Natália
-3 °C
8 °C

Akkor most vándoroljunk be Szolnokra?

2012.06.01. 18:10
Egy napokban közzétett felmérés szerint Magyarország 143 vizsgált városából Szolnok lett a legélhetőbb, megelőzve Debrecent és Zalaegerszeget. Mitől a legélhetőbb egy város, és tényleg az lehet-e egy olyan hely, amely az Index szarváros-versenyének a középmezőnyében végzett volna?

„Aki szerint Szolnok a legélhetőbb város, az költözzön oda [...] a várost egy gyalázatos, mocskos szocreál borzalomnak tartottuk amitől jobb megszabadulni”. Ugyanennek egy szolidabb megfogalmazása: „Veszprémből költöztem Szolnokra, két évig bírtam”. És itt van egy még szolidabb: „megrökönyödve olvastam írásukat, miszerint Szolnok a legélhetőbb város”. A legenyhébb kritika szerint „Szolnok nem olyan rémes hely, ahogy sok helyi lefesti, egyszerűen csak egy rémesen középszerű hely”.

Kedden tette közzé a társadalmi felelősségvállalás témáját kiemelten kezelő CSR Hungary, hogy egy 143 magyarországi várost vizsgáló elemzésük szerint idén Szolnok lett a legélhetőbb magyar város (a díjat ezután minden évben kiadják). A hírre reagáló olvasók többsége, mint látható, megdöbbent, bár voltak olyanok is, akik szerint a cím megérdemelt, mert ez tényleg egy élhető város, jó kosárcsapattal, remek tömegközlekedéssel, tiszta levegővel, szép Tisza-parttal, új gyaloghíddal, sok zölddel és látványos fejlődéssel, ráadásul a várost – például Szegeddel ellentétben – soha nem öntötte el a Tisza. A vélemények helyben is megoszlottak, bár a többség itt is kritikus volt.

Hogy mitől élhető, pláne mitől a legélhetőbb egy város, azt nehéz objektív kategóriák alapján megmondani. Pontosabban nagyon sok kritériumot fel lehet állítani, nagyon sok mérőszámot lehet alkalmazni, de korántsem biztos, hogy sikerül megtalálni a legjobbakat. Az pedig pláne nem, hogy ezek alapján a szempontok alapján objektív értékelést lehet készíteni.

Megérzésre

Érdekes egyébként, hogy cseppet sem reprezentatív, néhány tucat embernek feltett kérdésünkre, hogy melyik, melyek az ország legélhetőbb városa(i), jellemzően ezeket a válaszokat kaptuk: Keszthely, Sopron, Szentendre, Gyula, Eger, Veszprém, Szeged.

Hogy miért, arra tényszerű, számokkal alátámasztott magyarázatot nem tudott senki adni, általában érzés alapján választottak, jellemzően azzal az indoklással, hogy ezek a helyek, ahová szívesen költöznének. Ön szerint melyik a legélhetőbb magyar város, és miért? Írja meg, és ha érdekes, megírjuk.

Kutatva

A CSR Hungary természetesen nem közvélemény-kutatást készített, hanem megpróbált objektív mérőszámokat használni. Tájékoztatásuk szerint „a KSH adatait, „a településeken folyamatban lévő, illetve tervbe vett fejlesztéseket, valamint a személyes látogatások tapasztalatait” felhasználva „a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság szempontjai” szerint készítette el a rangsorát (érdekes, hogy a két alkategória győztese, Pécs és Hódmezővásárhely nem került a tízes toplistára). Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezetője, a díj alapítója azt mondta, nemzetközileg használt indikátorrendszerek segítségével készült a lista, amelyen Zalaegerszeg és Debrecen követte Szolnokot a dobogón (a legjobb tízbe még Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került).

Szolnok
Szolnok
Fotó: H. Szabó Sándor

Abban biztosak vagyunk, hogy a CSR felmérése hiteles és alapos volt, bár a szempontjai alapján úgy tűnik, hogy inkább a legfejlődőképesebbek, leginkább fenntarthatóan fejlődő várost találták meg, mintsem a legélhetőbbet. Azonban figyelemreméltó, hogy ugyanaz a város, amely most a legélhetőbb lett, simán lehetett volna az ország egyik legszarabb városa is.

