Hova lehet még fokozni a futásélményt?

2014.06.14. 18:32

A futás az egyik legegyszerűbben elkezdhető sport, de rengeteg olyan kiegészítő, kütyü és eszköz van, amik még teljesebb élményt, vagy még kényelmesebb futást ígérnek. A másfél hete teljesített Ultrabalatonra készülve annyira belejöttünk a futásba, hogy ki is próbáltunk ezek közül hármat.

Közel mezítláb?

Többen esküsznek a mezítlábas futásra, akár csak kiegészítésként, vagy az edzés végi levezetés részeként. Ugyanakkor alaposan meg kell válogatni, hogy hol próbáljuk ki ezt, mert már egy kisebb üvegszilánk is komoly veszélyeket rejt magában. A mezítlábas futást sok szempontból imitáló, ötujjas futócipők még 2005-ben jelentek meg, de azóta már sok verziót és fejlesztést megéltek. Mi két olyan, kicsit eltérő verziót próbáltunk ki, amiket talpkialakításuk miatt már kifejezetten futáshoz ajánlanak.

Ötujjas futócipő teszt

Elvileg egy ideig csak otthon, vagy legfeljebb a boltig kellene felvenni, hogy szokja a láb, de mi azért rögtön futottunk is benne. Az első futás után másnap éreztük a lábfejünket, de a második után már nem volt ilyen fájdalom. Meglepő módon betonon volt a legjobb érzés futni benne, a földúton ellenben a fűcsomók még csak csikiztek, de a kavicsok már kifejezetten kellemetlenek tudtak lenni, és a margitszigeti rekortán sem tett túl jó benyomást. A gyorsteszt alapján nem sokat tapasztaltunk abból, hogy mennyire használ, vagy sem az ötujjas futás hosszú távon a lábnak, miután egy amerikai bíróság több ilyen ígéretet és szlogent alaptalannak ítélt.

Zene a fülünkben

Sok zenére futó szentül hisz benne, hogy a jól kiválasztott zene motivál, pörget, javítja a teljesítményt, és a sportpszichológus is megerősíti, hogy a zene fontos eszköz lehet a koncentráció irányításában. Nem mindenkinek ez használ, de aki vevő rá, azt átlendíti a holtponton, és megadja neki a futás ritmusát, amit nyugodtan le is tesztelhet akár az Ultrabalatonra készülő indexesek választásaival.

Fejpánt teszt

Hiába van azonban valakinek szüksége a zenére, ha így is zavarja a drótok gabalyodása, vagy egyszerűen a füléből esik a ki a fülhallgató egy-egy mozdulatnál. Leteszteltünk egy olyan fejpántot is, ami elvileg megoldást jelenthetne a fülhallgatókkal szenvedők problémájára. Ebből csak egy kábel áll ki, cserébe viszont végig ott lebeg a fejünk felett az érzés, hogy a következő lépésnél azonnal a szemünkbe csúszhat. Kiderült, hogy a tulajdonosa, akitől kölcsönkaptuk tesztelésre, nem futáshoz használja elsősorban, viszont kíválóan bevált neki lefekvés utáni zenehallgatáshoz, egész kényelmesen lehet ugyanis aludni benne.

Inni, inni, inni

A szívószálas camelbacket az ultrafutóknak találták ki, de mit csináljanak azok, akik edzésen, rövidebb távon sem bírják ki frissítés nélkül, viszont nem szeretnének állandóan megállni? Rendszeresen ajánlott kortyolgatni, de ha nem akarunk a kezünkben magunkkal vinni egy ormótlan kulacsot, akkor megállás nélkül a frissítés az egyik legnehezebben megoldható feladat futás közben. Van a szerkesztőségben olyan hosszútávfutó, aki csak azért edz rendszeresen 400 méteres körpályán, mert ott egy fix ponton ott tudja hagyni a kulacsát.

Kipróbáltunk egy olyan megoldást, aminél a kulacstartó övre négy kisebb, 1,25 decis kulacsot csatoltak fel, ez már egy hosszabb távra is kíválóan alkalmas lehet. A tapasztalataink pozitívak voltak, viszonylag jó a súlyeloszlás, vagányul néz ki, és a kulacsokat sem teljesen lehetetlen kiszedni, aztán visszarakni, bár azért oda kell figyelni a műveletre.

Kulacs teszt

A Vibram FiveFingers ötujjas futócipőit a Vibram FiveFingers Magyarországtól, az Asics Bottle Belt kulacstartó övet pedig a Spuri Futóbolttól kaptuk kipróbálásra.