Andrea, Ilma
5 °C
18 °C

Brutálisan szívatós az új Ki nevet a végén

2010. 08. 27. 00:51
Kifejezetten nyári, utazás közben és grillpartikon bevethető családi társasjátékokat akartunk tesztelni, de a Varázslók éjszakájára és a Szellemlépcsőre évszaktól függetlenül rákattan minden gyerek. A Compact Dog és a Cthulhu Dice előnye, hogy kis helyen elférnek, vonaton, reptéri várakozásnál és a sarki kocsmában is játszhatjuk.

Compact Dog

A Ki nevet a végén? a világ egyik legrégebbi, legismertebb és pont emiatt legunalmasabb társasjátéka: fusd körbe mind a négy figuráddal a pályát, röhögj a haverodon, ha pont a saját bunkere előtt sikerült kiütni, és ennyi. Indiában már 2500 éve tolják Pachisi néven (Akbar császár állítólag óriási táblát festetett a palotudvarra, és a háreme rabszolganőit használta bábunak), a Parker Brothers viszont a 30-as években bevezetett egy újítást: a Sorry!-ban a vegytiszta szerencsén múló kockadobások helyett már a francia kártya lapjaival, taktikázva mozoghatott a játékos.

A Dog is ezt a kártyákkal lépkedős koncepciót vitte tovább, csak kitalált mellé egy csomó szívatást. A hetessel például a többi játékos figuráját mozgathatjuk, a bubival az egyik bábunk helyet cserél az ellenfélével. Az ásszal és a királlyal hozhatunk ki a start mezőre új figurát, a négyessel visszafelé is léphetünk, a Jokert bármelyik másik kártyalapként kijátszhatjuk. A Compact Dog a sima Dog utazáshoz kifejlesztett változata: a kártyák kisebbek, a bábuk nem esnek le az összehajtható, lyukacsos tábláról (ami egyben kutyacsont alakú tartódoboz is). Ideális játék a hátsó ülésen rendetlenkedő, hiperaktív gyerekek lefoglalására.

A Dog életkortól és nemtől függetlenül mindenkinek bejött. Mi egy családi grillpartin teszteltük: Csenge (7), Enikő (10), Gábor (19) és a cikkíró (28) is ugyanúgy odavolt érte. Gondjaink csak a játékhoz csomagolt német, olasz és francia nyelvű szabályokkal voltak (néhány kártya leírásánál rögtönöztünk kellett), szerencsére a neten viszonylag hamar levadásztuk az angol leírást.

Compact Dog

A tökéletes utazós társasjáték. Örökre elfelejthetjük végre a Messze vagyunk még? nyaggatást, és még a kocka sem gurul be az ülés alá.
Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 6
Játékidő: 40 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 3450 forint | A játék honlapja

Szellemlépcső

A viszonylag egyszerű játék egyszerű tábláját a négy bábuval már kinyitáskor szerették a gyerekek (a 8 éves Domonkos és a 6 éves Bálint), a szellemalakok és bennük megbújó mágnesek miatt. A Sajdik Ferenc stílusára emlékeztető külső mögött korrekt, végiggondolt és jól játszható társasjáték rejlik. A játékosok dobás szerint haladnak a virtuális lépcsőn, a cél: elsőként beérni és megrémiszteni a szellemet egy "húúú"-val (a magyar kiadás legalábbis ezt ajánlja).

A dobókockás játékmenetet kísértetekkel bonyolították: ha valaki szellemet dob, a bemágnesezett bábuk valamelyikére fehér szellemalakot tehet, így a játék során fokozatosan eltűnnek a bábuk valódi színei. Majd lehet cserélni a pozíciókat is a táblán, és folyamatos váltások következtében egyre kevésbé lehet tudni, melyik bábu kié is valójában. Maximum négy vagy három fővel érdemes elkezdeni, két játékosnál – pláne ha két, minden áron győzni akaró gyerek csatázik, akik le sem veszik báburól a szemüket – kevésbé működik. Négy főnél sokkal könnyebben értek el eredményt a gyerekek is, sok keveréssel bolondítva meg a felállást, amivel olykor saját magukat verték át.

