Mozgóképes VJ-show a Városháza téren

2010.06.11. 17:14 Módosítva: 2010.07.01. 00:03
Elkészült a Színes Város projekt második állomása, a Városháza téri tűzoltóság homlokzata. A civilekből álló városszépítő csoport Victor Vasarely ihlette festménnyel és egy biciklifelnikből készült óriás gömbbel dekorálta ki a szürke, lepukkant házfalat, amelynek átadása péntek este lesz.

Victor Vasarely Színes város című könyve inspirálta azokat a fényfestőkből, festőművészekből, graffitisekből és újrahasznosított anyagokkal dolgozó szobrászokból álló csapatot, akik elhatározták, hogy a város nagy forgalmú, de elhanyagolt helyeire kiviszik a kortárs művészetet.

A társaság a Norvég Civil Támogatási Alaptól ötmillió forintot nyert a tervezetre, amelyből elsőként a Flórián téri délkeleti aluljárót festették ki április végén. A térre most csütörtökön kerültek ki a DNS Pillekő által újrahasznosított pillepalackokból készített ülőbútorok, amelyeket TJ Yulka festőművész, a projekt látványtervezője festett ki. A csoport szerette volna, ha a környezetvédelem fontosságára felhívó, színpompás gömbök a fűbe kerülhettek volna, de a környezetvédelmi hatóság erre nem adott engedélyt.

Zene helyett sörrel

A korábbi tervek szerint a projekt második állomásának, a Városháza téri tűzfalnak az átadása május 22-én lett volna, de az időjárás keresztül húzta a számításokat. A 3D-hatású festmény és a biciklifelnikből készült óriásgömb felhelyezése így közel húsz napot csúszott, de végül ezen a héten elkészült.

"A hivatalos átadás péntek este 9-kor lesz, amire fényfestéssel foglalkozó csapatunk, a LaLuz és barátunk, Pax egy mozgóképes VJ-show-val készül – nyilatkozta az Indexnek Megyeri András projektvezető. – Eredetileg szerettünk volna zenei aláfestést is a vetítéshez, ám nem sikerült megszerezni a közterületfenntartó jóindulatát, így zene nem lesz, viszont sör igen, mivel a helyszíntől pár méterre éppen egy cseh sörfesztivál zajlik.”

“Sötétedés után indul el a fényfestés, és éjfélig tart majd. A megfestett tűzfal teljes felületére Vasarely-festményeket és idézeteket vetítünk majd arról, hogy az op-art világszerte ismert művésze mit gondolt a város és a kortárs művészet kapcsolatáról – mondta a Pax néven dolgozó Légárdy Lajos. – A vetítésen nemcsak álló képek, hanem mozgó animációk is láthatóak majd, sőt, egy gyorsított filmben azt is megmutatjuk, hogy Rapáék hogyan festették meg a tűzfalat."

A Színes Város projekt legfontosabb helyszínének, a Moszkva térnek a kiszínezése várhatóan június második felében indul. A végső tervek még készülnek, az viszont már biztosnak látszik, hogy kifestik a metrókijáratot, az óra alá újrahasznosított anyagokból ülőbútorokat helyeznek ki, az ipari szellőzőket színes robotokká változtatják, és a Városháza térre tervezett golyós számológépet imitáló interaktív szobor is itt talál végül otthonra.

Önként, dalolva

A városszépítő tervet elvi hozzájárulásával támogatta a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Studio Metropolitana, Bojár Iván András, a főváros városarculati tanácsnoki Irodájának vezetője, Ughy Attila és Z. Halmágyi Judit, a városfejlesztési és városképvédelmi bizottság vezetői. A tervekre rábólintott a Fővárosi Önkormányzat és a BKV is, mivel rájöttek, hogy nekik csak a felületet kell adniuk ahhoz, hogy valakik ingyen megoldják helyettük az esztétikai problémákat. A mintegy 25 fős csoport hónapok óta ingyen, önkéntesként dolgozik, mivel a Norvég Civil Alaptól nyert pénzből csak a technikai megvalósítást tudják fedezni. Mint mondják, “persze, jól van ez így, nem ebből akartunk meggazdagodni, és már az is nagy dolog, hogy ez a terv egyáltalán eljutott a megvalósítási fázisba”.