no

Elhallgatja a magyar Ikea a leszbikusokat

2014.01.16. 18:17

Nem említi a homoszexuális utalásokat az Ikea magyar magazinja az egyik lakásberendezési útmutatójában.

Az Ikea Family Live januári számában megjelent cikk ahhoz ad tanácsot, hogyan lehet "gyerekbarát módon" berendezni egy kis, egyterű lakást. Példaként bemutatják egy kisfiút nevelő nőpár londoni tetőtéri lakásában alkalmazott megoldásokat.

Az Ikea magazinok képei nemzetközileg egységesek, többnyire ugyanazok a bútorok és szereplők láthatóak rajtuk. Abrit verzióban is benne van az említett lakás, és ott egyértelművé is teszik a szövegben, hogy a képeken két együtt élő nőről és a fiukról van szó, sőt, az online verzióban még egy link is szerepel a leszbikus pár honlapjára.

ikea

A magazin magyar nyelvű kiadásában viszont ügyesen elhallgatják, hogy a nők homoszexuálisok lennének.

Ezt írták:

Clara és Kirsty Clara édesanyjának átalakított tetőterében élnek. Az egyterű lakásnak sok szempontnak kell megfelelnie, hisz hálószoba, nappali, dolgozószoba, és az egy éves Isaac számára gyerekszoba is egyben. Isaac gyorsan növekszik, így a lakásnak a baba változó igényeihez is alkalmazkodnia kell. Pernilla Warnhammar, a live lakberendezője a helyszínen tett látogatása során kisebb-nagyobb változtatásokat javasolt, amelyek révén a mindennapok zökkenőmentesebbé és élvezhetőbbé válnak, hogy az együttlét még örömtelibb legyen.

Az angol nyelvű verzióhoz képest hiányzik az, hogy a közös fiukról van szó, és hogy ők egy család.

A kiadvány amúgy több országban is kivágta a biztosítékot. Szlovákiában keresztény aktivisták az áruház bojkottjának lehetőségét is felvetették. A több civil szervezetet tömörítő Szövetség a Családért szerint az áruházlánc aláaknázza a hagyományos családot azzal, hogy lakberendezési magazinjának legújabb számában egy gyermeket nevelő leszbikus pár otthonát mutatja be. A szövetség követelte az Ikeától, hogy vonja vissza a magazint és kérjen bocsánatot, máskülönben - mint közölték - felszólítják a szlovák vásárlókat, hogy vegyék fontolóra az áruház esetleges bojkottját és a klubkártyáik visszaadását.

Az Ikea már korábban közölte, hogy az orosz nyelvű kiadásából eleve kihagyja a meleg párrólszóló írást, miután Oroszországban a "homoszexuális propagandát" tiltó törvény lépett életbe tavaly nyáron.