogy az anya nemcsak a fia ágyában van jelen, hanem a lányáéban is. Ha a mama prűd, mint Friday-é volt, a létezése lefagyasztja az aktust.

Ahogy egy levélíró Nancy Fridayhez írott versében áll:
"Hát a fanszőrzet alatt a rés?
Hol hinnéd vad tűz lobog,
A drága mama kísért most ott."

Friday úgy "értekezik" saját nemiségéről, mintha Dr. Csernus írna, ha negyvenen túli nőnek képzelné magát. "Említettem már hogy 22 éves koromban maszturbáltam először?"- kérdezi az amerikai szerző. Persze! Ezért íródott maga a könyv is, hiszen a szerző a mások által hétköznapinak tartott dolgokra egy mesternek ("Olyan férfit képzeljetek magatok elé, akiből egy mester megbízhatósága, önbizalom és bölcsesség árad") és "húsz év bölcseségnek" köszönhetően jött csak rá.

A vallomást írók kis hányada szintén "jó kislány", de többségük James Bond ügynöknőtársaihoz hasonlóan diplomás atomtudós a kelleténél kicsit nagyobb mellel, akik évek óta csak fantáziálgatnak, miközben hajkefékkel, kétfarkú, talált vibrátorral, meg ami a kezükbe kerül "masztiznak maguknak".

Soma már üdvözölte a Nők a csúcsont: "Még 2004-ben is sokakra felkavaróan hatnak ezek az evidenciák" - írta a fülborítón. Valóban így van, ha a "sokak"-ba a férfiakat is beleértjük. A leszbi-bekezdésben maga Friday is - sajátos kiszólással - így szólítja meg az olvasót: "Ha férfi lennék, jól az eszembe vésném ezeknek az ábrándoknak minden csínját-bínját."

És hogy mennyire női szemmel íródtak ezek a levelek? A hüvelytornán kívül a nyilvános leszopás ábrándjától a csoportos lánymaszturbáció esetéig, már mind megírták férfiak Philip Roth-tól kezdve Gabriel Garcia Marquezig. Persze a vaskos kötetben más hagyományos meglepetések is érhetik az olvasót, mint a kutya-, gorilla-szex, vagy akár a locsolócsöves beöntés.

Mégis, ha egyet is értünk Friday egyetlen saját elméletével, az Anya-lány szerződéssel és megfogadva a tanácsát azt mondjuk a hozzánk lépő 9-11 éves kislányunknak, hogy "a maszturbálás olyan sok mindenre megtanít, élvezd azt a részét az életnek!", de ő csak Kindertojást szeretett volna kérni, ne toljunk fel neki egy gésagolyót.

A fordító Beregszásziné Kovács Ágnes műfordítóként mutatkozott be az Indexnek, és a könyvet igényes pornóként említette, olyannak, ami megváltoztatta az életét. De az is lehet, hogy összekeverte a Nők a csúcsont Guillome Apollinaire Tizenegyezer vesszőjével.