Ormányosmedvebocsok születtek Miskolcon

2010.07.26. 19:22

Első alkalommal születtek vörösorrú ormányosmedvék a miskolci állatkertben. A mosómedvék dél-amerikai rokonságába tartozó állatok kifutójában négy kölyök jött a világra május utolsó napjaiban, akik ma már a nap nagy részében a kifutójukban láthatóak, ahol folyamatosan játszadoznak egymással, és anyjuk társaságában fedezik fel kifutójuk minden zegzugát - írja a miskolci állatkert.

A vörösorrú ormányosmedvék (Nasua nasua) az észak-amerikai mosómedvék közeli rokonai, amelyek Dél-Amerika erdeiben élnek. Elsősorban a talajon keresgélnek táplálékuk után, ám kiválóan tudnak fára is mászni.

koatikolyok2010

Rendszertanilag a ragadozók közé tartoznak,  de táplálkozásukat tekintve inkább mindenevők, hiszen nagy mennyiségben fogyasztanak növényeket is, a kistestű gerincesek mellett rovarokat, férgeket és más gerincteleneket is zsákmányolnak, de nem vetik meg a dögöt sem. A kölykök két és fél hónapos vemhesség után, fejletlenül, mindössze 150 g-os súllyal és vakon jönnek a világra, így hetekbe telik, mire elhagyják a fészekodút.