Száz százalékosan vegyszermentes biobombaként robbant a hír: a nürnbergi Biofach biovásáron hatalmas sikert aratott a magyar biosör, aminek egyfelől azért örültünk nagyon, mert a magyar biosör jobban teljesít, másfelől viszont azért, mert ezek szerint létezik magyar biosör. Persze ha nyitottabb szemmel járnánk, már korábban értesülhettünk volna róla, ugyanis az Alakor nevű sört már nyáron bemutatták, de mi éppen el voltunk foglalva a kézműves sörforradalom újabb és újabb hullámaival, így erről egyszerűen lemaradtunk. Mindenesetre most kértünk pár palackkal, hogy megkóstolhassuk.
Az Alakort nem két pocakos-szakállas srác főzi egy vödörben, hanem komoly konzorcium áll mögötte: az MTA agrártudományi kutatóközpontja, a Corvinus szeszipari tanszéke és a Körös-Maros Biofarm. Utóbbiak vezetik a kutatást, és persze termelik az alapanyagot, a Corvinusról a gyártási technológia jött, az MTA-ról pedig az alakor nevű búzafajta nemesítése. Az alakor – más néven egyszemű búza – pedig nem más, mint az a faj, amit az ember elsőként elkezdett termeszteni tízezer éve, szóval megérdemli tőlünk az ősbúza nevet, ami nyilván teljesen tudománytalan, viszont jól hangzik. Ősbúza. Alakorból egyébként 51 százalék van a sörben, ekörüli mennyiség szokott lenni az ismert búzasörökben is, a maradék árpamaláta (esetünkben szintén bio).
Természetesen a kóstolást is teljesen szakmaiatlanul végeztük, így azokat az olvasóinkat, akik nem megszagolják, hanem megillatolják/illatozzák a sört, és képesek felismeri a cserzett bőr, a dohány, a zöld banán és a homoktövis jegyeit, arra kérjük, fáradjanak át egy szakblogra, mert itt csak felidegesítik majd magukat.
A dizájn egyáltalán nem követi a kézműves sörök címkevilágát, de a nagyüzemiekét se nagyon, inkább a klasszikus biotermék-csomagolásra hajaz, némi arannyal megbolondítva a prémium jelleget erősítendő. A célcsoportnál biztosan működik, mi elsőre nem vennénk észre, hogy ez egy sör. Na de mi van benne?
– kérdezi Anita, és szerencsére a prospektus segítségével azonnal felelni is tudunk a kérdésére: az alakor "beltartalmi paraméterei kiemelkedőek (magas antioxidáns- és mikroelem-tartalom", illetve fontos cél volt, hogy az "összetevők beltartalmi értékeit a főzés során is megőrizzük" – írják. Szóval ennyike.
– mondja Bálint, és nem merjük megkérdezni, mégis honnan ismerik a techrovatban a rézkilincs ízét. Viszont más is érzett fémet:
– vélekedett a Marci, a szigorú gazdasági újságíró, aki nem tudta túltenni magát azon, hogy bár ősbúzáról van szó, mégis nemesítették. Mondtuk, hogy jó szó.
– rohant ki a népszerű belvárosi szórakozóhely-komplexum ellen Gyula, aki ezek szerint beválasztott valami kellemetlen gyümölcsös sört a Gozsduban. Máskor vigyázz magadra, Gyula!
– foglalta össze Miki a biotermékekkel szembeni előítéleteket, hogy végül egy parádés fordulattal megdicsérje a sört.
– írta Attila. A kedves olvasó nyilván kiváncsi a bókra, ami a sör kiváló tulajdonságainak ismertetése után – a következő: "Színtiszta egyéniség. Színtiszta egyéniségeknek."
– vélekedett Péter, de mondjuk ő egyáltalán nem vett részt a teszten.