Cseke Gábor a legjobb magyar sommelier

2010.08.30. 12:27
Az Angliában dolgozó pohárnok képviselheti hazánkat a 2010. évi Európa-bajnokságon novemberben.

A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. Sopronban, a Hotel Lővérben rendezte meg a magyar sommelier-bajnokságot. A 2010. augusztus 26-27-én lezajlott megméretés döntőjén Cseke Gábor (Hotel Great Fosters, Egham, Surrey, Egyesült Királyság) bizonyult a legjobbnak.

Menet

A versenyen induló sommelier-knek nemzetközi szintű követelményeknek kellett megfelelniük. Az elődöntőben 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kellett kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kellett, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven le kellett írni. A döntőben a színpadon berendezett kváziétteremben helyzetgyakorlat-szerűen kellett helytállni. A versenyző éttermi szituációban mint az étterem fősommelier-je fogadta a vendégeket, akiknek angolul kellett pezsgőt ajánlani és felszolgálni.

Ezután adott ételsorhoz italsort kellett ajánlani, az italok között szerepelnie kellett három külföldi tételnek is. Aztán bort kellett dekantálni a következő asztalnál, ezt egy hibás borlap szóban történő kijavítása követte, majd felkészülés nélkül az igen sok néző előtt rögtönözve kellett 3 bort és 5 párlatot minél pontosabban leírni-felismerni. Ezt szivargyújtás követte, majd a három döntősnek egyszerre egy 1,5 literes palack Moet et Chandon pezsgőt kellett kitöltenie 12 pezsgőpohárba úgy, hogy ne maradjon a palackban illetve hogy minden pohárba ugyanannyi jusson. A 3 versenyző az utolsó számot kivéve egymás után szerepelt. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc volt.

Helyezettek

A győztes Cseke Gábor 28 éves, a Vendéglátóipari Főiskolán végzett a vendéglátó és szálloda szakon, majd a londoni WSET-en (Wine and Spirit Education) tanult, most végzi a diplomakurzus utolsó évét. Angolul
és németül beszél, itthon a Lou Louban dolgozott, 2007-től aHotel Great Fosters kastélyszálló pohárnoka Surreyben.

A második helyen Molnár György (Déryné Étterem és Bisztró), a harmadikon Sutus Attila (Corus Hotel Hyde Park – London) végzett. Németh Ágnes, a magyar Decanter főszerkesztője, aki azért jelentkezett a versenyre, hogy belülről írhassa meg a történetet, az ötödik helyen futott be. Negyedik helyezést ért el Varga Norbert, az esztergomi Prímás Pince sommelier-je.

Pohárnok

A sommelier (pohárnok, wine steward) az az ember, aki az étteremben a bor-étel mellérendeléseket végzi, meghatározva az ideális párosításokat. A pohárnoknak nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a párlatok, az ásványvizek, sörök, csokik és sajtok, sőt, a szivarok világában is. Élő kapcsolatot kell tartania a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a számítógéphez, a borjoghoz, a költség- és készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában mintegy fél évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a pohárnokok szerepét is a magyar éttermekben.