Mégis takarították húsvétkor a Margitszigetet

2009.04.14. 18:55 Módosítva: 2009.04.15. 10:13
A főváros vezetése megfenyegette a Főkertet, hogy ha nem takarítanak hétvégén a közparkokban, akkor legközelebb a vezetéssel szedetik össze a szemetet. A Margitszigetet és a Városligetet 18 ember járta a háromnapos ünnepen, mégis sok volt a szemét.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes pénteken közölte, hogy személyesen fogja ellenőrizni a budapesti közparkokat, ha azt tapasztalja, hogy húsvétkor nem takarítják a Margitszigetet és a Városligetet, akkor szombaton a parkokat fenntartó Főkert igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait és Kocsis László vezérigazgatót is szemétszedésre zavarja legközelebb. Persze társadalmi munkában.

Mindezt azért, mert a Főkert bejelentette, nem tudja hétvégén is takarítani a közparkokat, mivela főváros költségvetési tervezetében idén újabb 100 millió forinttal csökkentenék a budapesti parkokat fenntartó cég költségvetését, pedig a 2006-os 1,6 milliárd helyett már 2008-ban is csak 1,4 milliárdot kaptak. (Emellett felmerült, hogy spórolásból esetleg hétvégén felfüggesztenék a játszóterek őrzését, korlátoznák a locsolást és elzárnák az ivókutak többségét)

A főváros vezetése múlt héten még azzal érvelt, hogy a Főkert és a Fővárosi Közterület Fenntartó együtt évente 5,4 milliárdot kap Budapest tisztán tartására, így elfogadhatatlan, hogy csak hétköznap szedjék össze a szemetet a parkokban, amikor egy-egy meleg hétvégén naponta akár 60 ezer ember is kifeküdhet, futhat, biciklizhet és lángosozhat a Városligetben és a Margitszigeten. A Főkert erre azzal vágott vissza, hogy a hatmillió négyzetméternyi zöldterület, vagyis 338 budapesti park gondozására évente legalább 3,5 milliárd forint kéne. Ha már milliárdokkal dobálózik a főváros.

20 ember hatmillió négyzetméterre

A főváros és a Főkert közti egyeztetés hivatalosan nem jutott még eredményre, hiszen még nincs költségvetése se Budapestnek, de húsvétkor a Főkert mégis csak felszedte a parkokban szétdobált szemetet, a közterület fenntartó pedig elszállította az összegyűjtött hulladékot.

A Főkert állítása szerint a háromnapos hétvégén 700 munkaórát dolgoztak munkatársaik, 300-at csak a Margitszigeten, és 240-et a Városligetben, vagyis a többi parkra így összesen 2,5 főállású szemetes jutott mindössze. A valóságban persze egyetlen fél szemétszedő nem sántikált üres sörös dobozokat keresve, a Főkert két dolgozója naponta tíz órát járta a parkokat. Ha a munkaórákat leosztjuk, akkor az derül ki, hogy a Margitszigetre reggel hat és este hat között tíz ember, míg a Városligetre nyolc jutott, ők ürítették a két közpark majdnem 800 kukáját és szedegették a füvön felejtett nejlonzacskókat, pillepalackokat és műanyag poharakat is. (Az emberek bérköltsége egyébként a hivatalos források szerint körülbelül naponta 1,4 millió forintot jelent, vagyis évente közel 170 milliót kéne hétvégi takarításra fordítania a Főkertnek.)

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a parkokkal a költségvetés megszavazása után, de addig a Főkert kitart valahogy: jövő hétvégén, sőt azután is takarítják majd a közparkokat. A kérdés, hogy tíz ember elég-e például a Margitszigetre, hiszen amikor hétfőn körbenéztünk a legtöbb kuka csurig volt és ugyan illegális szemétlerakó még nem nőtt a Nagyréten, de azért mindenütt pillepalackok csillogtak a napsütésben. A Városligetben még ennél is rosszabb volt a helyzet, a Vajdahunyad vára környékén a fák között egész pvc-pikiniket maradványai hevertek, ráadásul, és órák múlva sem találták meg a kupacokat a Főkert dolgozói.