Autisták rajzaival hódít az új divatmárka

DSC 6546
2014.11.14. 12:50
Gryllus Dorka és Ónody Eszter is autisták rajzaival díszített ruhákban jár. Az Autistic Art divatbemutatóján voltunk.

A szemünk előtt született meg egy új divatmárka, az Autistic Art csütörtök este a Király utcában egy rendhagyó divatbemutató keretében. Ezek a gyönyörűen színes ruhák és selyemsálak ugyanis autista emberek rajzainak felhasználásával készültek, és az eladott termékek teljes bevétele a magyarországi bentlakásos autista otthonokat támogatja.

Az autista gyerekek és felnőttek rajzaiból a Mosoly Otthon Alapítvány már évek óta rendez árveréseket, pontosan azért, hogy az igen alacsony, és egyre csökkenő állami normatíva mellett az autista otthonokat támogatni tudják. Közben azonban rájöttek arra is, hogy örökké nem számíthatnak arra, hogy egy-két jótékony lélek pénz áldoz arra, hogy autista rajzokat vegyen. „Ez egy állandó bizonytalansági tényező, minden aukció előtt tövig rágjuk a körmünket, hogy vajon mennyi pénz fog összejönni. Szerettünk volna ezért valami olyat csinálni, ami állandó bevételt termelhet, és így folyamatosan segítheti az autista otthonokat” – mondta el Tarr Hajnalka képzőművész, aki az otthonokban zajló művészeti programok vezetője.

Tarr Hajnalka semmit sem tudott az autizmusról, amikor foglalkozásokat kezdett tartani a vidéki autista otthonokban 2010-ben, de az hamar feltűnt neki, hogy az autizmussal élők szívesen és jól rajzolnak. Hiszen sokan közülük vizuálisan gondolkodnak, nagy részük nyelv útján nem is kommunikál, és van, akinél az autizmushoz értelmi fogyatékosság is társul, ezért különösen fontos számukra a vizuális kifejezés. „Ők nem létre akarnak hozni valamit, tehát a szó klasszikus értelemben nem alkotnak, nekik a vizualitás egy kifejező eszköz. Lenyűgöző a képi világuk és a színhasználatuk” – mondta el Tarr Hajnalka

Mivel az autizmussal élők teljesen máshogy érzékelik a világot, mást tartanak fontosnak megjeleníteni a rajzokon is. Kevésbé fontos számukra a narrativitás, nagyon gyakran használnak viszont repetitív, visszatérő mintákat. Ekkor pattant ki Tarr Hajnalka fejéből az ötlet, hogy milyen jól mutatnának ezek a képek textileken, így jött létre az Autistic Art. Kezdetben csak selyemsálakra nyomták a mintákat, a sálak Milánóban készülnek, valódi selyemből, és mondani sem kell, hogy gyönyörűek. Az Autisic Art sálai bekerültek az idei Design Évkönyve is. A selymen különösen jól érvényesülnek az alkotások erős színei, ezért esett a választás először a sálakra. A selyemsál-kollekció kezdetben tíz mintával készült, amihez most ősszel további hat minta társult.

A kezdeti sikereken felbuzdulva azonban most már ruhák, felsők és pulóverek is készülnek autizmussal él emberek rajzaiból, akik közül néhányan a csütörtöki bemutatóra is eljöttek és el voltak ragadtatva a ruháktól. A ruhák az Artista Stúdióval, a pulóverek pedig a Kele Clothinggal való együttműködés révén kerültek a kifutóra. Gyönyörű noteszek is készültek a rajzok felhasználásával - természetesen nem titkoltan direkt karácsony előtt jöttek ki a kollekcióval, remélik, hogy nagyobb összeg gyűlik össze a lakóotthonok támogatására.

Az Autistic Art márka népszerűsítéséhez sok híres ember csatlakozott, ott volt a bemutatón többek között Herrer Sára, Gryllus Dorka, Ónodi Eszter és Kovács Krisztián is, aki egy autista fiú szerepét játssza a Kutya különöse esete az éjszakában című darabban. Gryllus Dorka a bemutatóval kapcsolatban elmondta: nagyon sokat jár külföldre, és mostanában állandóan magyarázkodnia kell Magyarországgal kapcsolatban. „Nagyon jó volt most egy ilyen fantasztikus dologra hazajönni. Legszívesebben mindenkinek elmondanám, hogy ilyen jó ügyek is vannak itthon, és milyen jó hely Budapest.”

A sálak és a noteszek megvásárolhatók a Magyar Nemzeti Galéria ajándékboltjában, valamint a ruhákkal együtt az Autistic Art webshopján is. Az oldalon az autista művészeket is megismerheti.

Művészettel az autistákért

A Jaksity György által alapított Mosoly Otthon Alapítvány az autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit szeretné javítani, hiszen sokan közülük nem alkalmasak az önálló életre. A szervezet többnyire aukciók szervezésével támogat 11 autistákat ellátó lakóotthont, hat otthonban pedig fejlesztő művészeti foglalkozásokat is tartanak. Hiszek benne, hogy a rajzok révén közelebb kerülhetünk az autizmussal élők gondolkodásához és jobban megértjük őket. A programnak mára ötezer darabból álló autista rajzgyűjteménye van, ami Európában is egyedülálló. A Mosoly Otthon Alapítvány az elmúlt években 90 millió forinttal támogatta az autista lakóotthonokat.