Jamie Oliver éttermet nyit Budapesten

11270326 934509059943965 5838377555962934328 o
2015.09.28. 21:11 Módosítva: 2015.09.29. 07:15
Jövő tavasszal nyit Budapesten a Jamie's Italian, ami nem csak azt jelenti, hogy egy étteremmel több lesz itthon, hanem azt is, hogy Magyarország a harmadik olyan európai ország, ahol Jamie Oliver éttermet nyit.

Nagy-Britanniában már mintegy negyven olyan olasz étterem található, ami Jamie Oliver útmutatásai alapján működik, az európai kontinensen azonban még csak most kezdődik a terjeszkedés. Az angol szakács eddig még csak Moszkvában és Isztambulban nyitott éttermet, és a napokban nyílik egy Rotterdamban.

A Jamie's Italian Angliában nagyon népszerű, ennek oka az lehet, hogy az angolok kedvenc séfje nem ment el a nehezen megfizethető, és sokszor körülményes fine dining irányba, hanem azt a vonalat valósítja meg, amit szakácskönyveiben is közvetít. Azaz

viszonylag hétköznapi, megfizethető ételeket készít, de nagyon jó minőségű alapanyagokból.

Az éttermi kritikusok egy része éppen ezért le is szólja, de ez a népszerűségét cseppet sem érinti. 

Egy ilyen étteremnyitás természetesen nem úgy történik, hogy Jamie sétál egyet Budapesten, aztán felkiált, hogy de jó lenne itt egy étterem, hanem komoly szakmai tárgyalások és pénzügyi audit előzi meg. A Jamie's Italian brandet, a Zsidai Group hozza be Magyarországra, és igen komoly előírásoknak kell ehhez megfelelniük. Zsidai Zoltán Roy, egy családi vállalkozás élén több étterem, többek között a Spíler tulajdonosa, és övék a Baltazár nevű szálloda és a hozzá tartozó étterem is.

Egy milliárdos, akit mindenki szeret

Jamie Oliver a világ egyik legsikeresebb és legjövedelmezőbb üzleti vállalkozását építette ki amióta Pucér szakács néven elindította főzőműsorát. Azt is el tudta érni, hogy tudatosan felépített, és jól jövedelmező brandje ellenére sem lett megosztó személyiség, aminek egyik oka az lehet, hogy tényleg komolyan vesz olyan dolgokat, mint a közétkeztetés megreformálása, vagy a helyi termelők és alapanyagok előtérbe helyezése. Angliában mai napig az egészséges táplálkozás egyik legnagyobb harcosa.

Szülei is szakácsok voltak, a konyában nőtt fel, de a milliárdos üzlethez nyilván más is kellett. Szinte soha nem nyúlt mellé, a Jamie-birodalom értékét ma közel 150 millió angol fontra becsülik és mintegy 7000 ember dolgozik neki. 15 év alatt 37 millió könyvet adott el, szinte minden könyve a toplisták élén landolt. Összehasonlításképp a szintén nagyon sikeres, másik angol sztárséf, Gordon Ramsay mindössze 3 millió példányban tudott könyvet értékesíteni, igaz 3 Michelin-csillaga is van, míg Jamie-nek egy sincs. Jamie mindenhol azt állítja, minden könyvét az első betűtől az utolsóig ő írta és tervezte, pedig saját bevallása szerint diszlexiás, csak rengeteg különóra révén tudott megtanulni írni és olvasni. 

Az idén negyvenéves Oliver éppen tavaly szenvedte el első üzleti kudarcait, de persze ez semmilyen szinten nem rendítette meg birodalmát.  Amennyire népszerű az olasz vonal, annyira nem indult be a Union Jacks nevű étteremhálózata, ami kifejezetten angol  tradicionális ételeket kínál, nagyon jó minőségű, kézműves alapanyagokból. A négy ilyen étteremből tavaly három be is zárt, a 15 angol fontba (kb 6000 Ft) kerülő fish&chips úgy tűnik még az angolokat is kiakasztotta. Jamie Oliver egyébként valószínűleg egyszerűen saját kardjába dőlt, hiszen pont neki is köszönhető, hogy számos angol pub már kínál jó minőségű angol ételeket, és sokkal olcsóbban, mint az ő étterme.

Először saját olasz étterem nyitásán gondolkodott, mivel nem nagyon van Budapesten megfizethető, de valódi olasz alapanyagokkal és receptekkel dolgozó olasz étterem. (Bár ebbe az irányba nyitott most egyébként a Gianni nevével fémjelzett tésztázó is a Hold utcai piacon, de az egy teljesen más műfaj, mint egy beülős étterem.) Zsidai szerint gyakorlatilag nincs még egy olyan étterem, amelyik ár-érték arányban vetekedhetne a Jamie's Italiannel. De hogy nálunk mennyiből is lehet majd kihozni ezeket az ételeket, még nem tudni, árakat egyelőre nem sikerült kiszedni a tulajdonosból.