A játék másik erénye az egyszerűség mellett a gyorsasága. Előkészületeket nem igényel, 15 percesnek hirdetik, annál tényleg nem több egy menet. A játék 2004-ben elnyerte Németországban a kritikusok díját, és jelölték az év játéka címre (Kinderspiel des Jahres), éppen a játszhatóságát és a kidolgozottságát emelve ki. Nyáron a strandra külön ajánljuk praktikussága miatt, a német teszteken a felnőttek a keveredés és a figyelemfaktor szerepe miatt sörözés mellé ajánlották.

Szellemlépcső

A kötelező nyári családi társasjáték a strandra, a kertbe vagy a teraszra, Itt a piros, hol a piros?-t idéző, trükkös bábucserével.
Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 4
Játékidő: 15 perc
Nehézség: 1/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 7900 forint | A magyar kiadás hivatalos honlapja

Varázslók éjszakája

Ez a 2006-os játék teljes joggal kapott díjat Ausztriában, Németországban és Svájcban. Először is érdekes az alapszerkezete: a felállított tábla mágikus kört formáz, közepén mágikus erejű, fákkal körülvett fénykörrel. Ebbe kell a játékosoknak mágusokként a saját üstjüket bejuttatni a különböző méretű és alakú korongokon keresztül. A játék kezdetén a tábla még tele van: bármilyen mozgatás esetén óhatatlanul leesnek korongok. Ilyen esetben a következő játékos jön, de mindenki egyre több helyet nyer, egyre jobb pozíciók kínálkoznak.

Tologatás közben a játékosok bábui, üstjei folyamatosan érintkeznek egymással, amitől interaktívabbá válik a játék. A Varázslók éjszakájának szabályai könnyűek, szórakoztatóak és bőven adnak lehetőséget a taktikázásra. Ez is ideális nyári játék az estékre: a sötétben is világító bábuk miatt a lefekvési időben nyaraláskor még mágikusabb az alaphangulat.

Varázslók éjszakája

Extrém addiktív társasjáték kiskorú és felnőtt mágusoknak, sötétben  foszforeszkáló bábukkal.
Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 5
Játékidő: 20 perc
Nehézség: 1/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: esténként kettőt játszunk 2-3 naponta
 

Ára: 9600 forint | A magyar kiadás hivatalos honlapja

Cthulhu Dice

Steve Jacksont, a Steve Jackson Games amerikai főnökét nem kell bemutatni a harmincas korosztálynak: igen, ő az a fickó, aki besegített pár Kaland-Játék-Kockázat megírásával az angol Steve Jacksonnak, amikor Ian Livingstone-nal már kidőltek, és nem bírtak elég lapozgatós könyvet leszállítani időben a Penguin Booksnak. Az amerikai Steve Jackson írta a Skorpiók mocsarát és a Robotkommandót, és nem mellesleg kitalált vagy két tucat társasjátékot a 80-as évek óta.

A H.P. Lovecraft-kötetek csápos rémtörténeteit megidéző Cthulhu Dice egészen friss, 2010-es játék, a szintén horror tematikát feldolgozó Zombie Dice-szal együtt jelent meg. A csomagban 18 zöld kő és egy speciális, 12 oldalú dobókocka (helyesebben: dodekaéder) lapul. Utóbbin nem számok, hanem a Lovecraft-novellákból ismerős Cthulhu-mítosz szimbólumai díszelegnek. A játékosok őrült kultistákat alakítanak, akik egymást támadva próbálják elszedni a másiktól az épelméjűséget (vagy ha úgy jobban tetszik: az életerőpontokat) jelképező zöld köveket.

