Pixelvadászat vérmókussal és metálosokkal

2010.02.03. 16:42
Február 3. a magyar rejtvényfejtők napja. Ez alkalomból szombaton versenyeket rendeznek, de játékos kedvű dizájnerünket is megihlette az esemény. Fedezze fel az öt apró eltérést a két képen!

A rejtvényfejtés az emberiség több évszázados szórakozása, a kínaiak már a kora középkorban logikai feladványokkal fárasztották az agyukat. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Füles rejtvényújság szerkesztősége találta ki, hogy minden évben szenteljünk egy napot az agytornáknak – nem tűnik ez olyan nagy igénynek, különösen annak fényében, hogy például a bajusz egy egész nemzetközi hónapot kapott.

A ROE és az újság közös javaslatát 2007-ben az oktatási és kulturális miniszter is támogatta, azóta február 3. a magyar rejtvényfejtők napja. Azért éppen ez a nap, mert február 3-án jelent meg a Füles első száma (1957-ben), a lap pedig generációkkal ismertette meg a különböző rejtvénytípusokat (no meg a Rejtő-képregényeket).

Két éve poénvadászattal tettük hozzá a magunk két fillérjét az ünnephez. (A megfejtéssel azóta is adósak voltunk, íme: „...ha én meg tűt akarok cserélni?”) Idén különbségkereső feladvánnyal készültünk: furfangos kedvű dizájnerünk elrejtett öt apró eltérést az alábbi két képen, ezeket kell megtalálni. A megfejtést nyílt levelezőlapon kérjük elküldeni az Index szerkesztőségébe (1033 Bp., Flórián tér 1.), a levelezőlapra írják rá a „VÉRMÓKUS” jeligét. A helyes megfejtők között egyéves Index-előfizetéseket és helytelen megfejtőket sorsolunk ki.

Keresse meg a két képen az öt különbséget!

A jeles nap alkalmából egyébként a ROE február 6-án szombaton egész napos rejtvényfejtő rendezvényt szervez – írja a szervezet sajtóközleménye. Lesz egyéni keresztrejtvényfejtő-verseny a kezdőtől a mester fokozatig (avagy a skandináv rejtvénytől a kevert olasz típusúig), de az érdeklődők kvízrejtvényekben, logikai rejtvényekben és titkosírás-fejtésben is összemérhetik tudásukat.

A nyereményekért és kupákért zajló háromórás verseny szombaton 10 órakor kezdődik a Best Western Hotel Hungaria konferenciatermében (Budapest VII., Rákóczi út 90.), a részvételi díj 1000 forint. A hely korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztrációra van szükség, a versenyre előzetesen már több mint száz rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról. A rendezvényen részt vesz a Füles több munkatársa, valamint a magyar rejtvényfejtő válogatott több tagja is.

A ROE 1996-ban alakult, hogy összefogja a hazai rejtvényfejtőket – Magyarországon állítólag több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket. A szervezet folyamatosan edzésben tartja legjobb rejtvényfejtőit, és indul a rejtvényfejtő-világbajnokságokon. 2007-ben világbajnoknak is örülhettünk, Madarassy Pál egyéniben lett a legjobb.