Feltámasztják a magyar szalonnakultúrát

2011.05.06. 18:13

"Mindennapi szalonnánk, borunk és kenyerünk ünnepe", ez a mottója a II. Szalonna és Szamorodni Fesztiválnak, amelyet a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület szervezett meg.

Az egyesület a rendezvénnyel fel akarja újítani a több évszázados és mára csaknem feledésbe merült magyar szalonnakultúrát, amely "ennek a két ősi és nagyon magyar eledelünknek: a szalonnának és a tokaji szamorodninak az összeillőségét mutatja be" az érdeklődő közönségnek. mondta Homoky András, az egyesület tikára.

Homoky András hangoztatta: ez a rendezvény nem falusi búcsú, a régi hagyományokra épül, amikor a napszámos kiment kapálni a mezőre és a "kuszka" szalonnához megivott egy pohárka jó bort. A fesztiválon épp ezért nincs "bóvli termék", népművészeti árukat, fafaragók, bőrművészek munkáit találhatják meg az érdeklődők. Maguk a fellépők is kifejezetten a népi műfajhoz sorolhatók, a hagyományokhoz kötődnek.

A fesztiválon lesz szalonnás ételfőző-bemutató és kóstolás is, sőt egy valóságos vidéki disznótort is élvezhet a vendégsereg a "pörzsöléstől a hurkatöltésig és a pecsenyesütéséig". A rendezvényt helybéli, és az ország más tájairól érkezett énekkarok, zenekarok és népi hagyományőrző együttesek vidám műsorai, bordalai és verbunkosai teszik még élvezetesebbé.

Kuthi Csaba, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy tájegységenként másféle szalonnákat készítettek és szerettek. A sokféle előállítási, tartósítási és élvezeti forma a régi Magyarországon szalonnakultúrát hozott létre, amely mára csaknem teljesen feledésbe merült. Bár egyes vidékeken a - főleg mangalica fajtájú - zsír- és szalonnasertések újbóli elterjedésével a hagyomány újjáéledésre számíthat, jó alkalom a május 7-ei tállyai fesztivál is, ahol mindenki kiválaszthatja kedvenc szalonnáját, és leöblítheti egy jófajta tokaji nedűvel.

A gasztronómiai fesztiválra a fővárosból, a Nyugati pályaudvarról nosztalgiavonatot indítanak.