Hidegtállal és csokitojással senki sem várja ma már a húsvéti locsolókat, inkább a sütemény és az otthon sütött kalács a sláger. A piálás és a sonka persze megmaradt, de bolti sonkát már csak 18-29 éves korosztály és a 60 év felettiek vásárolnak az ünnepekre, ez derült ki a Nosalty gasztromagazin közvélemény-kutatásából, amit 7780 olvasó megkérdezésével készítettek el.
A házi húsvéti kalács a gasztrovilág új medvehagymája
A felmérésből az is kiderült, hogy
- a válaszadók 92 százaléka eszik tormát a sonkához
- de csak az 50 százalékuk veszi meg a boltban
- és főleg az 50 felettiek készítik házilag a tormát
- vidéken ráadásul gyakrabban készül házilag a sonka, a kalács és a tojásétel, mint a városokban
- a 40 év feletti korosztály körében kifejezetten magas az otthoni kalácssütések aránya
- viszont a háztartások 10 százalékában egyáltalán nem szerepel kalács a húsvéti ételek között.
Na de mivel várják manapság a magyarok a locsolókat?
Erre is érdekes választ adtak a Nosalty olvasói. Kiderült például, hogy ma már kevés otthonban marad idő és energia a hímes tojások festegetésére, és akik mégis bevállalja ezt, azok inkább vidéken laknak. De kiderült az is, hogy
- a hazai háztartások 15 százalékában festenek tojást
- kiment a divatból, hogy hidegtállal várják a locsolókat
- kiment a divatból, hogy hidegtállal várják a locsolókat
- a 18-29 éves válaszadók közül mindössze 7%-a várja csokitojással a locsolóit
- a válaszadók fele inkább süteménnyel fogadja a vendégeit
- minden ötödik locsolkodásnál előkerül az alkohol
Végezetül íme a húsvéti sütemények Top10-es listája:
1. | zserbó |
2. | krémes |
3. | répatorta |
4. | mézes krémes |
5. | linzer |
6. | kókuszkocka |
7. | kuglóf |
8. | fantás/mirindás szelet |
9. | tiramisu |
10. | hatlapos |