Legalábbis nálunk.

És az Indexnél

Tavaly ősszel készítettük el az olvasók jelölése alapján a 13 legszarabb, legélhetetlenebb magyar város listáját, majd általunk önkényesen választott – de a CSR-éhez hasonlóan objektív, főként statisztikai adatokon alapuló, sőt, személyes látogatáson szerzett benyomást nem is tartalmazó – kilenc szempont alapján rangsoroltuk is a tizenhármakat. A tizenhármas listára Szolnok nem került fel – de mi lett volna, ha felkerül?

Hát az lett volna, hogy akad olyan alkategória, amit lényegében megnyer: az autópályától való távolsága nagyjából ugyanannyi, mint az azt a versenyt bő ötven kilométerrel megnyerő Ózdé (Békéscsabán kívül az egyetlen olyan alföldi megyeszékhely, amelynek még csak a megyéjében sem vezet autópálya). Budapestről bő másfél óra alatt sikerült megtenni a városba vezető nem egészen száz kilométeres utat (hogy a fővárosi forgalom ne torzítson, a városhatártól mértük), pedig kipróbáltuk az M5-ös, 405-ös, 4-es út kombót is, nemcsak végig a 4-es úton próbálkoztunk. Bár vasúti csomópont, vonattal sem sokkal gyorsabban megközelíthető a város: a leggyorsabban a 1 óra 14 perc alatt lehet eljutni oda a Nyugatiból.

Romló és javuló mutatók

A szarváros verseny egyéb mutatóiban Szolnok jellemzően a középmezőnyben, a hatodik-tizedik hely között végzett volna (legalábbis ahol be tudtuk utólag sorolni, a város legolcsóbb 2009-es benzinjét már nem tudtuk rekonstruálni), leszámítva az építkezéseket. Azzal, hogy 2009-ben 278 szolnokira jutott egy új lakás, a város a harmadik legrosszabb eredményt érte volna el, ha listázzuk. A helyzet azóta ráadásul nagyot romlott, 2010-ben már csak 932 emberenként épült egy lakás a városban.

A 2011-ben átadott gyaloghíd
A 2011-ben átadott gyaloghíd
Fotó: Huszti István

Igaz, más mutatókban pedig javult: a 2007-2009 közötti elvándorlás 0,522 százalékos értéke eleve csak a kilencedik legrosszabb (vagyis az ötödik legjobb) érték lett volna, de ráadásul 2010-ben megfordult a helyzet, a városba költözők száma meghaladta az elköltözőkét. A város legjobb teljesítményét egyébként – az általunk vizsgált szempontok szerinti legszubjektívebb kategória – a legjobb focicsapat bajnoki eredménye alapján érte volna el, miután a Szolnok stabil NB II-es élcsapat (a sport, de inkább a kosár- és vízilabda egyébként is a város erőssége).

És az adósság

Összesített besorolást végül a hiányzó benzinár miatt nem tudtunk készíteni, de azok nélkül a város a nyolcadik lett volna a legszarabb tizenhármas, vagyis vele együtt tizennégyes listán – ez azért igencsak megkérdőjelezi, hogy számíthat-e valóban a legélhetőbbnek. Pláne úgy, hogy a szarváros-versenyben éppúgy nem vettük figyelembe az önkormányzat adósságállományát, mint vélhetően a CSR Hungary sem. Aszerint ugyanis – a Progresszív Intézet tavaly őszi adatai szerint – Szolnok az egyik legrosszabb helyzetben lévő magyar város: a maga 27 milliárdos adósságállományával a második legeladósodottabb település egyike, ami már nemcsak élhetőségi, hanem a fenntarthatósági kérdéseket is felvet (egyébként az öt legnagyobb adósságállományú városból három, Szolnok mellett Debrecen és Kaposvár is szerepel a CSR tízes listáján).

Hogy mindebből mi következik? Hát legalább az, hogy legszarabb vagy legjobb várost könnyű találni, csak jól kell kérdezni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!