Dagobert bácsi a leggazdagabb

2011.04.08. 11:03
A Forbes minden évben összeállítja a leggazdagabb fikciós karakterek listáját. Az idei lista 15 tagjának összvagyona 131,5 milliárd dollárra rúg, ami meghaladja Új-Zéland GDP-jét is. Az élen továbbra is egy szemüveges kacsa áll.

dagobert.png

Dagobert bácsi jól választott akkor, amikor nem magyar állampapírba fektette vagyonkáját, hanem egy bazinagy páncélteremben felhalmozott aranyba, aminek értéke a tavalyi évhez képest 30 százalékkal emelkedett: a Forbes idén 44,1 milliárd dollárra becsüli a kincs értékét, ezzel továbbra is az élen áll a listán.

Második helyen találjuk az Akonyat-franchise egyik vámpírját, Carlisle Cullent, a maga 36,2 milliárd dolláros vagyonával, az öröklét ezek szerint igencsak kifizetődő. 370 évébe tellett, mire így megtollasodott, a vagyon alapjait 1670-ben tette le, azóta a kamatokból is vígan elél. Harmadik helyen Eion Colfer ír regényíró hétrészes regényfolyamának antihőse, az alvilági Artemis Fowl II áll a maga 13,5 milliárd dollárjával.

Az idei rangsorban két újonc is feltűnik, egyikük a Gyűrük ura rajongóinak lehet ismerős, hiszen Smaugról, az ősöreg sárkányról van szó, aki (ami?) 8,6 milliárd dollárnyi arany- ezüst- és drágakő-halmon csücsül. Szintén új arc a The Office című amerikai vígjátéksorozat egyik szereplője, Jo Bennett (a címbeli papírgyár irodája is az ő cége, a Sabre Corp. tulajdona), akit az Oscar-díjas Kathy Bates kelt életre. Neki 1,2 milliárd dollárja van, mármint a karakternek.

A listára mellesleg csak azok a karakterek kerülhetnek fel, melyek teljes mértékben az írói fantázia szülöttei, tehát nem lehetnek mitológiai alakok vagy legendák krőzusai. Kitétel még, hogy közismerten gazdagnak kell lenniük, vagyonukat a forrásanyag (könyvek, filmek, képregények, stb.) elemzésével határozzák meg, a vagyontárgyakat, értékpapírokat, stb. a valóságban megtalálható társaiknak feleltetik meg. A teljes lista itt található.