A szabályok egyszerűek és néhányy kör után kívülről megtanulhatóak: az nyer, akinek akkor is maradt köve, amikor a többieknek már egy sincs. Ha csápot dobsz (a kockának 4 ilyen oldala van), elvehetsz az ellenfeledtől egy kavicsot, a Sárga király jelképével (ebből 5 van) a célpont a közösbe dob be egy követ, az Ősi jellel innen vehetsz vissza egy követ, a csápos-szárnyas Cthulhunál mindenki elveszít egyet, az Udzsat-szemnél pedig az adott játékos választ a fenti eseményekből. A Cthulhu Dice nagy előnye, hogy a vonaton, a gyorséttermekben vagy a reptéri váróteremben is elővehetjük, tökéletes utazójáték télen-nyáron.

Cthulhu Dice

Gyors és vicces közösségépítő játék Lovecraft-rajongóknak és modern démonhívőknek. Farzsebben, női retikülben és aktatáskában is elfér.
Játékosok száma: 2-6 fő
Hány éves kortól: 6
Játékidő: max. 10 perc
Nehézség: 1/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: szünetben, buszon, kocsmában, bárhol, bármikor
 

Ára: 1490 forint | A játék hivatalos honlapja

Hozzászólások (45)

 • Kobunko2010.08.27 01:41:25

  részegedj okosan?

 • blr2010.08.27 01:45:43

  Kobunko: Nekem van olyanom :)
  Szép fa doboz, a mezők ki vannak vájva, ha kinyitod, szivacs bélésben ott a 16 bábu, ami 4×4 5 centes piásüveg. (Még nem ittuk meg :)

 • Szemjuel2010.08.27 03:16:50

  én is azt hittem, hogy valami értelmes játék lesz... de csalódnom kellett!

 • Mileston32010.08.27 03:37:15

  Jackson és Livingstone sok könyve megvan még egy doboz mélyén, de én már ezekhez nagy vagyok, én csak a részegedj okosant játszanám :D

 • Heresy Hunter2010.08.27 07:34:42

  Nem értem, gyerekeket miért kell szellemes-varázslós okkult cuccokkal mérgezni... Ja, ez csak játék, persze.

 • wice2010.08.27 08:15:55

  A Dominionról meg a Citadelláról meg nem írtatok, ugye jól látom? Sürgősen pótolni, instant klasszikus mindkettő, és ezeket is kiadták magyarul.

 • 2010.08.27 08:24:08

  Szerencsére a fogyasztóvédelem a helyzete magaslatán, így aztán keresve sem találni olyan terméket, aminek nincs magyar leírása.

 • Hamlet2010.08.27 08:27:19

  Komplexusos, idióta morgást és politikai trollkodást kéretik befejezni! Köszönjük.

  wicw,
  Dominionról mindenképpen írunk a közeljövőben, a Citadelláról talán majd karácsonykor.

 • 2010.08.27 08:32:11

  A Ki nevet a végént ennyi erővel lehetne úgy is játszani, hogy a klasszikus táblán lépünk és egy pakli 100 forintos magyar kártyából húzunk hozzá lapot és a család kitalál hozzá egy szabályrendszert.
  De már lassan a barkochbát is dobozos játékból játsszák az emberek, olyan hülyék lettünk.

 • Laslow2010.08.27 08:33:07

  wice: egyetértek! Ha társasjáték, akkor Citadella. (A Dominion két személy esetén túl passziánsz, de 3 vagy 4 játékos esetén már az is jó.)

 • WOWBAGGER2010.08.27 08:35:54

  Aztat' a forgalmazó mit fizetett ezért a pr cikkért,így az "ubiszezon" végén, hogy főcím legyen pár marhaság ??? ...remélem, ez nem komlexusos troll morgás......csak mert nem is olyan rég megszületett ez:[link]

  azt ez hundertpocent hángeri...csak itt agy is köll a jáccáshoz.

