Bauhaus-kiállítás a szentendrei Erdész Galériában

2009.08.25. 13:32
A Bauhaus főiskola egykori tagjainak eredeti művei lesznek láthatóak a kiállításon.

A Bauhaus művészeti főiskola - amely 1919 és 1933 között működött Németországban - 17 magyar, német és orosz tagjának eredeti műveiből nyílik kiállítás pénteken az Erdész Galériában, Szentendrén, az iskola alapításának 100. évfordulójára emlékezve.

Erdész László galériatulajdonos a tárlat hátteréről szólva elmondta, hogy hozzájutott egy 1922-ben Weimarban kiadott Bauhaus-almanachhoz, amely igen ritka példány, s az iskola egyik képzőművész, építész tanáráé, Molnár Farkasé volt. 20 darab litográfia szerepelt benne. Rábukkant az Itáliai mappára is, amelyet 1921-ben magyar művészek állítottak össze Molnár Farkas vezetésével. E két kötet adta az ötletet a kiállítás megrendezéséhez.

Kandinszkij, Gropius, Breuer Marcell

Erdész László tulajdonába került Moholy-Nagy László 1923-ban készített sorozata is, amellyel fénymodulációs tanulmányait készítette elő, s ez is látható lesz a tárlaton, csakúgy, mint egy Breuer Marcell tervezte eredeti bútor.

Ott lesz a kiállításon többek között Kandinszkij egy litográfiája, a Bauhaus-alapító Walter Gropius egy épületterve, Jonannes Itten egy színdinamikai tanulmánya, Pap Gyula fémműves tanár egy lámpája, Paul Klee litográfiái, Oscar Schlemmel színházi szakértő színes síkábrázolásai, valamint Mies van der Rohe, a felhőkarcoló atyjaként számon tartott német származású amerikai építész egy épületterve is.

A Bauhaus - amely először Weimarban, majd Dessauban és végül egy rövid ideig Berlinben működött - egyszerre volt iskola és műhely, mivel az ipar fejlődésével Gropius hidat akart építeni a művészetek és a technika, az ipar közé. A műhelyekben olyan tanárok oktattak, mint Moholy-Nagy László vagy Paul Klee és Molnár Farkas. A Bauhaus Hitler hatalomra jutása után az Egyesült Államokban, Chicagóban folytatta a munkát. A kiváló mesterek és tanítványok révén a XX. század művészeti fejlődésének legfontosabb tényezőjévé vált.

A tárlat a Szentendre éjjel-nappal nyitva program keretében péntektől vasárnapig éjfélig látogatható, azután egészen szeptember 30-ig a szokásos nyitvatartási időben tekinthető meg.