Elpusztult az egyik budapesti jegesmedve

2011.05.04. 12:18 Módosítva: 2011.05.04. 13:27
Bimba április elején érkezett a Fővárosi Állatkertbe, hogy a meglévő hímmel párt alkotva bocsot nemzzenek.

Májdaganat miatt elpusztult Bimba, a Fővárosi Állat- és Növénykert 23 éves nőstény jegesmedvéje - tudta meg a Blikk.hu. Bimba alig egy hónapja érkezett Olaszországból, hogy az itteni 20 éves hím, Vitus párja legyen. Vitus előző párja, Lady terméketlennek bizonyult, és elvitték Dániába. Tetemét titokban szállíttatták el az állatkertből, mert nem akarták, hogy az élettelen jegesmedvéről fotók készüljenek.

Bimba (Fotó: Bagosi Zoltán)
Bimba (Fotó: Bagosi Zoltán)

Az első vizsgálatok szerint Bimba máját daganat támadta meg, nagy valószínűséggel rákban pusztult el. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az Indexnek megerősítette a szomorú hírt, és elmondta, nem lehetett előre látni az állat halálát. A tenyészprogram keretében hozzánk került állatot ugyan alaposan kivizsgálták orvosilag, mielőtt állatkertet váltott, de Hanga szerint az ilyesmit azok a vizsgálatok nem szűrik.

Bimbáról elmondta, hogy jegesmedve viszonylatban egy szelíd, jóindulatú állat volt, ezért nagyon szerették. "Időnként vannak hamis jegesmedvék, de Bimba olyan nyugodt volt, hogy én még a fülét is megvakargattam egyszer" - nyilatkozta a szóvivő. Az állat jól érezte magát nálunk, már csak azért is, mert az előző helyénél sokkal nagyobb kifutója volt.

Bimba (Fotó: Bagosi Zoltán)
Bimba (Fotó: Bagosi Zoltán)

A kedd este elhunyt állatnak szép élete volt, a halála előtti este előtt semmi baja nem mutatkozott, a kór hirtelen hatalmasodott el rajta, nem sokat szenvedett. "Hosszú és tartalmas élete volt, több bocsot a világra hozott. A vadonban egy jegesmedve összeteheti a két kezét, ha eléri a 23 évet, ami egy jegesmedvénél középkorúnak számít" - fogalmazott Hanga.

Az állatkert már el is indította a szervezést, hogy egy újabb nőstényt szerezzen be Vitus mellé, ha minden jól megy, akár még idén újabb jegesmedve érkezhet.

Elaltatták Gabit

Súlyos csípőízületi kopása, valamint fogai sorvadása miatt szerdán elaltatták a Miskolci Vadaspark egyik medvéjét - írja a Független Hírügynökség. A Gabi névre hallgató 25 éves mackó távozása megviselte az állatkert dolgozóit.