 • Hamlet2010.08.27 08:43:29

  EÖ,
  De akkor a magyar kártyához meg a régi Ki nevet... játéktábládhoz azt is oldd meg házibarkács módszerekkel, hogy a figurák ne essenek le, ha felfordítod a játékmezőt! És csinálj hozzá 20x4x4 cme-es dobozt is, hogy könnyen szállítható legyen!

 • Pista bá2010.08.27 08:44:53

  Nem értem ezt az egészet, a jó játék a carcassonenál kezdődik.

 • Hamlet2010.08.27 08:52:32

  WOWBAGGER,
  nem csak "ubiszezon végén" írunk társasjátékokról, hanem 2008 karácsonya óta rendszeresen. Lásd oldalt a kapcsolódó cikkeket vagy a társasjáték címkét:
  [link]

 • Moso2010.08.27 08:56:35

  EÖ:
  vannak olyan társasok amiket megéri házilag legyártani, mert olcsóbb szebb.(print and play)
  Ilyen a citadella, cash and guns, carcassone.
  A dog ennyi pénzért megéri szvsz, annak akit érdekel.

  meg vannak azok amikben nem csak az ötletet, és a marketinget fizedet meg, hanem az anyagot is:
  Battlestar Galactica mestermű, Memoir 44, ticket to ride.

 • Moso2010.08.27 08:57:56

  Hamlet: még annyit, hogy az oldalsó felsorolásból kimarat a BSG ismertetőtők(ami nagy kedvencem)
  adjatok annak is társasjáték tag-et.

 • 2010.08.27 08:58:18

  Hamlet!

  Van otthon vagy nyolc fém sütisdoboz, faszán belefér!
  De azért a számold meg a Stop táblákat típusú játékokat egy 60-nál magasabb IQ-jú család magától is ki tud találni a gyerekeknek.
  Ehhez nem kell 3000 forintos kártya.

 • wice2010.08.27 09:00:28

  Laslow: a dominion ket jatekossal is teljesen jo. ilyenkor jobban tudsz figyelni ra, h a masik milyen strategiat jatszik, es ahhoz igazitani a sajatodat. persze ha epp nincsenek elerheto szivatos kartyak (amibol az alapjatekban sajnos keves van), akkor tenyleg van egy kis passziansz erzete, de azert messze tobb annal meg igy is. nagyon kell figyelni, h a masik milyen strategiat jatszik, es modositani a sajatodat ennek megfeleloen, akar azert, h elszedd elole a strategiajahoz szukseges lapokat, akar, h az ovenel gyorsabb strategiat valassz.

  probald ki a brettspielwelt oldalt, ott online lehet masok ellen jatszani. en tavaly karacsony elott, amikor szabin voltam, tobb napot vegigtoltam egy-az-egy-ellen felallasokban, es marha izgalmas volt. egyesek olyan profik, h diadaltancot jartam, ha akar egyszer is sikerult ellenuk nyernem.

 • WOWBAGGER2010.08.27 09:01:01

  Hamlet

  Ha hiszed, ha nem.... amit írtál tudom,mert elszoktam olvasni a társasokról írt kritikákat,mindegy ki-hol írta....és nem az "ubiszezon" volt a lényeg....úgygondolom.

 • 2010.08.27 09:04:44

  Mosó!

  Világos, nem is sajnálom a pénzt értük. De igazán jó játékot ritkán találni. a Carcassone is jó, de annyi bőrt akartak lehúzni róla a bővítésekkel, hogy már akadémiai bizottságot kell felállítani egy-egy cifrább esetnél, amikor 4 bővítés is benne van.

 • wice2010.08.27 09:14:08

  Moso: garantalom neked, h a citadella nem lesz szebb hazilag gyartva, hacsak nincs profi szines nyomtatod, ami kartonra is nyomtat, plusz sarokkerekitod es kartyafoliazod (ezzel esetleg megkozelitheted az eredeti esztetikai szinvonalat, bar szebb szerintem igy se lesz). viszont igy mar nem olcsobb semmivel sem.

