Dél-afrikai férfi a legszebb meleg a világon

2010.02.15. 16:31
A dél-afrikai Charl van den Berg nyerte a Worldwide Mr Gay elnevezésű, homoszexuálisoknak rendezett szépségversenyt Oslóban.

Charl van den Berg, a fokvárosi étteremtulajdonos az utolsó körben tizenkilenc versenytársát utasította maga mögé. A négynapos, homoszexuálisok számára rendezett szépségverseny célja az volt, hogy megtalálják a jelöltet, aki "felelősségteljesen, nemzetközileg is képviselheti a közösséget az egyenlőség és emberi jogok témakörében".

mrgay

Tore Aasheim, a szépségverseny producere szerint "a legnagyobb probléma a tudatlanság - sok ember még mindig nem tudja, mit is jelent melegnek lenni". Eric Butter, a verseny főszervezője elmondta: meg akarják értetni a fiatalokkal, hogy melegségükkel nincs semmi baj, a szülőknek pedig segíteni szeretnének, hogy átérezzék gyermekük helyzetét.

Annak ellenére, hogy egyre több országban engedélyezik a házasságot vagy az örökbefogadást az azonos nemű pároknak, még mindig nagyon sok homoszexuálisnak kell világszerte hátrányos megkülönböztetéssel, zaklatással vagy a bebörtönzés veszélyével együtt élnie.

Worldwide Mr. Gay: Charl Van den Berg
Worldwide Mr. Gay: Charl Van den Berg

Közel-keleti, afrikai és ázsiai országokból származó versenyző nem is utazott a norvégiai döntőre, mivel féltek a hazájukban rájuk váró megtorlástól. Nagy volt a zűrzavar a kínai versenyző, a végül negyedik helyezést elért Hsziao-taj Muji (Xiaodai Muyi) körül is, részvételét ugyanis meg akarták akadályozni hazájában. A huszonhat éves férfi végül elutazott a versenyre, hogy "példát mutasson másoknak, és kínai melegek százezreit bátorítsa mássága vállalására". Kínában az azonos neműek kapcsolata még mindig társadalmi tabunak számít.