no

Több részeg az idei Oktoberfesten

2012.10.07. 18:43
A tavalyinál kevesebb látogató, ugyanakkor több részeg és több rendbontás az idei müncheni Oktoberfest mérlege. A bulinak ma délután lett vége hivatalosan.

A szervezők vasárnap közzétett adatai szerint a tavalyi rekordnál mintegy ötszázezerrel kevesebb látogatót, 6,4 millió embert vonzott az idei Oktoberfest, amelynek két hete alatt csaknem 7 millió korsó sör fogyott a Terézia-réten felállított sörsátrakban. A bajor vöröskeresztnek a 16 nap alatt 827 ittas embernek kellett segítséget nyújtania, miközben tavaly "csak" 777 részeggel volt dolguk.

A rendőröknek is több dolguk akadt, több mint kétezerszer kellett intézkedniük, ez 3,5 százalékkal magasabb a tavalyi adatnál. Idén például 66 olyan esetben kellett kiszállniuk a bajor rendőröknek, amikor a magukról megfeledkezett vendégek verekedésre használták az egyliteres üvegkorsót. A tavalyi Oktoberfest-statisztikában 58 ilyes esetet jegyeztek fel.

Az idei Oktoberfesten a vendéglátósok "álomnapja" október 3., a német egység napja volt, amikor jelenősen megugrott a fogyasztás. A sör korsónkénti - vagyis literenkénti - ára az idén egyébként csúcsot döntött, 9,50 euró körül mozgott a tavalyi 9 euró után.  A beszámolók szerint idén sok látogató öltözött népviseletbe, a bajorok ezzel is hangsúlyozni akarták jelenlétüket a hazai és külföldi turisták által is kedvelt népünnepélyen.

A fesztivált 1810 óta tartják meg. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe, az idei így a 179. Oktoberfest volt. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek.

A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.