 • Moso2010.08.27 09:52:32

  wice:
  saját tapasztalat. a hosaka féle verzió kinyomtatva, lemainálva mindezt házilag, szebb és olcsóbb lett mint a 5e forintos verzió.

 • Al_nev2010.08.27 09:57:07

  "Gondjaink csak a játékhoz csomagolt német, olasz és francia nyelvű szabályokkal voltak (néhány kártya leírásánál rögtönöztünk kellett), szerencsére a neten viszonylag hamar levadásztuk az angol leírást."

  Nagy öröm ez nekünk angoloknak.
  Csak tudnám ezt a cikket mi a faszért nem angolul írtátok?

  Ez volt az a hozzászólás amit töröltetek.
  Magyarországon a lakosság háromnegyede semmilyen idegen nyelvet nem beszél. Gondolom ez az oka annak is, hogy az index magyar nyelvű. Mert biztosan nem a nemzeti érzelmek, esetleg a jogkövetés, ha a hozzászólásomat "komplexusos, idióta morgást és politikai trollkodás"-nak nyilvánították.

 • Kockás Pierre2010.08.27 09:57:14

  Ez a Cthulhu Dice kísértetiesen hasonlít egy játékra, amit 25 évvel ezelőtt láttam. Ügyes esztergályosok elvágtak egy imbuszkulcsot, az egyik végét kihegyezték mint a ceruzát (ezen pörgött), a másik végét elkeskenyítették, hogy azzal lehessen pörgetni. A 6 oldalra meg a következő jelek kerültek: +1,+2 ami az aktuális játékos számára ennyi pénzegységnek a közösbe tételét jelezte ill. -1,-2, ami ennyi kivételét engedte. Volt még "mindenki tesz 1-et ill. 2-t" jel. Az egész alkalmatosság nem volt nagyobb 3-4 centinél, zsebből bármikor elővehető volt.

 • Musso2k2010.08.27 10:30:12

  Al-nev: hihííí, ott a pont!
  hogy a f*szba van, hogy ezen a bunkó indexen nem lehet lájkolni a kommenteket?
  az is mekkora lelki szegénység - jut eszembe -, hogy a cikkirót sem jánosvitéznek, hanem hamletnek hívják.

 • antiszociális exlúzer2010.08.27 11:40:42

  Heresy Hunter

  Tiltsuk be a magyar népmeséket. Boszorkányok vannak benne, tehát az örgöddel való cimborálásra buzdítják az ártatlan lelkű gyermekeket. Fertő.

 • ggg3332010.08.27 12:21:03

  Pista Bá:
  nem okoskodás, de lehet egy felnőttnek a jó társasjáték a Carcassonnénál kezdődik, de lehet, hogy annál egy fokkal feljebb. De egy gyereknek kezdődhet a Szellemlépcsőnél. Az egy nem annyira könnyű kérdéskör, hogy mi a JÓ társasjáték, az talán könnyebb , hogy kinek mi a jó.

 • Heresy Hunter2010.08.27 17:10:49

  antiszociális,
  a mesében a boszorkány a gonosz, ha nem tévedek.

 • Pista bá2010.08.27 21:20:42

  ggg333:

  mi több kiegészítővel egy 9 évessel játsszuk, állítom neked, hogy nagyon veszélyes ellenfél, pedig nem vagyunk értelmi fogyatékosok, baráti társaságban mi szoktunk tarolni

 • Pista bá2010.08.27 21:22:39

  ggg333:

  mi egy 9 évessel szoktuk játszani és nagyon veszélyes ellenfél - pedig nem vagyunk értelmi fogyatékosok és baráti társaságban mi szoktunk tarolni ebben a játékban

 • Pista bá2010.08.27 21:23:33

  nem jelenik meg amit írtam

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől