Magyarországnak két fővárosa van

2010.01.10. 23:46 Módosítva: 2010.01.11. 01:28
A pécsi katolikus élő kultúra keveredik a Nap-legendával, de még a korona másolata is felbukkan Európa Kulturális Fővárosában. Pécs egyemberként reménykedni kezd 2010-ben. Hivatalosan is elkezdődött a kulturális év.

A péntek és a szombat után nem látszott, mi lesz vasárnap a megnyitón. Nálunk csak a huszárok keltek korábban, akik megafonnal hívták fel a figyelmet az esti Európai Kulturális Főváros megnyitóműsorára.  A hivatalos programok sorozatát a Pécsi Bazilikában celebrált szentmise indította el, míg az estét a pécsi kulturális energiából gyúrt Nap felemelkedése zárta.

Pécsi kulturális energiából gyúrt Nap
Fotó: Huszti István

"A szentmise forrás és csúcs, Pécs a kultúra kiemelt forrása és továbbítója lesz 2010-ben" - mondta Mayer Mihály megyéspüspök az Európa Kulturális Fővárosáért celebrált szentmisén a Szent Korona másolata felett. Beszédében sokféle, zsidó, indián, kínai kultúráról beszélt, amiket idegen kultúraként csodálunk mi, így Pécs, a határtalan város, a balkáni olvasztótégely hirtelen a különbözőségekben találta magát.  Azután a megyéspüspök elmagyarázta, hogy a vallás hozza létre a kultúrát, és a halál kultúrája a marxizmus, a leninizmus, a szélsőséges liberalizmus és nemzeti szocializmus, de a miénk élő kultúra. Ezzel az útravalóval persze már könnyebben és magabiztosabban mozogtunk a pécsi kulturális térben, így erőt vettünk magunkon, hogy belepillantsunk Káel Csaba Széchenyi téri víziójába.

A megnyitóünnepség önálló műfaj, egyszerre nagyon sok és nagyon különböző embernek kell úgy örömet szerezni, hogy közben élőben és a tévében is működnie kell. A megnyitón megmozgatják a helyi erőket, plusz közösségi üzenet is van, Káel Csaba Pécsben a sokszínű történelmet, a népeket fedezte fel, a sok táncos, balettes, zenész és diák pedig ügyesen megoldották a rájuk bízott feladatokat. A fellépők lelkesedését és tehetségét nem lehet vitatni, mindent megtettek, csak Káel koncepciójával van baj. Sólyom László szerint a sötét világ után a "Nap pályája ismét győzedelmesen emelkedni kezd", és Káel körülbelül innen folytatta a motívumépítést, a képzelt Napot felemelte az égbe.

Főétel: Bajnai csomag

Tegnap este érezni lehetett, hogy baj lesz Bajnai Gordon megnyitóbeszédéből, mert a Korhely étteremben drágán mérték a házi libából készült Bajnai-csomag nevű főételt, ennek megfelelően búztak és fütyültek is. Pávát szerették, pedig mindketten Orbán Viktor kedvelt köszönését idézték meg: Hajrá Pécs, hajrá Magyarország! Bajnai beszédében kitért arra, hogy az összefogás példája az EKF, politikától függetlenül mindenki jót akart és tett a városért. Bajnai szerint most "nagy, vastag betűvel írják fel Európa kulturális térképére Pécs nevét", ezzel Magyarországnak két fővárosa lett, mondta egyébként jogosan.

Katt a képre

Történelem néhány percben

A nemzeti ezoterikus rendezővé átalakuló Káel magára vállalta Pécs történetét is. Tíz jelenetet kiemelt, többek között a pécsi püspökség megalapítását, vagy az 1367-es egyetemalapítást, csak a Zsolnayakhoz nem nyúlt. A római kortól az ókeresztényeken át a törökököket érintve eljutunk a 20. századig, ahol Csontváry és Vasarely képeit vetítették a dzsámira. A legjobb és leghangulatosabb ötlet, hogy a dzsámit vászonként használták, különböző állóképeket vetítettek, közülük az ókeresztény templom és a dzsámi összeolvadása volt a legszebb, de Vasarely képei is hatásosak voltak.

Az esztrádműsorokra jellemző finálét Káel Csaba úgy álmodta meg, hogy szépen végigvitte Sólyom László újévi beszédének Nap-metaforáját, mert hát jön a választás, jön a szebb világ, így az égre emelkedett a Pécs kulturális energiáival feltöltött Nap, bár kérdés, hányaknak jött ez le, közben szólt Demjén Rózsitól a Várj míg felkel majd a Nap, kint állt vele a színpadon Kandech Evelyn, Balikó Tamás, a kosaraslányok, Lang Györgyi és a Vivat Bacchus, nagy közös tátogás volt. A We Are the World-típusú közös éneklés a csoportindentitást megfelelően építi, de akkor az legyen éneklés, ne playback.

A hatalmas tömeg szétfolyt a Széchenyi teret körülölelő utcákban, a szívek tele reménnyel, hogy jó év lesz, el kell felejteni az építkezéseket és örülni kell  a sok programnak és lehetőségnek. Az biztos, mindenki velük van.