Aki Jamie Oliver nevével jelzett éttermet akar nyitni, meglehetősen sok kritériumnak kell, hogy megfeleljen. Az étterem belső dizájnját saját belsőépítészeikkel tervezik, és nagyon sok követelményt írnak elő az alapanyagokra is: mindnek tökéletesen GMO-tól, azaz genetikai módosításoktól mentesnek kell lennie (ezt Magyarországon egyelőre kifejezetten könnyű teljesíteni, amin maga Jamie Oliver is meglepődött), csak olyan tenyésztőtől lehet húst venni, aki bizonyítottan nem használ antibiotikumot (ezt már jóval nehezebb), továbbá minden alapanyagnak fenntartható forrásból kell származnia (ennek például a halpiacon elég nehéz megfelelni).

Zsidai szerint egy ilyen erős mérce a magyar termelőknek és beszállítóknak is nagyon jó lehetőség, hogy fejlődni tudjanak, hiszen folyamatosan nagyon stabil minőségű alapanyagokra van szükség, nagy tételben. A Jamie's éttermek többnyire elég nagyok, 100-150 fősek, hiszen céljuk szerint éppen viszonylag alacsonyabb árkategóriájú ételeket kínálnak – így az alapanyag-szükséglet is nagy. Zsidai szerint ugyanakkor ez a nyitás arra is jó lehetőség lehet, hogy Londonban élő magyarokat hazahozzanak, hiszen sokan dogoznak ott is Jamie's éttermekben is.

A séf, akit a magyar tulajdonos választhat ki, valószínűleg magyar szakács lesz, de a végső döntésbe beleszólnak Jamie-ék, és a leendő séfnek részt kell vennie egy 8 hetes képzésen Londonban. Az étteremben csak Jamie receptjeiből dolgozhatnak majd, de az étlap mellett lesz táblás, napi ajánlat is, erre felkerülhet a séf kreációja is, amennyiben Londonban ezt jóváhagyták.

Zsidai tervei szerint kidolgoznak egy árkoncepciót a napi tésztaajánlatra, mindennap lesz egyféle friss tészta kedvező áron, éppen azért, hogy népszerűsítsék itthon ezt a műfajt. A tésztához az alapanyagokat valószínűleg Olaszországból szállítják majd, mert úgy gondolják, jó olasz tésztát csak olasz lisztből lehet csinálni. Hogy van-e olyan magyar beszállító, aki folyamatosan tud majd az adott kritériumoknak megfelelő tojást szállítani, az is nagy kérdés még.

Az étterem a várban lesz, nem véletlenül. Zsidai a várban lévő birodalmát szeretné tovább építeni, és tudatosan akarja odavezetni a magyarokat is. A család eddig is több éttermet üzemeltetett ott, övék például a Pest-Buda és a Spíler sörkert a Kapisztrán téren. Bár vannak kételyeink azt illetően, hogy az emberek felszaladnak-e majd a várba ebédelni, még ha valóban friss és olcsó is a tészta, de Zsidai azt mondta, azt szeretné mindenkiben tudatosítani, hogy egy kitérő a várba nem több tíz percnél – persze attól függ, honnan.

A kiszemelt épület Virág Csaba építész egy 1968-as alkotása, a volt Hadik étterem, ami elég silány állapotba került mára. A tervek szerint az épületet teljes egészében felújítják majd, alkalmazkodva az egykor viszonylag nagyvonalú, de mégiscsak szocreál hangulatú épülethez, amit egyébként eleve étteremnek terveztek. A Jamie's Italian jövő tavasszal nyit tehát, a nyitásra a tervek szerint Jamie Oliver is érkezik.

További tervek

Zsidai Zoltán nem csak az éttermet, de Jamie Feed me Better nevű iskolaebéd-programját is szeretné Magyarországra átültetni, illetve reméli, itthon is beindulhat egy hasonló iskolai program, hosszú távú együttműködést tervez tehát az angol szakáccsal. Bár valami nálunk is történt már, hiszen szeptember 1-től az iskolai menzákon teljesen új, úgy nevezett reformétlapot vezettek be, melynek keretében csökkenteni kell az ételek cukor- és sótartalmát, és többször kell a gyerekeknek teljes kiőrlésű pékárut és halat adni. Hogy bármilyen szinten sikeres lesz-e ez a program, azt nyilván nem lehet még látni.

Tény, hogy először Jamie Oliver reformebédjeinek sem volt sikere a diákok között, ezért találták ki, hogy beiktatják a tananyagba a táplálkozástudományt is, aminek segítségével viszont áttörő eredményeket értek el. Állítólag amikor Jamie lépésről-lépésre megmutatta a gyerekeknek, hogy mi kerül a csirkenuggetsbe, önként ették meg inkább a répát. A Jamie Oliver által vezetett programban résztvevő tanulók iskolai teljesítménye egy év elteltével mintegy 6-8 százalékkal nőtt.